Strache párttársa, Norbert Hofer lemondta találkozóját Orbán Viktorral

Szerző: Techet Péter
2019.05.18. 14:25

A szabadságpárti közlekedési miniszter hétfőn utazott volna Budapestre, de a mostani osztrák kormányválság miatt lemondta az útját.

Strache párttársa, Norbert Hofer lemondta találkozóját Orbán Viktorral

Ez a cikk a komplett európai sajtót lázban tartó botrányról, az osztrák alkancellárról kikerült rejtett kamerás videó legújabb fejleményeiről szól. Az alapsztorit itt olvashatod el, a szombat reggeli fejleményeket itt, a délelőttieket itt, Strache lemondásának részleteit itt, a magyar szálról itt tudhatsz meg dolgokatitt meg az osztrák visszhangról.

Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár ma kora délután jelentette be: lemond minden pártbeli és kormányzati posztjáról, utódjának az alkancellári poszton Norbert Hofer jelenlegi közlekedési minisztert, az FPÖ egykori köztársaságielnök-jelöltjét szánja.

Ehhez persze lesz azért szava Sebastian Kurz kancellárnak is, aki vélhetően – az ígért délután egy helyett – három óra után tart sajtótájékoztatót. Az osztrák sajtó azzal számol, hogy új választások jöhetnek – noha Strache a jelenlegi kormányzatot megmentendő mondott le alkancellárságáról.

Az utódnak szánt Norbert Hofer egyelőre még csak a budapesti útjáról mondott le.

Heinz-Christian Strache majdnem két hete járt Orbán Viktornál, a magyar miniszterelnök akkor vonta meg a támogatását a Sebastian Kurz kancellár által határozottan támogatott Manfred Weber néppárti csúcsjelölttől; miközben az osztrák modellt, azaz a szélsőjobboldallal való együttműködést dicsérte. Strache alig rá két hétre meg is bukott.

A CIGIZŐ STRACHE MESTER BUDAPESTI RAJONGÓI KÖRÉBEN. FOTÓ: OVFB

Norbert Hofer hivatalosan az osztrák belpolitikai válság miatt nem tud Budapestre jönni most hétfőn.

Az FPÖ-s politikusok közül Harald Vilimsky, a párt EP-listavezetője a mai milánói útját mondta le: szombaton tartja a Lega a nagy európai szélsőjobboldali találkozóként is felfogható kampányrendezvényét, ahová várták volna szövetségesként az FPÖ politikusát is.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek