Mit tesz az NVI, hogy ne ismétlődjenek meg a tavalyi választási bakik?

Szerző: Hutter Marianna
2019.05.21. 18:50

Vajon idén is lehal a valasztas.hu a szavazás napján? Lesznek kígyózó sorok az urnák előtt? És egyáltalán mennyibe kerül lebonyolítani az EP-választást? Az Azonnalinak a Nemzeti Választási Iroda válaszolt!

Mit tesz az NVI, hogy ne ismétlődjenek meg a tavalyi választási bakik?

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) értékelése szerint a választási szakapparátus felkészült az EP-választások sikeres lebonyolítására – így reagált a szervezet az Azonnali megkeresésére. Korábban az Azonnali számolt be róla: márciusban még kudarcba fulladt az NVI kommunikációs rendszerének országos technikai próbája. Ugyanakkor az iroda múlt héten már arról számolhatott be: a választási informatikai rendszer főpróbája sikeres volt, megfelelő teljesítményt nyújtott. 

Az egész ország egy nagy szavazókör

Ugyan az informatikai rendszer nem egyenlő az NVI honlapjával, a valasztas.hu-val, de emlékezetes: a tavalyi országgyűlési választások napján több alkalommal leállt a honlap, vagyis aki például napközben szerette volna figyelemmel követni a részvételi arányokat, annak csalódnia kellett. A kérdésre, hogy az iroda mit tett, hogy ilyen az idei EP-választáson ne fordulhasson elő, úgy válaszoltak:

a korábbinál nagyobb és biztonságosabb infrastruktúrát állított üzembe, hogy a honlap kibírjon egy megnövekedett terhelést is.

Szintén a kellemetlenebb szervezési bakik közé tartozott 2018-ban, hogy azok közül, akik másik szavazókörbe jelentkeztek át, voltak, akiknek órák hosszat kellett várakozniuk, hogy szavazni tudjanak. Az NVI szerint ennek kiküszöbölésével kapcsolatban a legfontosabb, hogy az Országgyűlés a tavaly módosította a választási eljárásról szóló törvényt. Ezek alapján az átjelentkezési határidő a választás előtti péntekről szerdára módosult. Vagyis a helyi választási irodák jobban fel tudnak készülni az esetleges több szavazóra, több szavazatszámláló bizottsági tagot tudnak bevonni a munkába közvetlenül a választás előtt, megbontható a névjegyzék, hogy gyorsabban haladjon a szavazás, továbbá az NVI ellenőrizheti (és ellenőrzi is) a helyi választási irodáknál az átjelentkezésre kijelölt szavazóhelyiségeket.

„Gyorsítja a szavazási folyamatot az is, hogy mivel az EP-választáson az egész ország egy szavazókör, az átjelentkezők is ugyanazt a szavazólapot kapják.”

Hatvanezren dolgoznak a választás lebonyolításán

És hogy mennyibe kerül az adófizetőknek az EP-választás lebonyolítása? Az NVI válasza szerint annak tervezett összköltsége  7,9 milliárd forint.

Az NVI-ben egyébként mintegy 70 fő dolgozik, míg országosan nagyjából 60 ezren vesznek részt a választások lebonyolításában.

Az NVI kedden jelentette be: délutántól ellenőrzik a beérkezett levélszavazatok választót azonosító nyilatkozatait. Eddig 9107 levélszavazatot adtak le, ebből 2156-ot külképviseleteken, 6951-et pedig levélben juttattak vissza az irodához.

FOTÓ: Mohai Balázs / MTI

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek