Börtön is járhat Toroczkaiéknak, ha rendfenntartásosdit játszanak

Szerző: Hutter Marianna
2019.05.21. 07:41

Vajon mit szól az anno két hét alatt rendet ígérő Orbán-kormány belügyminisztériuma, hogy egy Magyar Gárdához hasonló úgynevezett önvédelmi szervezet alakul? Az Azonnali megkérdezte!

Börtön is járhat Toroczkaiéknak, ha rendfenntartásosdit játszanak

Jövőbeni eseményeket a Belügyminisztérium nem kommentál – így reagált a tárca az Azonnalinak azzal kapcsolatban, hogy a Mi Hazánk Mozgalomhoz kötődően olyan egyesület alakul Nemzeti Légió néven, aminek kifejezett célja a korábban feloszlatott Magyar Gárda „eszmeiségét” tovább vinni. Arról is kérdeztük a belügyet, mennyire tartják saját kudarcuknak, hogy ehhez hasonló szervezetek jönnek létre, és hogy elfogadható-e, hogy ők lépjenek fel a bűnelkövetők ellen. Emlékezetes: Orbán Viktor kilenc évvel ezelőtt azt ígérte: ”kettő hét alatt fogunk rendet tenni az ország olyan pontjain, amelyek ma még reménytelennek tűnnek”.

Két év börtön is járhat

A tárca válaszában arra emlékeztetett: az egyesületek nyilvántartásba vétele a szervezet székhelye szerinti illetékes törvényszék feladata, felettük a törvényességi ellenőrzést az ügyészség gyakorolja. Ugyanakkor felhívták rá a figyelmet: a Büntető törvénykönyv szerint aki olyan, a közbiztonság, közrend fenntartására irányuló tevékenységet szervez, amelyre jogszabály nem jogosítja fel, vagy a közbiztonság, közrend fenntartásának látszatát keltő tevékenységet szervez,

vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A Nemzeti Légióról egyébként Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert is kérdezték múlt csütörtöki kormányinfóján. Ő arról beszélt: az erőszak monopólium az állam kizárólagos joga, és bár ez a szocialista kormányok alatt nem így volt, a polgári kormány alatt így lesz. Orbán Viktor még 2010-ben úgy nyilatkozott a Magyar Gárdáról a hvg.hu beszámolja szerint, hogy a szervezet „nem a rend, hanem a rend nélküliség oldalára sodorja Magyarországot”.

Tüntetés és ellentüntetés is jön kedden

A nagyjából 2 százalékos támogatottságúra mért, Toroczkai László vezette Mi Hazánk nemrég jelentette be: június elsején Szegeden alakul meg a Nemzeti Légió nevű egyesület, melynek célja, hogy az „önvédelem” mellett honvédelmi ismereteket adjon át, hagyományőrző tevékenységet folytasson, kiálljanak a kilakoltatott emberekért, illetve segítsenek természeti katasztrófák esetén. A hivatalosan még meg sem alakult szervezet kedden Törökszentmiklóson fog tüntetni a szóhasználatuk szerint „cigányterror” ellen, miután a településen egy férfi több alkalommal is minden ok nélkül bántalmazott embereket. 

Bár eredetileg a mi hazánkosok vonulni kívántak a városban, a rendőrség ezt nem engedélyezte, a párt tüntetése miatt pedig a Momentum ellendemonstrációt szervez a városba „Elég a gyűlöletből!” címmel.

Toroczkai László – aki a Csongrád megyei nagyközség, Ásotthalom polgármestere is – lemondott a mentelmi jogáról, miután a rendőrség eljárást indított ellene a törökszentmiklósi demonstrációval összefüggésben. A politikus közösségi oldalát egyébként pár napja elérhetetlenné tette a Facebook, így menet közben felregisztrált a VKontakte nevű legnagyobb, Vlagyimir Putyin-közeli orosz közösségi oldalra.

FOTÓ: Mónus Márton / MTI

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek