Mirkóczki összehívta a nemzetbiztonsági bizottságot a Strache-videó miatt

Szerző: Pintér Bence
2019.05.21. 12:18

Zárt ülést tart pénteken a parlament nemzetbiztonsági bizottsága az „osztrák kormány lemondásához vezető események nemzetbiztonsági vonatkozásairól”. Megkérdeztük, hogy miért.

Mirkóczki összehívta a nemzetbiztonsági bizottságot a Strache-videó miatt

Ez a cikk az osztrák kormányválság legújabb fejleményeiről szól, ami – mint azt az Azonnali a magyar sajtóban elsőként megírta – egy 2017-ben rejtett kamerákkal rögzített ibizai videó miatt robbant ki, amiben HC Strache, a volt osztrák szélsőjobbos alkancellár részegen hét órán keresztül fűt-fát ígérget egy orosz kamubefektetőnek.

Mirkóczki Ádám jobbikos képviselő, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke zárt ülésre hívta össze péntekre a parlament nemzetbiztonsági bizottságát az osztrák kormány lemondásához vezető események hazai nemzetbiztonsági vonatkozásai miatt.

Telefonon értük el a képviselőt, aki kérdésünkre elmondta:

a Strache-videóban felmerült magyar vonatkozások miatt van szükség szerinte arra, hogy meghallgassák a szolgálatok vezetőit.

Heinz-Christian Strache azóta lemondott FPÖ-s pártvezér és alkancellár ugyanis a magát orosz oligarcharokonnak kiadó nőnek arról beszélt, hogy olyan médiaviszonyokat akar Ausztriának, amilyenek Orbán Magyarországán vannak: mint mondta, a bulvárlap Kronen Zeitung mellé jól esne neki egy tévécsatorna is. A nő bizonyos ellenszolgáltatásokért cserébe a lap felvásárlását ígérte Strachénak,

mire Strache azt javasolta, hogy vegyék fel a kapcsolatot a Népszabadságot bezáró és a Mediaworksöt Mészáros Lőrinc kezére átjátszó osztrák üzletemberrel, Heinrich Pecinával.

Mirkóczki szerint a magyar viszonyok pozitív példaként emlegetése és Pecina feltűnése a történetben alapot adhatnak a gyanúnak, hogy akár a magyar kormánypárt tagjai is hasonló ügyletekbe keveredhettek, mint Strache, az pedig kőkemény nemzetbiztonsági kérdés, hogy zsarolható-e a magyar kormány.

FOTÓ: Orbán Viktor / Facebook

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek