Merkel horvátul állt ki a nacionalizmus ellen Zágrábban – Manfred Weber és Andrej Plenković oldalán

Szerző: Techet Péter
2019.05.19. 14:57

A német konzervatívok egyre inkább közelednek a horvát jobboldalhoz, amely ellentétben az eddig kivételezetten kedvelt magyarral nem fordult szembe az európai egység gondolatával. Ez felértékeli Zágráb és Andrej Plenković kormányfő szerepét. Ezt bizonyítja: szombaton az Európai Néppárt az egyik nagy kampányzáróját a horvát fővárosban tartotta. Ide még Angela Merkel is eljött kampányolni – horvátul.

Merkel horvátul állt ki a nacionalizmus ellen Zágrábban – Manfred Weber és Andrej Plenković oldalán

Amint arról az Azonnali is írt: noha a német gazdaság érdekei miatt a német konzervatív uniópártok (CDU/CSU) nem akarják elengedni teljesen Orbán kezét, politikailag jelentősen közelednek a horvát jobboldalhoz.

Andrej Plenković horvát kormányfőnek ugyanis 2016 óta sikerült a tuđmani HDZ-t egyre inkább egy mérsékelt konzervatív párttá tennie,

a szélsőjobboldali köröket – mint a volt pártelnök Tomislav Karamarkot – marginalizálta, Zlatko Hasanbegović iszlamo-fasiszta történészt, korábbi HDZ-s kultuszminisztert ki is záratta a pártból.

A kormányfőnek a szintén HDZ-s államfővel, Kolinda Grabar-Kitarović-tyal fennálló feszült viszonyáról írtunk is többször az Azonnalin. Mára a hatalmi harcot Plenković nyerte meg, Grabar-Kitarović – aki közelítette volna Horvátországot az orbáni modellhez – visszakozni készült. Egyik orbánista tanácsadóját a horvát titkosszolgálat szorította ki.

Noha Orbánék Horvátországban is szeretnének – először a médiában – terjeszkedni, ahogy ezt Szlovéniában is tették, a szlovén bukáshoz hasonlóan Horvátországban se várható orbánista áttörés.

Éppen ezért az európai konzervatívok számára felértékelődött Plenković és a HDZ szerepe. Ennek egyik bizonyítéka, hogy április végén a Fidesszel eddig a legszorosabban együttműködő bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, Markus Söder, aki egyben bajor miniszterelnök is, nagy ívben kerülte el dél-kelet-európai útja során Budapestet, és Bécs után Zágrábba ment.

Podržite EPP i HDZ, podržite Webera i Resslera!

Szombaton pedig az Európai Néppárt Zágrábban tartotta egyik kampányzáró rendezvényét.

Miközben Angela Merkel látványosan távol tartja magát az EP-választási kampánytól, Zágrábban maga is színpadra állt.

A németül elmondott beszéde végén ráadásul horvátul is megszólalt Merkel (ez a lenti videóban 1 óra 6. percről látható). Mindenkit arra kért, hogy az EP-választáson támogassa az Európai Néppártot és a HDZ-t, azaz Manfred Webert és Karlo Resslert, a HDZ listavezetőjét. Merkel felidézte azt is, hogy Horvátország jövőre az EU soros elnöke lesz, és biztos abban, hogy a horvát miniszterelnök jól végzi majd a dolgát etéren is. Ahogyan Manfred Weber is az Európai Bizottság elnökeként, tette hozzá Merkel, óriási tapsot és üdvrialgást kapva a zágrábi közönségtől a horvátul elmondott beszédrész miatt.

Kicsit megzavarta az idillt, hogy a zágrábi rendezvényen az usztasa énekes, Thompson (róla itt írtunk korábban) egyik száma, a Lijepa li si (Szép vagy) is felcsendült – igaz, nem Thompson előadásában. A konzervatív Večernji List napilap is kiemelte, hogy a dal „éles ellentétben” állt az est egyébkénti üzenetével: az antinacionalizmussal.

Plenkovićnak azonban egy nagyon nagy néppártot kell összetartania, amelyet ő a jelenlegi tagságtól akár kissé balrább állra vezet egyelőre sikeresen. De mivel a HDZ-től jobbra megjelentek már pártok – például az említett Hasanbegović Függetlenek Horvátországért pártja –, Plenkovićnak kell legalább szimbolikus engedményeket tennie a széljobb felé is. Ahogy azonban azt Sebastian Kurz osztrák kancellárnál is látni lehetett:

ez éppen nem a széljobbra tolódás, hanem a széljobb lecsendesítésének eszköze.

Plenković és Merkel mellett a szombati kampányrendezvényen, ahol több mint ötezer HDZ-párttag jelent meg, felszólalt még Manfred Weber, az Európai Néppárt Spitzenkandidatja, valamint Karlo Ressler, a HDZ még csak huszonkilencéves EP-listavezetője, aki teljes mértékben Plenković emberének számít. A fiatal, kétgyermekes, gyakorló katolikus politikus egy zágrábi német jópolgári családból származik, Freiburgban doktorált – a karrierjére persze bizonyosan nem volt rossz hatással, hogy Vladimir Šeks, a HDZ nagyöregje a mostohaapja.

ZÁGRÁBI BULI: A NÉMET KANCELLÁR A KÉP KÖZEPÉN, MELLETTE JOBBRA A HORVÁT KORMÁNYFŐ ÉS AZ EURÓPAI NÉPPÁRT EP-VÁLASZTÁSI CSÚCSJELÖLTJE. FOTÓ: HDZ / FB

Mi várható május 26-án?

A felmérések szerint a HDZ harminc százalék feletti eredménnyel vezet egy héttel az EP-választás előtt. Másodikak a szocdemek, bő tíz százalékkal lemaradva. A harmadik helyért a balpopulista Élő Fal párt (az olasz Öt Csillag horvátországi szövetségese), az egyre jobbra tolódó Híd és a balliberális Amszterdami Koalíció versenyez, mindegyik 6-9 százalék között áll. A jelenlegi állás szerint egyik horvát szélsőjobboldali induló se jutna be az Európai Parlamentbe.

CÍMLAPFOTÓ: Manfred Weber / Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek