Újabb leak: az FPÖ az ibizai találka után is élénken kereste a kamuorosz oligarcharokon társaságát

Szerző: Bukovics Martin
2019.05.19. 19:22

Nincs vége az érintettek lemondásával és az új választások bejelentésével Strache videóbotrányának Ausztriában. Bár a lemondott alkancellár azt állította: egyedi eset volt az állítólagos orosz oligarchanővel való tárgyalás Ibizán, a német sajtó hangfelvételek alapján azt írja, hogy több találkozó is volt Bécsben Strache embere és az orosz nő bizalmasa között, és az egésznek egy máig elérhető sajtóközlemény is a nyoma.

Újabb leak: az FPÖ az ibizai találka után is élénken kereste a kamuorosz oligarcharokon társaságát

A Heinz-Christian Strache és Johannes Gudenus osztrák szélsőjobboldali politikusokról 2017. július 24-én készített, pénteken két német lapban közzétett – Magyarországon először az Azonnali által közölt – videóból akkora botrány lett, hogy szombaton mind Strache alkancellár és FPÖ-elnök, mind Gudenus parlamenti FPÖ-frakcióvezető lemondott minden pozíciójáról. A hétórás találkozóról készült, rejtett kamerákkal rögzített felvételen a politikusok egy állítólagos orosz oligarcha unokahúgával arról beszélgetnek, hogyan tudná az illető megkaparintani Ausztria legfontosabb bulvárlapját, a Kronét, valamint hogy ezért cserébe hogyan fizetnék ki az oroszokat túlárazott közbeszerzésekkel, amiket a Strabagtól vennének el.

A találkozóról Strache azt mondta, egyszeri alkalom volt, ő eleve túl sokat ivott, de semmi folytatása nem volt az egésznek. Ez azonban egyáltalán nem igaz, az FPÖ valójában intenzíven kereste a kamuorosz oligarchahúg és körének társaságát, mi több, szívességből még egy Strabagot támadó sajtóközleményt is kiadott a párt, írja a Süddeutsche Zeitung és a Spiegel vasárnap este publikált cikke.

Hogy micsoda?

Lemondásának szombati bejelentésekor Heinz-Christian Strache mindent megtett, hogy elhitesse: sem ő, sem a pártja nem gondolta komolyan, amiket az ibizai videón a kamuorosz nőnek mondtak. Részegen macsó módra imponálni akart csak az orosznak, foglalható össze röviden Strache mondanivalója, aki a sajtótájékoztatón a viselkedésért külön elnézést kért nem csak a feleségétől, de Sebastian Kurz kancellártól is, akit az ibizai villában szexorgiákkal hozott hírbe. Johannes Gudenus és Strache a Süddeutsche Zeitungnak egy WhatsApp-üzenetben külön közölték: az ibizai találkozót követően nem voltak már kapcsolatban az állítólagos befektetővel.

A Süddeutsche Zeitung és a Spiegel kutatásai szerint egyáltalán nem csak a hétórás ibizai alkoholizálás közben esett szó a Kronen Zeitung megvásárlásáról és közbeszerzések eltérítéséről: 

a Strache legközelebbi FPÖ-beli bizalmasának számító Johannes Gudenus ugyanis hónapokon keresztül (vagyis az ibizai találka előtt és után is) kapcsolatban volt az állítólagos orosz oligarcharokonnal és környezetével.

A velük váltott üzenetekről rendszeresen beszámolt Strachénak is.

A két lap a birtokukban lévő hangfelvételek alapján azt állítja: még az ibizai esetet követően is sor került találkozásokra Gudenus és az állítólagos orosz emberei között Bécsben, vagyis hazudik mindkét bukott FPÖ-s politikus, amikor az ellenkezőjéről beszél. Az egyik hangfelvételen 2017 augusztusában, vagyis pár héttel az ibizai piálást követően Gudenus egy, az orosz nőt képviselő – nyilván hozzá hasonlóan csalinak használt – férfival arról beszél, hogy az ibizai tárgyalás nem úgy ment, ahogy remélték. „Eléggé felhúzta magát” – mondta az állítólagos befektető bizalmasa Gudenusnak a nőről, majd hozzátette, hogy ettől függetlenül szeretnék, ha folytatnák, amit elkezdtek.

A történelmi sajtóközlemény

Ehhez azonban a csali-orosznak kellett egy gesztus az FPÖ részéről: azt kérte az FPÖ-s politikustól, hogy Strache és Gudenus adják jelét annak, hogy komolyan gondolják, amit Ibizán a Strabaggal kapcsolatban mondtak. (A két bukott FPÖ-s azt ígérte, az oroszok a Kronen Zeitung fölötti kontroll megszerzéséért cserébe megkapják a Strabagnak járó összes közbeszerzést, csak alapítsanak egy a Strabaghoz hasonló építőipari céget.) A férfi azzal is hitegette Gudenust, hogy az orosz nőnek még mindig lehetősége van arra, hogy az első helyre repítse az FPÖ-t a 2017 októberi osztrák parlamenti választáson, hogy cserébe a szélsőjobboldali párt nagyon jó barátként viselkedjen vele.

A férfi azt javasolta Gudenusnak, hogy a gesztus egy Hans Peter Haselsteinert, a Strabag egyik tulajdonosát, egyben liberális mecénást támadó sajtóközlemény legyen,

amit az FPÖ 2017. szeptember 4-én, pár nappal kettejük bécsi találkozóját követően az osztrák APA hírügynökség közlemények számára fenntartott OTS-portálján hozna nyilvánosságra.

Gudenusnak nagyon tetszett az ötlet, egyetértett vele.

Et voilá, szeptember 4-én tényleg kiküldte az FPÖ a sajtóközleményt, amit a mai napig el lehet olvasni az OTS-en. (A közleményben az FPÖ azt kéri, hogy a mind a liberális NEOS pártot, mind Alexander Van der Bellen egykori zöldpárti elnök államfőjelölti kampányát, mind Christian Kern volt szocdem kancellár kampányát támogató Haselsteiner tegye transzparenssé politikai kapcsolatait – külön kitérve arra, hogy a Strabag ellen korrupció és vesztegetés gyanújával Magyarországon már folyt nyomozás.) Gudenus a közleményt a hivatalos @fpoe.at-s mailcíméről továbbítja is az orosz nő bizalmasának – a két német lap ezt onnan tudja, hogy magát a mailt is megkapták forrásuktól.

SAJTÓKÖZLEMÉNY AZ OROSZ CSALIOLIGARCHÁK KÍVÁNSÁGÁRA

Egyébként a Strabag már bejelentette szombaton, a Strache-videó nyilvánosságra kerülése után – melyben Strache azt is kijelentette, hogy Haselsteinerből nem kér többet –, hogy még egyszer átnézik azokat a közbeszerzéseket és megbízásokat, amiket nem kaptak meg.

Aztán sor került egy második találkozásra is Gudenus és az orosz képviselője között. Itt az FPÖ-s politikus aziránt érdeklődött, mikor tudnának újra találkozni a nővel. „Moszkvában vagy Londonban, vagy valami ilyesmi, ott nem lenne ebből gond” – mondta.

Ám a nőt többet nem látták.

FOTÓ: Johannes Gudenus / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek