+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. május 17. péntek, 07:54
Melyik volt az emberi történelem legnagyobb atomkatasztrófája? Csernobil? Fukusima? Közel sem. Az 1957-es majaki tragédia még Csernobilnál is kétszer nagyobb szennyeződést hordott szét, de erről a szovjet vezetés sem a saját népét, sem a nyugatot nem tájékoztatta.

Az HBO Csernobil-sorozata miatt mindenki kedvenc témája lett a mai Ukrajna területén lévő atomkatasztrófa, nyilván nem véletlenül: a sorozat kendőzetlen őszinteséggel mutatja be a százezrek életét kioltó tragédia hátterét, és mutat rá az emberi felelőtlenség legaljára. Egy valami viszont nem teljesen egyértelmű: valójában nem a csernobili atomkatasztrófa volt az emberiség történetének legsúlyosabb hasonló esete. Sokáig így tudta a világ,

 

de ahhoz képest, ami Majakban történt, még a szovjet rendszer által agyonhallgatott csernobilit is korrektül kommunikálták a világ felé. 

 

A titkos erőmű

 

A majaki atomról eleve nem lehetett tudni semmit: az amúgy 17 ezer embert foglalkoztató erőműhöz tartozó várost a térképek sem jelölték, ugyanis a szovjetek titkos komplexuma főleg az atomfegyverekhez szükséges plutónium előállítását szolgálta. Az építkezések 1945-ben kezdődtek, és már a kezdetektől fogva figyelmen kívül hagyták a radioaktív anyagokra vonatkozó előírásokat, emiatt pedig 1953 és 1998 között csak nagyobb balesetből harminc történt Majakban: a hűtéshez szükséges vizet a Tecsa folyóból nyerték, a radioaktívvá vált vizet pedig azonnal vissza is engedték a folyóba, így mérgezve például 120 ezer ember ivóvizét. A hűtővizet később egy tóba eresztették, ami 1968-ban kiapadt, az elszáradt radioaktív iszapot a szél hordta szét nagyjából 25 ezer négyzetkilométeren. 

 

A legnagyobb baleset 1957-ben történt: a Kistim-tragédia kétszer akkora szennyeződést okozott, mint a csernobili katasztrófa.

 

Ezt annak köszönheti a történelem, hogy nagyjából egy évig nem törődött senki egy meglazult hűtővezetékkel.

 

Emiatt leállt egy 250 köbméteres tartály hűtése, ami tele volt radioaktív és robbanékony vegyszerekkel, amik a kiszáradás után be is robbantak. 

 

 

Az esetet több száz kilométerről is lehetett látni, de a sajtó villámlást, illetve északi fényt hazudott. A szovjet vezetés nem csak eltitkolta az egészet, de a saját polgárait is szemrebbenés nélkül küldte halálba azzal, hogy a környék lakosságának csak egy nagyon kis részét menekítették ki. Azt a kevés embert is lépcsőzetesen telepítették ki évek alatt, hogy nehogy feltűnő legyen. Természetesen a nyugat felé sem kommunikáltak semmit, mivel a 20 ezer négyzetméternyi szennyeződést a szélnek hála az Urál régiói kapták meg, és ezekből Európa igazából semmit nem érzett meg.

 

Gorbacsov miatt tudunk róla

 

A katasztrófa után tíz nap alatt nagyjából 200 ember halt meg, de a becslések szerint összesen 250 ezer embert betegített vagy ölt meg a sugárzás. Azért nehéz pontos számokat mondani, mert a majaki szennyeződést jóval nagyobb területen hordta szét a szél, illetve a szovjet vezetés sem vett igazán tudomást az egészről.

 

Épp ezért a mai napig nem tudni minden részletet és számot a Majak körül történtekről, a nyugati világ egyáltalán akkor szembesülhetett az egész mértékével, amikor Mihail Gorbacsov 1980-ban nyitni kezdett a világ felé, és nyilvnosságra hozott dokumentumokat.

 

A jelenleg a Roszatomhoz tartozó területen ennek ellenére nem állt le a munka: egy újrafeldolgozó-létesítmény és hét atomreaktor található arra, bár 2003-ban legalább a lakosság tiltakozásának lett annyi eredménye, hogy az üzemeket bezárták.

 

Kistim örökségében viszont nem a még mindig működőképes atomreaktorok a fontosak, hanem a természetre gyakorolt hatása: az atomhulladék-lerakó a fél világ atomszemetét tárolja jelenleg is, 1998-ig például a mi Paksunkból származó radioaktív hulladékot is oda öntötték. A Karacsáj-tó jelenleg is az egész bolygó egyik legszennyezettebb helye, újabb örök emléket állítva a Szovjetunó gusztustalanságainak.

 

FORRÁSOK: Encyclopedia Britannica, Guardian

 

FOTÓ: A majaki hulladéktároló / Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A budapesti bazilika előtti karácsonyi vásár olyan közönségszavazáson lett a legjobb, ahol már a jelöltséghez tízezer eurót kell kipengetni. Orbán azért büszkélkedik vele.

A győri helyi választási iroda közlése szerint az eddig ismert öt jelöltön kívül van még öt trónkövetelő Győrben. Kérdés, hogy össze tudják-e karácsonyig szedni az ajánlásokat.

Mit ajándékozna Orbánnak és Gyurcsánynak? A jobbikos Jakab Péter erre is válaszol az Azonnali karácsonyi körkérdésében.

A boszniai táborban körülbelül hatszáz ember élt embertelen körülmények között: mosdó és víz sem volt, az emberek pedig még a hóesés után is sátrakban húzták meg magukat.

A DK még azután is meghívott a taggyűlésére, hogy már négy hónapja jeleztem, kilépnék a pártból, írja Petróczi Rafael.

Strache alkancellárként rendszeresen találkozott azon cégek vezetőivel, amelyeket az ibizai videóban az FPÖ titkos adományozóiként nevezett meg. De sámánokra is maradt ideje.

Ha elfogadják a kultúratámogatás átalakítását célzó törvényt, tüntetéssorozat kezdődik, mondta az Azonnalinak Novkov Máté a hétfői tüntetésen.

A hét kérdése

Miközben Matolcsy György, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum azon vitázik, jó vagy rossz lenne-e Magyarországnak az euró minél előbbi bevezetése, az Azonnali az olvasókhoz fordul: kell-e nektek magyar euró?

Azért ide elnéznénk

Végre megtelik élettel az egyik legszebb budapesti vásárcsarnok. December 14.

Magyar topédesek december 20-án, Budakeszi, Kálvária Pince.

Nem csak szurkolóknak. Budapesten, az Ellátóházban, december 21-én.

Ez ilyen zene lesz. Pécsen, a Szabadkikötőben. December 29.

Az év egyik legjobb évnyitó bulija: Pécs komplett belvárosában koncertek délelőtt 10-től éjfélig. Január 4.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás