A Népszabadságot kicsináló Pecinával vásároltatta volna meg a Kronét az osztrák szélsőjobbos alkancellár

Szerző: Bukovics Martin
2019.05.17. 22:47

„Pecina nagy játékos. A figura 15 évvel ezelőtt elkezdte venni Orbánnak a médiát” – így lelkendezett Strache az állítólagos orosz milliárdosnak.

A Népszabadságot kicsináló Pecinával vásároltatta volna meg a Kronét az osztrák szélsőjobbos alkancellár

Mint azt az Azonnali a magyar sajtóban elsőként megírta: egy 2017 nyarán Ibizán készült videó alaposan felrázta az osztrák közéletet. Ebben Heinz-Christian Strache FPÖ-elnök és osztrák alkancellár egy magát orosz oligarchának kiadó nővel tárgyal. Az állítólagos orosz azt ígérte: megveszi az Ausztriában orbáni médiaviszonyokat ígérő Strachénak a legnagyobb osztrák napilapot, amire fel is csillant az akkor még ellenzéki politikus szeme, 27 helyett 34 százalékot vizionált a lap FPÖ-sítése miatt pártjának, a szívességért cserébe pedig odaígérte neki a Strabag közbeszerzéseit. (Részletek itt.)

Strache és az időérzék

Van azonban a sztorinak egy magyar szála is, ezt onnan tudjuk, hogy az osztrák Falter hetilap publikálás előtt betekintést nyerhetett a videó hírét publikáló két laptól, a Spiegeltől és a Süddeutsche Zeitungtól a rejtett kamerás felvételbe. Strachét a videó szerint érezhetően az hozta leginkább lázba a nővel való hétórás tárgyalása során, hogy megkaparinthatja a Kronen Zeitungot (a bulvárlap jelentőségéről itt írtunk az Azonnalin). A szélsőjobboldali politikus ki is mondja: olyan médiaviszonyokat szeretne saját magának és pártjának Ausztriában, mint amilyen Orbán Viktornak van Magyarországon.

Ehhez pedig Heinrich Pecina segítségét vette volna igénybe Strache: „Pecina nagy játékos. A figura 15 évvel ezelőtt elkezdte venni Orbánnak a médiát, mert a németek szabadulni akartak mindentől, mivel mínuszos volt az üzlet.”

Strache szerint ez összejöhet az üzletembernek Ausztriában is: akkor az a hír járta, hogy a Kronen Zeitungban 50 százalékos tulajdonrésszel rendelkező német Funke-médiacsoport szabadulna a laptól, mivel ki nem álhatják a főszerkesztőt is adó Dichand-családot, amely szintén 50 százalékos tulajdonrésszel bír a lap kiadójában. Strache szerint Pecina azért lett volna jó választás az orosz nő számára, mert tud hatni a Funke-csoportra. A tranzakció végül megtörtént, de nem Pecina lett a vevő:

a Kronenbe az a René Benko nevű innsbrucki nagyvállalkozó vásárolta be magát, aki amúgy Strache videóbeli állítása szerint pénzzel mind az ÖVP-t, mind az FPÖ-t támogatja.

Benko az ügyvédjén keresztül azt nyilatkozta a Süddeutsche Zeitungnak, hogy nem igaz, hogy támogatta volna az FPÖ-t.

Pecina magyar múltja

A Süddeutsche Zeitung megkereste egyébként Heinrich Pecinát is, aki tagadta Strache azon állítását, miszerint ő ráhatással lenne vagy lett volna a német Funke-médiacsoportra. Mint mondta, sem most, sem a múltban nem volt lehetősége arra, hogy kontrollálja vagy befolyásolja a Kronen Zeitungot. A Funke-csoporttól azt a választ kapta a német napilap, hogy „nincs együttműködés Pecina úr és a Funke-médiacsoport között”. A lap felhívja a figyelmet a cég válaszának jelenidejű megfogalmazására, holott a kérdés a 2014 és 2019 közti időszakra vonatkozott.

A KRONEN ZEITUNG ONLINE VÁLTOZATA PÉNTEK ESTE AZ ÜGY KAPCSÁN A LAP ELLENI TÁMADÁSRÓL ÍR, ÉS STRACHE POLITIKAI KARRIERJÉNEK VÉGÉRŐL CIKKEZ.

A főként Dél- és Kelet-Európában üzletelő, 2017-ben egy korrupciós perben bűnsegédlet miatt 22 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Heinrich Pecináról a lap külön megjegyzi, hogy amikor Orbán Viktor 2018 januárjában rövid idővel az ÖVP-FPÖ-kormány megalakulását követően Bécsbe utazott, a magyar miniszterelnök először Heinrich Pecinával találkozott, és csak aztán Sebastian Kurz kancellárral és HC Strache alkancellárral.

Az osztrák üzletember a magyar médiapiacon nem tizenöt éve, ahogy Strache állítja, hanem csak 2014-ben lett igazán látható, amikor megvette a Ringier-től és az Axel Springertől azok fúziója miatt a médiaportfóliójuk egy részét, amitől a Gazdasági Versenyhivatal nyomására kellett megszabadulnia a két kiadónak. Ezt aztán fogta, és beleolvasztotta a sajátjába, létrehozva ezzel a Mediaworksöt. Így került Pecinához a Nemzeti Sport, a Világgazdaság és megyei napilapok mellett a Fidesz számára kifejezetten kellemetlen ügyeket kirobbantó Népszabadság is, amit aztán 2016-ban fel is számolt gazdasági okokra hivatkozva. Pecina a Mediaworksöt, majd még három észak-magyarországi napilapot később Mészáros Lőrincnek értékesítette tovább, aki pedig nagylelkűen felajánlotta az egészet a KESMA-nak.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek