+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

A május 9-i nagyszebeni EU-csúcson Donald Tusk, az Európai Tanács lengyel elnöke tett egy olyan kijelentést, hogy az EU vezető pozícióira a jövőben mind földrajzilag, mind demográfiai, politikai és nemi értelemben kiegyensúlyozottabban lesznek elosztva az emberek

 

De hogy állnak a nők az EU vezetői pozícióiban jelenleg? Elég rosszul, ugyanis alig-alig akad belőlük. Ilyen szempontból legalább az elmondható, hogy 1979 óta megduplázódott a nők aránya az Európai Parlamentben.

 

Az Európai Parlament honlapján nemrég megjelent egy összegzés, amely azt mutatja ki, hogy a tagországok jelöltjei között milyen a nemi megoszlás. Meglepetés:

 

Magyarországon van a legkevesebb női jelölt.

 

Infographic: European Elections: Where Women Are Leading The Way | Statista

A NŐI JELÖLTEK MEGOSZLÁSA AZ EU-TAGÁLLAMOKBAN

 

A legtöbb női képviselőjelölt Olaszországban, Franciaországban és Szlovéniában van, mindhárom országban a jelöltek fele nő. A sereghajtó pedig Magyarország, nálunk a jelölteknek mindössze 21 százaléka nő, Máltán 22 százalék, Szlovákiában és Csehországban 24 százalék ez az arány.

 

Lehet, hogy Magyarországon kevés a női jelölt, de ők legalább többnyire előkelő helyen vannak:

 

így a Demokratikus Koalíció listavezetője Dobrev Klára, a Momentumé Cseh Katalin, listavezető még továbbá a Magyar Kétfarkú Kutyapárt színeiben Döme Zsuzsanna.

 

Ami jelenleg az Európai Bizottságot illeti: a 28-ból mindössze 9 női biztos van, azaz itt is bőven ötven százalék alatt van az arány. Ha megnézzük a hét európai parlamenti frakciót, ott az látjuk, hogy jelenleg egyedül az Európai Baloldalnak van női frakcióvezetője a német Gabi Zimmer személyében, illetve a Zöldeknél megosztva vezeti a pártfrakciót a szintén német Ska Keller, utóbbi csúcsjelölt az Európai Bizottság élére is, de nem egyedül, hanem a holland Bas Eickhouttal. Ugyanígy megosztva csúcsjelölt a szlovén baloldali politikus, Violeta Tomič is az európai baloldalnál.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezzel nemcsak a Fidesz, de az Európai Néppárt frakciójának egyik legbefolyásosabb politikusa is távozik az uniós politikai színtérről.

Úgy tudjuk, azért, mert nem lehetett a párt jelöltje 2022-ben.

Polgárpukkasztó amerikai standup, afrikai lecsó, halhatatlan videójáték: itt a novemberi Fasza Dolgok, az Azonnali havonta megjelenő mindenajánlója. 100 százalékban lockdown-kompatibilis tippek!

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúlag. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás