Svájcban népszavazással szigorították a fegyvertartási szabályokat

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.05.19. 18:02

Amennyiben a lakosság elutasította volna, az akár a schengeni övezetből való kizárást is eredményezheti.

Svájcban népszavazással szigorították a fegyvertartási szabályokat

Nagyon fontos népszavazás zajlott vasárnap Svájcban, a lakosságnak ugyanis arról kellett döntenie, hogy megváltozzanak-e a fegyvertartási szabályok, s így összhangba kerüljenek az EU-s szabályozással? A döntés hosszú távon az ország schengeni tagságára is kihatással lehet.

Svájcban nemrég hoztak egy törvényt a parlamentben, amely értelmében tilos lesz birtokolni nagy tárhellyel rendelkező, fél-automata és automata fegyvereket magányszemélyként, Arról is döntöttek, hogy könnyebben nyomon követhetővé válnak majd a fegyverek, ennek érdekében egy országos adatbázist hoznak létre. Az új törvények értelmében a gyűjtők és a sportlövészek továbbra is birtokolhatnak ilyeneket, de szigorúbbá válnak az ellenőrzések és engedély-kibocsátások számukra is.

A végső döntés azonban a nép kezében volt, és a hírek szerint a lakosság majdnem 64 százaléka meg is szavazta a változtatásokat.

A svájci kormány előzőleg figyelmeztette a lakosságot, amennyiben visszautasítják a fegyvertartással kapcsolatos szigorításokat, az a későbbiekben kihathat az ország EU-val való kapcsolatára is, sőt,

akár ki is zárhatják őket a schengeni övezetből.

A kormány arra is figyelmeztetett, hogy akár súlyos gazdasági hatásai  is lehetnek annak, hogy nem szigorítanak, ugyanis az esetlegesen újra bevezetendő határellenőrzés a turizmusra is durván kihathat. A svájci kormány évente hét milliárd frankos kieséssel számolna ebben az esetben.

A fegyverlobbi képviselői azt mondják, a kormány merőben túloz,  és végül ők gyűjtöttek össze elég aláírást ahhoz, hogy a kérdést népszavazásra bocsássák.

Azzal érveltek, hogy az EU-nak való megfelelés a svájci szuverenitást sérti meg, valamint a lakosság fegyvertartáshoz való jogát.

Svájcban nagyon sok fegyver van a civil lakosság kezében, ez annak köszönhető, hogy ott még mindig kötelező a sorkatonai szolgálat, de akik elvégzik azt, azok megtarthatják a katonaságnál használt fegyvereiket. Ennek tudható be, hogy bizonyos felmérések azt mutatják, minden tizedik svájci állampolgárnak van fegyvere, és összesen körülbelül kétmillió háromszázezer fegyver van a civilek tulajdonában.

Csakhogy az EU néhány éve szigorított a fegyvertartási szabályokon, miután több halálos terrormerénylet is történt a nyugati országokban, Svájc ugyan nem EU tagállam, de sok kétoldali egyezménnyel kötődik az európai szövetséghez, illetve biztonsági kockázatot jelent, hogy ott könnyebb fegyverhez jutni, és könnyű átvinni EU-s országokba.

FOTÓ: Wikimedia

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek