Na vajon mi az EP-választás legfontosabb témája? A Závecz Research megmérte

Szerző: Bakó Bea
2019.05.20. 09:15

Mennyire hat a Fidesz bevándorlással ijesztgető EP-kampánya, és sikerült-e az LMP-nek széles körben tematizálnia a klímaváltozást? Egy friss Závecz-kutatásból ez is kiderül, meg persze az, hogy mennyire hatalmas épp a Fidesz előnye, és melyik ellenzéki párt áll magához képest a legrosszabbul az EP-választás előtti utolsó héten.

Na vajon mi az EP-választás legfontosabb témája? A Závecz Research megmérte

A pártok támogatottsága mellett az EP-választás legfontosabb témáiról is megkérdezték az embereket a Závecz Research LMP számára készített kutatásában, amely az Azonnalihoz is eljutott. A reprezentatív telefonos felmérés ezer fő megkérdezésével készült május 10-16 között, és a biztos szavazók körében még nagyobb Fidesz-előnyt mér, mint a május elején készült Závecz-féle kutatás.

A teljes népességben mindegyik párt gyengült, többen lettek a bizonytalanok

A május eleji 33 százalékhoz képest most némileg alacsonyabb, 31,7 százalékos a Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében. Ebben a körben a legnagyobb vesztes a Jobbik, amely 9 százalékról 5,6-ra esett vissza, de egy hajszállal legalább megelőzi az 5,3, illetve százalékon álló MSZP-t és DK-t, amelyek 7 százalékról estek erre a szintre. Az LMP 4-ről 3, a Momentum 3-ról 2,7 százalékra gyengült a teljes népesség körében.

Kisebb lett a biztos szavazó pártválasztók aránya is a lakosság körében. Május elején még 45 százalék mondta azt, hogy biztosan elmegy szavazni, és rendelkezik pártpreferenciával is, mostanra ők már csak 42 százaléknyian vannak, vagyis a többség vagy nem vesz részt biztosan a választáson, vagy nem tudja, kire szavazzon.

A biztos szavazó pártválasztók körében belehúzott a Fidesz. A május eleji 53-ról 57,5 százalékosra tudta növelni a támogatottságát a kormánypárt.

A legnagyobbat ebben a körben is a Jobbik esett, 12 százalékról 9,3 százalékra, a 11-ről 10-százalékra visszaeső MSZP és DK mögé. A biztos szavazó pártválasztók körében változatlanul éppen az ötszázalékos küszöbön áll az LMP, a Momentum pedig minimálisan javított 4-ről 4,3 százalékra, de ezzel még mindig a bejutási küszöb alatt van.

A PÁRTOK TÁMOGATOTTSÁGA AZ EP-VÁLASZTÁSON BIZTOSAN SZAVAZÓ, PÁRTPREFERENCIÁVAL RENDELKEZŐ VÁLASZTÓK KÖRÉBEN

Mit tartanak az emberek az EP-választás legfontosabb témáinak?

Az EP-választási pártprefenciáikon kívül az EP-választás legfontosabb témáira is rákérdeztek a kutatásban: a megkérdezettek két témát nevezhettek meg fontosként.

Nem meglepő módon a bevándorlás végzett magasan az első helyen: 57 százaléknyian mondták a migrációt a fontos témák között. A klímaváltozást 30 százalék, a közös európai minimálbért 27 százalék tartja fontosnak. Az Európai Ügyészség és a korrupció visszaszorítása 24 százalékkal már nem fért fel a dobogóra, az uniós szervek és az ellenzék által gyakran emlegetett jogállam pedig mindössze 8 százaléknak fontos.

Beszédes az is, hogy áprilishoz képest hogyan változtak a prioritások. Bár az arányok alapvetően nagyon hasonlóak, az feltűnő, hogy

a Fideszen kívül az LMP-nek és a DK-nak sikerült a saját témáik fontosságát sikeresen kommunikálni.

AZ EP-VÁLASZTÁS PRIORITÁSTÉMÁINAK VÁLTOZÁSA ÁPRILISRÓL MÁJUSRA

A Fidesz fő témája, a migráció 2, az LMP-nek fontos klímaváltozás 3 százalékponttal erősödött a fontossági versenyben, és a főként a DK által propagált, minél több területen egyre szorosabban együttműködő EU témájáról is az áprilisi 9 százalék után most 11 százalék mondta azt, hogy fontos téma. A többi felsorolt téma fontossága többnyire csökkent, esetleg stagnált áprilishoz képest.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Cikkek a témában

Van még itt cikk a témában

Kommentek