Romániában egy hónappal hamarabb mehetsz vakációra, ha a szüleiddel kell juhokat legeltetned

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.05.21. 10:03

Ezt nevezik transzhumánciának, és egy erdélyi megyében ezer gyereket engedtek korábban szünidőre emiatt.

Romániában egy hónappal hamarabb mehetsz vakációra, ha a szüleiddel kell juhokat legeltetned

Furcsa hírről számolt be az Agerpres hírügynökség, azaz arról, hogy az erdélyi Szeben megye három településén már több mint ezer gyereknek megkezdődött a nyári szünidő, holott hivatalosan csak június 15-én ér véget a tanév. Az ok pedig elég érdekes, ezek a gyerekek

nem nyaralni mennek, hanem transzhumánciára indulnak, azaz szüleikkel együtt nekivágnak, hogy hegyen-völgyön át legeltessék a juhnyájukat.

A transzhumáncia, azaz a vándorló legeltetés gyakorlata nagyon régre tekint vissza, és a világ számos pontján működik a mai napig is, nem csak a nomád népeknél. A lényege, hogy nagyobb csordákkal elindulnak, és annak függvényében haladnak, hogy merre mennyi a legeltetéshez szükséges táplálék. Egy pásztorcsalád és a csorda egy nyár alatt akár több száz kilométert is bejárhatnak gyalog.

Azért nem úgy működik a dolog, hogy csak mennek a nagyvilágba: a vándorlásnak van egy rögzített magja és több települése, amelyek lehetővé teszik a pásztor számára, hogy gondoskodjon az állatok gondozásáról. Az iskolából elengedett gyerekek az egymás mellett fekvő Zsinnáról (Jina), Polyánról (Poiana Sibiului) és Tilicskéről (Tilişca) indulnak majd szüleikkel és az állatokkal. Mutatjuk a térképen:

Persze az jó kérdés, hogy a gyerekeknek nem azzal kellene-e inkább foglalkozni, hogy kipihenjék a tanévet, ráadásul ők gyorsított tempóban kénytelenek tanulni, mert ahhoz,

hogy időben elindulhassanak a birkákkal, be kell pótolniuk minden tantárgyat, és természetesen előre le kell tenniük a vizsgákat belőlük.

Romániában egyáltalán nem meglepő, ha – főleg hegyvidéken– több ezres állományból álló csordákkal találkozik az ember. Sőt, világszerte sem annyira, tekintve, hogy becslések szerint száz- és kétszázmillió közé tehető azoknak a száma, akik az állattartásnak ezt a formáját űzik.

FOTÓ: Nicolae Grigorescu A juhászbojtár című festménye

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek