Strache lemondott az alkancellárságról. Jönnek az új választások?

Szerző: Techet Péter
2019.05.18. 12:54

Az alkancellárságról és az FPÖ-pártelnökségről is lemondott Heinz-Christian Strache, akiről péntek este olyan videófelvételek kerültek elő, amelyen egy állítólagos orosz oligarchával tárgyal a legnagyobb osztrák bulvárlap megvásárlásáról közbeszerzésekért cserébe. Hogy Sebastian Kurz folytatja-e a kormányzást az FPÖ-vel ezek után, az várhatóan még a délután kiderül.

Strache lemondott az alkancellárságról. Jönnek az új választások?

Ez a cikk a komplett európai sajtót lázban tartó botrányról, az osztrák alkancellárról kikerült rejtett kamerás videó legújabb fejleményeiről szól. Az alapsztorit itt olvashatod el, a szombat reggeli fejleményeket itt, a délelőttieket itt, a magyar szálról itt tudhatsz meg dolgokatitt meg az ügy osztrák sajtóvisszhangjáról.

Heinz-Christian Strache több mint egy órán át beszélt szombat délelőtt Sebastian Kurz kancellárral.

Áldozatnak tartja magát, de lemond

Tizenkettő után állt ki röviddel a sajtó elé az FPÖ elnöke. Először magát sajnáltatta, soha nem látott támadássorozatról beszélt. Miután „kisírta“ magát, azért a lényegre, a botrányos ibizai videóra tért rá. Az ott látott viselkedését Strache többször is „kínosnak“ nevezte.

Strache is elismerte, hogy „tipikus alkoholizált macsó-állapotban” látható a videón.

„Úgy viselkedtem, mint egy tinédzser, és ezzel a számomra legfontosabb embert bántottam meg, a feleségemet.” Strache feleségén túl elnézést kért Sebastian Kurztól is, mert őt is kellemetlen helyzetbe hozta.

Szerinte azonban ő semmiféle büntetőjogi felelősséggel nem tartozik a felvételek miatt. A videó ugyan őrá nézve kínos, mert alkoholizált állapotban látható, de büntetőjogilag csak a videó készítőit kéne Strache szerint felelősségre vonni. A Szabadságpárt elnöke „illegális felvételről”, „a sajtó etikai kódexének megsértéséről” beszélt, és úgy véli: most az az igazán érdekes kérdés, kinek állhatott ez az egész az érdekében. Ezzel összefüggésben Jan Böhmermann német humoristát is röviden megemlítette, ugyanis az osztrák és a német sajtóban – a humorista egy április kiszólása miatt, miszerint „FPÖ-sökkel bekokózva” van éppen egy „ibiziai orosz oligarchavillában” – felmerült, hogy Böhmermann kivételesen jól sikerült akciója lehetett a 2017-es csapda.

Strache „politikai támadásnak” tartja a videót. De azért, hogy az FPÖ a szerinte jó kormányzati munkáját, a sikereit – így például „a nyugdíjasoknak adott több pénzt” – folytatni tudja, átadja az alkancellári pozíciót Norbert Hofer közlekedési miniszternek, a párt korábbi államfőjelöltjének.

Strache kicsit elcsukló hangon a sajtótájékoztató végén tehát bejelentette: lemond az alkancellári posztról és az FPÖ-elnökségről, és mindenkit megkövet, akit a videóval megbántott.

Az FPÖ új vezetéséről majd a pártnak kell döntenie.

Strache amúgy a párt bécsi elnöke is, kérdéses, hogy ott ki tudja követni. Főleg annak fényében, hogy

Johann Gudenus, a botrányos video másik szereplője, a párt frakcióvezetője, korábbi bécsi alpolgármestere ma szintén bejelentette, hogy minden posztjáról lemond.

Jönnek az új választások?

Az osztrák sajtó már reggel amúgy tudta: Kurz semmiképpen sem akarja Strachéval folytatni a kormányzást, erre az FPÖ is fel volt készülve.

Az FPÖ-t egy héttel ez európai parlamenti választás előtt nagyon megviseli a botrány. Harald Vilimsky, a párt listavezetője, aki az Orbán-Salvini-féle új frakció egyik kovácsa, azonnal le is mondta a mai részvételét a Lega milánói nagy kampányrendezvényén. A politikus elismerte: „az FPÖ nagy viharba került, ez nem kérdés”.

Az FPÖ EP-listavezetője szerint „a mostani botrány Junckernek, Merkelnek és Macronnak kedvez”.

Az osztrák sajtó a botrány után a jelenlegi koalíció végét várja. Strache azonban jelenleg csak az alkancellárságról mondott le, a koalícióban való részvételről nem. Mivel Hofert szánja utódjának, nem szólt arról, hogy jönnének-e az új választások.

A Der Standard bécsi balliberális napilap úgy értesült, hogy Kurz viszont az új választásokat tartja a jelenlegi válságból kivezető egyetlen megoldásnak. Ezt követelte tőle az osztrák Momentum, a jobboldali liberális Neos is. Másrészről Hans Rauscher, a Der Standard neves publicistája szerint eleve az FPÖ-nek – korruptsága és szélsőjobboldali kapcsolatai miatt – semmi keresnivalója nem lenne egy kormányban. Rauscher szerint

a mostani videóbotrány fogja igazán megmutatni: valódi államférfi-e Sebastian Kurz.

Strache sajtótájékoztatója után jön hamarosan Sebastian Kurzé. Amint megszokthattátok: a német és osztrák hírekről, mint most is, az Azonnalin értesültök a leghamarabb és legrészletesebben.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek