Van-e értelme tüntetni a klímaváltozás ellen?

Szerző: Pintér Bence
2019.05.22. 14:36

Világszerte tüntetnek pénteken a klímaváltozás ellen, Magyarországon is több városban hirdettek eseményeket. Kikérdeztük a Fridays For Future magyar szervezőit, hogy szerintük van-e értelme a tüntetésnek, keresték-e a kapcsolatot Áder Jánossal, hogyan győznék meg a migrációt a klímaváltozásnál fontosabb problémának tartó fideszeseket, és hogy mégis kire kell szerintük szavazni a vasárnapi EP-választáson.

Van-e értelme tüntetni a klímaváltozás ellen?

Pénteken a II. Globális klímasztrájk keretében világszerte, így több magyarországi városban is tüntetni fognak a klímaváltozás ellen, illetve azért, hogy a politikusok vegyék végre komolyan az ügyet. Budapesten már több mint ezer ember jelezte, hogy elmegy a tüntetésre, ennek kapcsán pedig Pribéli Leventét és Hartmann Johannát, a hazai Fridays For Future szervezőit kerestük meg e-mailben pár kérdéssel.

+++

Kevés alkalmat tudnánk említeni, amikor Magyarországon egy-egy tüntetés vagy tüntetéssorozat sok vizet zavart volna. Ez a legjobb formája a figyelemfelhívásnak?

Azon a ponton vagyunk, amikor már minden lehetséges módon meg kell próbálnunk felhívni a figyelmet a környezeti válság problémájára, különben kifutunk az időből.

Ez az ügy soha nem fog veszíteni az aktualitásából, sőt, egyre égetőbb lesz. Soha nem volt még olyan Magyarországon, hogy diákok sztrájkoltak volna az emberiség létéért. Itt nem pusztán arról van szó, hogy valakinek nem tetszik valami – a saját életünkhöz való jogunkért megyünk utcára egyre többen, hiszen ez kerül veszélybe, ha hagyjuk, hogy a klímaváltozás tovább gyorsuljon, tovább csökkenjen a biológiai sokféleség, és ölbe tett kézzel várjuk, hogy élhetetlenné váljon a környezetünk.
 
 

Magyarország városait nem mossa el a tenger egyhamar, ezért lehet, hogy a magyarok nem érzik súlyosnak a klímaváltozás problémáját. Mivel érzékeltetnétek a probléma súlyosságát a magyar polgároknak?

Igaz, hogy a tengerszint-emelkedés nem első számú probléma nálunk, de van rengeteg más. Az egyik ilyen az agresszíven terjedő, idegenhonos fajok megjelenése (például szúnyogok és más rovarok, egyéb élőlények), ami egyre nagyobb gondokat okoz a természetben, és veszélyes betegségek terjedését is segíti – például a nyugat-nílusi láz terjedését, vagy olyan gombafajokat, amelyek az élelmiszerünket szennyező mérgező anyagokat termelnek.

A szélsőséges időjárási körülmények is egyre gyakoribbak, és erre sem a szervezetünk, sem a társadalmunk nincs felkészülve. Az aszályok, majd az ezeket követő özönvízszerű esők veszélyeztetik az élelmiszertermelésünket.

Ez mind a jelen – tavaly rekordalacsony volt a Duna vízszintje, idén húsz éve nem látott aszály sújtott, tüzekkel, aztán hirtelen sok eső esett – és ennél csak rosszabb lesz, ha így folytatjuk.

 
A tüntetés angol neve nem csak a klímaváltozás problémájával egyébként is biztos tisztában lévő fiatal, urbánus, tanult réteget szólítja meg?

A tüntetés neve Fridays For Future, azaz Péntekek A Jövőért. Ez mindenkit megszólít, akit érdekel a saját vagy a szerettei jövője. Egyre nyilvánvalóbb, hogy a klímaválság már itt van, mindenki érezheti a saját bőrén, hogy valami nincs rendben.

A tüntetéssel arra is fel akarjuk hívni a figyelmet, hogy minél szegényebb valaki, annál hamarabb fog szenvedni a klímaválság miatt, és minél fiatalabb valaki, annál hosszabb ideig kell majd küzdenie a saját életéért a jövőben.

Mindenkit szeretnénk megszólítani, aki tud valamit tenni, hogy a katasztrófa felé vivő rendszerünk alapvetően megváltozzon. És bár a felelősségünk nagyon különböző, de mindenki tud ezért tenni, és kell is, hogy tegyen.

A magyar államfő, Áder János elvileg kifejezetten fontosnak tartja a klímaváltozás ügyét. Kerestétek vele a kapcsolatot?

Az üzenetünk neki is szól, ahogy minden politikai vezetőnek, szereplőnek. Mindenkitől ugyanazt várjuk el: tegyen meg mindent, amit tud, a hangzatos szavakból már elég volt. Látni akarjuk, hogy végre elindul a cselekvés. A mostani tettek meg sem közelítik azt szintet, ami a minimum lenne, hogy mérsékeljük a katasztrófát és felkészüljünk a változásra.

A NAGYSZEBENI MÁJUS 9-I EU-CSÚCSRA BUDAPESTI DIÁKOK IS ELBUSZOZTAK, HOGY FELERŐSÍTSÉK A KLÍMÁÉRT TÜNTETŐK HANGJÁT. FOTÓ: BUKOVICS MARTIN / AZONNALI

A magyar kormánypárt szavazói a klímaváltozásnál fontosabb ügynek tartják a migrációt – mivel győznétek meg őket, hogy a klímaváltozás ennél sokkal fontosabb?

Azzal, hogy a klímaváltozás okoz migrációt is a rengeteg hatása mellett, fordítva viszont ez nem igaz. Ha nem mérsékeljük a klímaváltozást, olyan migráció fog megindulni, amit nincs esélyünk kezelni.

Egyre több terület válik lakhatatlanná az emelkedő tengerszint, az élelmiszertermelés ellehetetlenülése és az ivóvízhiány miatt, ahonnan az emberek el fognak menekülni. Ez viszont csak az egyik része a problémának: ha nem változtatunk a mostani életmódunkon, a gazdasági rendszerünkön, akkor mi is olyan helyzetben találhatjuk magunkat, hogy alig tudunk majd megélni itt – ha egyáltalán sikerül. 
 
 

Szerintetek kire kell szavazni a vasárnapi EP-választáson, ha valaki a klímaváltozás ügyét fontosnak tartja?

Senkinek nem célunk megmondani, hogy kire szavazzon. Amire felhívjuk a figyelmet, hogy felelősek vagyunk azért, hogy kik fognak képviselni minket az Európai Parlamentben, és a jelenlegi helyzetben kritikusan fontos, hogy a képviselőink valóban tenni akarnak-e a klímakatasztrófa megfékezéséért.

A mostani döntések alapvetően meghatározzák azt, hogy milyen körülmények között kell túlélnünk a következő évtizedekben, ezért arra biztatunk mindenkit, hogy tájékozódjon, és olyan listára szavazzon, amelynek jelöltjei szerinte leginkább minden döntésre ható prioritásként kezelik a környezeti válság kérdését.

Mérhetetlenül szomorú és dühítő, hogy nem kezeli az összes párt prioritásként az emberiség legnagyobb krízisét.

FOTÓ: Friday's For Future Magyarország / Facebook

És hogy mennyire tartják fontosnak a klímaváltozást a fideszes szavazók? Erről is csináltunk egy videót korábban, nézd vissza!

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek