Győztek az orosz ellenzéki tüntetők, egyelőre nem építenek katedrálist a park helyére Jekatyerinburgban

Szerző: Illés Gergő
2019.05.17. 20:15

Az uráli rézoligarchák támogatásával építendő katedrális terveit egyelőre jegelte a városvezetés.

Győztek az orosz ellenzéki tüntetők, egyelőre nem építenek katedrálist a park helyére Jekatyerinburgban

Ahogyan arról az Azonnali szerdán már beszámolt, aktivizálta az orosz ellenzéket a jekatyerinburgi városvezetés azon terve, hogy

az uráli nagyváros egyik kedvelt közparkjának helyére egy óriási katedrálist húztak volna fel 2023-ig.

Putyin szava vetett véget a terveknek

A helyszínen megjelent több ezer tüntető az építkezés teljes leállítását követelte, ledöntötték az építési terület köré vont kordonokat, valamint kisebb dulakodás is kialakult a magukat a katedrális támogatóinak valló, verőlegény-kinézetű férfiak, és a demonstrálók között.

A Moscow Times azonban már arról ír: csütörtökön Alexander Viszokinszkij jekatyerinburgi polgármester és Jevgenyij Kuivasev kormányzó bejelentették, felfüggesztik az építkezést és megkérdezik a lakosokat az építkezési tervekről.

Mindezt azután sikerült elérni, miután Vlagyimir Putyin is beszállt a vitába, az orosz elnök amellett érvelt, hogy meg kéne hallgatni az emberek véleményét.

Az építkezés felfüggesztése az orosz civil szféra győzelmét jelenthetné, ugyanakkor a több ezer demonstráló ezzel nem elégedett: ők a katedrális építésének teljes és végleges eltörlését követelik. Jevgenyij Rojzman, a város korábbi ellenzéki polgármestere emlékeztetett: a tervezett katedrálisnak helyet adó Október teret a város fennállásának 275. születésnapjára kapta, most pedig a 300. születésnapra időzítve el akarják venni azt.

Oligarchák vs. civilek: 0-1

A Szent Katalin katedrális megépítésének tervét még tavaly vette a fejébe két, rézkitermelésből meggazdagodott orosz oligarcha: eredetileg Andrej Kozicin és Igor Altuskin a 66 méter magas székesegyházat az Október tér mögötti tó közepére álmodta volna meg egy mesterséges szigetre, a városlakók azonban kilobbizták, hogy ebben a formában az építkezés ne valósulhasson meg. Így jöhetett szóba az Október téri park lehetséges helyszínként, de a csütörtöki bejelentés azt jelzi, hogy itt sem fog megvalósulni az építkezés.

„Kizárt dolog, hogy bárkinek is engedni fogjuk, hogy kivágjanak minden fát csak azért, mert néhány gazdag csávó és bürokrata ezt akarja. Figyelembe kell venniük a véleményünket!”

– vélekedett az egyik tüntető arról, hogy a székesegyház az Altuskin által tulajdonolt Orosz Rézművek támogatásával épülhetne fel.

Az építkezés abszurditását tovább növeli, hogy a környéken már épp elég templom van: 500 méterre a Szent Katalin kápolna és a Szent Innokentyij templom található, de 700 méterre ott van a Kiontott Vér helyén lévő templom, az Urunk Mennybemenetele templom, és nem messze van a Aranyszájú Szent János székesegyház sem.

A tüntetés első napján, május 13-án körülbelül nyolcszázan demonstráltak a székesegyház ellen, az ellenük kiküldött verőlegényeket sokak szerint egyenesen az Orosz Rézművek bérelték fel. A második napon már kétezren is kijöttek, a harmadik napra pedig a tömeg ötezresre duzzadt.

BORÍTÓKÉP: Így nézett volna ki a székesegyház, ha az eredeti tervek szerint a tó közepére építik fel

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Cikkek a témában

Van még itt cikk a témában

Kommentek