Strache mára történelem, az FPÖ-nek annyi: ezt írja az osztrák sajtó

Szerző: Bukovics Martin
2019.05.18. 09:48

Annyira senki nem lehet részeg, hogy egy orosz oligarchával alkudozzon, meg annyira se, hogy az FPÖ-nek bármit elhiggyen, írják. De mi lesz az osztrák kormánykoalícióval?

Strache mára történelem, az FPÖ-nek annyi: ezt írja az osztrák sajtó

Ez a cikk a komplett európai sajtót lázban tartó botrányról, az osztrák alkancellárról kikerült rejtett kamerás videó osztrák sajtóvisszhangjáról szól. Az alapsztorit itt olvashatod el, a magyar szálról itt tudhatsz meg dolgokat, a legfrissebb fejleményeket itt írtuk meg.

A konzervatív osztrák napilap, a Die Presse Strache lemondását elkerülhetetlennek tartja. De Oliver Pink, a lap publicistája azért ír másról is: „Hogyhogy csak most, az EP-választás előtt jutott el a médiához ez a videó, amit még az osztrák parlamenti választás előtt rögzítettek?” Ám szerinte a releváns kérdés nem is annyira ez, sokkal inkább az, hogy Heinz-Christian Strache ezek után vállalható-e még Ausztria alkancelláraként. „A kormány ezekben az órákban a beiktatását követő legnagyobb válságát éli át. Úgy, ahogy eddig, nem mehet tovább. Mindaz, ami péntek 18 órakor megjelent (...), egy választóvonalat jelent."

Pink szerint Kurz kancellár elmúlt hetekbeli retorikáját figyelve elképzelhető, hogy ő tudott arról, hogy készülőben van valami terhelő az FPÖ-re nézve, legalábbis ennek tudja be a szerző a kancellár szokatlanul éles Brüsszel-ellenes szólamait, ezek ugyanis többnyire az FPÖ-szavazóknál válthatóak be szavazatra.

„Péntek 18 óra óta a koalíciónak a mostani formájában vége. Új alkancellár lesz. Vagy egy új koalíciós partner. Vagy új választások" – írja a Die Presse, hozzátéve, hogy Norbert Hofer szabadságpárti infrastruktúraminiszter, akit korábban pletykáltak többen is, hogy külügyminiszter vagy akár alkancellár lehetne, szintén nem alkalmas Strache helyére a videóban elhangzottak miatt. Hiszen ha Strache a Strabagnak juttatott közbeszerzéseket az orosz nő cégének adná, akkor a deal levezénylése a Hofer-minisztérium feladata lenne. 

Standard: Kurz komolyan vehetősége a tét

A bécsi liberális napilap, a Der Standard még keményebben fogalmaz. Az Ennyire részeg senki sem lehet című publicisztikájában Conrad Seidl világosan megfogalmazta, hogy Sebastian Kurz komolyanvehetősége a tét. Az alkancellár Strache ugyanis azzal magyarázta viselkedését, hogy rengeteg alkoholt fogyasztott, és amúgy is, végig hangsúlyozta, hogy jogszerűen akar eljárni.

„Senki sem lehet annyira részeg, hogy ilyesfajta terveket kovácsol az oroszok képviselőivel. Senki sem lehet annyira részeg, hogy nem ismeri fel, ha jogsértésről van szó.

És annyira sem lehet senki se részeg, hogy aztán napirendre tér efölött.” 

A Standard szerzője szerint a videó már nem is annyira az FPÖ-ről szól, sokkal inkább a nagyobb koalíciós partnerről, a jobbközép Osztrák Néppártról: „Mennyire tartja Strache és Gudenus részegnek koalíciós partnerüket, az ÖVP-t, hogy azt gondolják, ez a sztori átmegy rajtuk (...)? Mennyire tartják részegnek a szavazóikat, akiknek rendre azt magyarázzák, hogy ők a nemzet egyetlen tiszta politikusai? Hogy ők lesznek azok, akik biztosítják a tiszta közbeszerzéseket? Hogy a pártoknak juttatott adományokat csak a legszigorúbb vizsgálat után, csak a kisemberektől vehesse fel párt? (...)

Nem, annyira már senki sem lehet részeg, hogy az Osztrák Szabadságpártnak még bármit is elhiggyen ebből. Ausztria kancellára sem.”

Kurier: Nemzetközi következmények lesznek

A szintén balos-liberális Kurier napilap nemzetközi következményekkel járó politikai bombáról ír. A kifejezetten rövid vezércikk szerzője, Martina Salomon szerint ha Kurz menteni akarja az ÖVP-FPÖ-koalíciót, a következőket kell tennie: azonnal meneszteni Strachét, az FPÖ-nek pedig minden szinten meg kell tisztítania magát. A Kurier szerint a videó célja egyértelmű:

„Nyilvánvalóan egy lehetőleg megsemmisítő erejű csapást akartak mérni az EU-ban egyre erősődő szélsőjobboldali hálózatra. Ezért őrizték évekig.

A sztori Strache politikai karrierjének végét jelenti. Valószínűleg megváltoztatja majd az FPÖ EP-választási eredményét. És befolyással lesz az európai szélsőjobboldali szövetségre is.”

Krone: Az FPÖ-nek annyi

A leginkább érintett Kronen Zeitung a lap függetlensége elleni támadásként éli meg, hogy Strache a videóban az orosz nővel a bulvárlap felvásárlásáról, majd újságírók kirúgásáról szövegetett terveket. Az alkancellár szerint ugyanis ha sikerül megszerezniük az ellenőrzést a lap fölött, pártja nem 27, hanem 34 százalékos választási eredményt érhet el. A bulvárlap pénteken rövid cikkben reagált a történtekre: az ilyesfajta esetek miatt pontosan tisztában vannak azzal, mekkora felelőssége van a lap szerkesztőségének, de bátorsággal és egyenes gerinccel továbbra is csak az olvasókat szolgálják majd a hatalmasok ellenében. (Akit érdekel a Krone szerepe Ausztria közéletének alakításában, ezt a cikkünket olvassa el.) A szombati lapszám címlapját mindenesetre azzal adják el, hogy az FPÖ-nek annyi.

A lapot kinyitva aztán még keményebbre vált a hangvétel. A negyedik oldalon található főszerkesztői cikk szerint Strache és Gudenus alakítása egy mindeddig elképzelhetetlenül alacsony nívót hozott be az osztrák közéletbe. „Politikailag egyikük sem élheti ezt túl, és nem is szabad túlélniük ezt” – írja a lap. „Az osztrákok nem érdemelték meg, hogy ennyire gátlástalan politikusok álljanak az ország élén. Két neveletlen takónypóc, akik a Kronen Zeitung után rögtön egész Ausztriát is átvennék: minket ugyan nem képviselhetnek!”

A KRONE SZOMBATI CÍMLAPJA. FOTÓ: SIMON INOU / TWITTER

Wiener Zeitung: Harmadosztályú maffiaösszeesküvés

Az 1703-ban alapított, a világ legrégebbi még ma is kiadott napilapja, a liberális Wiener Zeitung – ami egyébként a mai napig az Osztrák Köztársaság 100 százalékos tulajdonában áll – szintén lehozott egy vezércikket a témában, amit Walter Hämmerle, a lap főszerkesztője jegyez. Legatyásodva, videóra véve című írását rögtön azzal kezdi, hogy

a Strache-videó egy harmadosztályú maffiaösszeesküvésre emlékezteti

mind a díszleteket, mind a nyelvezetet, de főleg a videóban érintett témákat tekintve.

Szerinte annyira megdöbbentően klisészerű volt az egész, hogy furcsa, hogy két politikus, aki magát alkalmasnak tartja Ausztria legmagasabb pozícióinak betöltésére, nem gyanította még egy kicsit sem, hogy csapdába lettek csalva. A főszerkesztő úgy látja, Strache távozása alap, de ennél komolyabb következményei is lehetnek a videónak, új választások is akár.

„Vajon megelégszik Kurz azzal, ha Gudenus és Strache veszi a sátorfáját?

De miféle FPÖ lenne a Strache nélküli FPÖ?” – teszi fel a kérdést Hämmerle. 

NYITÓKÉP: Kronen Zeitung

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek