Ilyen még nem volt itthon: online nézheted, ahogy egy politikus megmenti a klímát

2019.05.19. 19:32

Innováció a magyar választási kampányok terén: vasárnap este megnézheted, sikerül-e Vágó Gábornak egy számítógépes játékban megmenteni a világot a klímatasztrófától.

Ilyen még nem volt itthon: online nézheted, ahogy egy politikus megmenti a klímát

„Gamer vagyok, vállalom” – mondja Vágó Gábor, az LMP EP-választási listájának vezetője arra a kérdésre, hogy nem tart-e attól, hogy egy politikus számára megbélyegző lehet, hogy számítógépes játékon játszik. A gamerekhez ugyanis kapcsolódik egy – legtöbbször alaptalan – előítélet. Az EP-képviselőjelölt szerint azonban semmi komolytalan nincs abban, hogy valaki a Civilizationt játssza, hiszen a játéknak éppen hogy nagyon komoly társadalmi modellezése van, nagyon sok összetett problémát kell egyszerre kezelni benne, és mindegyik kihat a másikra.

Vágó ugyanis vasárnap este az LMP-ifik Jövő TV-jének Twitch-csatornáján fog élőben Civilization VI-ot játszani. A twitch műfajának lényege, hogy valakit játék közben láthatsz, és közben kommunikálhatsz is vele. Elég sokan élnek is meg ebből: ők játszanak, a többiek nézik, és támogatják.

Vágó elmondása szerint régóta rajongója a Sid Meyer-féle Civilization játéksorozatnak, amelyben különböző civilizációk küzdenek egymással, és különböző módokon lehet megnyerni a játékot is: a civilizáció tetőfoka az, ha egy játékos megépíti az űrhajtót, akkor automatikusan nyer, de ezen kívül lehet vallási, katonai, kulturális és diplomáciai dominanciával is győztessé válni.

„Én a kulturális, és a diplomáciai verziót kedvelem, nem a sok háborúval járót”

– mondja a politikus, aki azt is hozzáteszi, még csak nem is ő az első politikus, aki így lép a választópolgárai elé. Egy svéd zöldpolitikus szokott ugyanilyen platformon fogadóórát tartani, ezt kihasználva természetesen zöldpolitikáról is beszél nekik.

„A hatos verzió legújabb kiadásában már ott van a globális felmelegedés is, mint külső tényező, amennyiben az államok iparosodnak, és szénalapú az energiatermelés, akkor a széndioxid-kibocsátás növekedésével a klímaváltozás hatásai is egyre durvábbak a játékban” – mondja Vágó, aki a játék Facebook-eseményének leírása szerint megpróbálja majd megmenteni Európát a klímakatasztrófától.

„Nem könnyű úgy nyerni, hogy a klímakatasztrófát meggátold, mert az űrhajó megépítéséhez nagyon sok termelés kell. De meglátjuk, hogy sikerül-e.”

Aki tehát látni akarja Vágó Gábort játék közben, az ne habozzon rákattintani a közvetítés linkjére. Természetesen kérdezni is lehet majd az LMP listavezetőjét mindenféléről, amellett, hogy drukkoltok neki, vagy ellene. Vagy itt is nézhető, nálunk, 20:30-kor kezdődik.

Utolsó kérdésként az Azonnali még megkérdezte, mi az, amit legjobban lehet hasznosítani a Civilizationből a reálpolitikában:

„Azt, hogy mielőtt támadásba lendülsz, mindig biztosítsd a hátországod!”

NYITÓKÉP: Jövő  TV

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek