A pedofíliabotrány miatt nagyon kikaphatnak Orbán lengyel barátai az EP-választáson

Szerző: Illés Gergő
2019.05.17. 18:52

A kormánypárttal jó kapcsolatokat ápoló lengyel katolikusok gyermekzaklatási botrányát megérezték Kaczyńskiék: az egyesült ellenzék nagyot tarolhat a jövő heti választáson.

A pedofíliabotrány miatt nagyon kikaphatnak Orbán lengyel barátai az EP-választáson

Nagyon kikaphat a jobboldali-nacionalista lengyel kormánypárt a jövő heti európai parlamenti választásokon az egyesült ellenzék ellen, miután nemrég bemutatták a lengyel katolikus egyház pedofíliabotrányairól szóló dokumentumfilmet – írja a Radio Zet híroldala pénteken.

A rádió és a Newsweek Polska számára készített, az európai parlamenti választásra szóló közvélemény-kutatás szerint

a kormányzó nacionalista-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) több mint 10 százalékpontot esett vissza, és 32,94 százalékon áll.

Ezzel szemben az ellenzéki pártokat (többek között a liberális-konzervatív Polgári Platformot, a szocialistákat, a lengyel parasztpártot, a liberális Nowoczesnát és a zöldeket) magában foglaló Európai Koalíció (KE) névre hallgató választási szövetség a szavazatok 43,63 százalékára számíthatna a felmérés alapján.

A zaklatási botrány megkeverte a lapokat

A közvélemény-kutatásokat eddig magabiztosan vezető PiS szárnyalásának a papi pedofíliáról szóló „Ne mondd el senkinek” című dokumentumfilm múlt szombati bemutatója vetett véget –

a kormánypárt ugyanis igen jó kapcsolatokat ápol a meglehetősen befolyásos lengyel katolikus egyházzal.

A filmet rengetegen látták: az elmúlt kevesebb, mint egy hétben a YouTube-on 18,7 millió megtekintésnél jár (angol felirattal is megnézhető az alábbi linken, illetve a cikk alatt), így várható volt, hogy az EP-választás előtt két héttel Tomasz és Marek Sekielski dokumentumfilmje a lengyel politikai életet is a feje tetejére állíthatja.

A Sekielski-fivérek filmjén rejtett kamerás felvételeken szembesítik a gyermekeket zaklató papokat áldozataikkal, a megrendítő felvételek hatására pedig a kormánypárt defenzívába szorult: Jarosław Kaczyński PiS-pártvezér például azt nyilatkozta,

„aki az egyházat támadja, Lengyelországot támadja”, és „nincs Lengyelország egyház nélkül”.

Később már Kaczyński is felismerhette a film hatását, hiszen egy gyűlésen már arról beszélt, „szigorúan bűnhődni fognak” mindazok, akik szexuálisan gyermekeket zaklatnak, beleértve a papokat, de a hírességeket is. Emellett a lengyel kormány a nemi erőszak gyermekáldozatainak felső korhatárát 16 évre emelné, az elkövetők nem kaphatnának felfüggesztett büntetést, a bűncselekmény nem évülne el, és 5-30 év szabadságvesztés járna a zaklatásért.

Az EP kedvenc nőgyűlölője nagyot nyerhet a botrányon

Úgy tűnik azonban, hiába a gyors kormánylépések, ez a PiS-bázisból nem mindenkit győzött meg, és meredeken bezuhant a kormánypárt támogatottsága, ahogy azt a pénteki felmérés is mutatja. Érdekesség, hogy a kormánypártról sokan nem is a Polgári Platform által vezetett Európai Koalícióra szavaznának át,

hanem a nőellenes kijelentéseiről ismert, monarchista-libertáriánus-jobboldali Janusz Korwin-Mikke volt EP-képviselő pártjára, a Konföderációra, mely így a szavazatok 6,86 százalékát szerezhetné meg,

kényelmesen bejutva az Európai Parlamentbe. A Korwin-Mikkével készült interjúnkat egyébként itt tudod megnézni!

AZ EGYES LENGYEL PÁRTOK, ILLETVE PÁRTSZÖVETSÉGEK TÁMOGATOTTSÁGA A JÖVŐ HETI EP-VÁLASZTÁS ELŐTT. FORRÁS: RADIO ZET/NEWSWEEK POLSKA

A baloldali, de a Polgári Platformmal és az Európai Koalícióval való együttműködést elvető Robert Biedroń Wiosna (Tavasz) pártja 9,06 százalékon áll. Ezen felül kétséges, hogy küldhet-e képviselőt Strasbourgba Pawel Kukiz elitellenes pártja, a Kukiz'15, akik 4,89 százalékot kapnának. Szinte biztos ugyanakkor, hogy a jelenleg 2,17 százalékon álló újbaloldali Razem nem ugraná meg a küszöböt.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek