Temetőőrnek álltak az erdélyi magyar politikusok

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.05.17. 07:53

Nem hittek a románoknak, néhányan inkább a temetőben éjszakáztak.

Temetőőrnek álltak az erdélyi magyar politikusok

Mi is megírtuk, hogy mi történik Székelyföld határán, Úz-völgyében azzal a katonatemetővel, amelyben első- és második világháborús elesettek vannak eltemetve. A történet röviden annyi, hogy a közigazgatásilag Csíkszentmártonhoz tartozó területre a szomszédos, román lakosságú dormánfalvi önkormányzat engedély nélkül felépített egy hatalmas, ortodox keresztet emlékmű gyanánt.

Az a bibi az egésszel, hogy nem bizonyítható, hogy ott lennének román katonák is eltemetve. A történet dominálja az erdélyi magyar sajtót mostanság, és valószínűleg a Romániai Magyar Demokrata Szövetség kampányának is jót tesz az, hogy tulajdonképpen meggyalázták a magyar sírokat, ugyanis több betonkeresztet is felállítottak a már létező sírok fölé.

Azóta kiderült, hogy valóban engedély nélkül építették fel a síremlékeket,

a dormánfalvi polgármester jelezte is, hogy nem fogják – egyelőre – egy ünnepség keretében felavatni azokat, ahogyan azt előzőleg beharangozták.

Elvileg pénteken, május 17-én lett volna az avatás.

Csakhogy az erdélyi magyar politikum úgy volt vele, hogy inkább nem kockáztat, ezért csütörtök estétől két órás váltásban politikusok őrködnek a temetőben a Kovászna Megyei Tanács elnökének, Tamás Sándornak a felhívására.

Amellett, hogy ő őrködött, ott volt Hargita megyei kollégája, Borboly Csaba, az RMDSZ EP-listájának harmadik helyét elfoglaló Hegedűs Csilla, és a sepsiszentgyörgyi polgármester, Antal Árpád is, de nem csak RMDSZ-es politikusok, hanem például Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnöke is csatlakozott.

Egyelőre nincs hír róla, hogy a politikusokat bárki is háborgatta volna csütörtök éjszaka, sem románok, sem medvék, sem az elhunyt katonák szellemei.

FOTÓ: Napi újság

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek