Gulyás Gergely az Azonnalinak: Megerősödött a kormány bizalma Palkovicsban

Szerző: Hutter Marianna
2019.05.16. 11:37

Gulyás Gergely miniszter szerint nem változott a kormány álláspontja az MTA-val kapcsolatban, és semmi kivetnivaló nincs abban, ahogyan Palkovics László az intézménnyel tárgyalt. Na és mi a helyzet a kulturális közfoglalkoztatottakkal? A miniszter ezt is elmondta nekünk a kormányinfón.

Gulyás Gergely az Azonnalinak: Megerősödött a kormány bizalma Palkovicsban

„Palkovics miniszter úr többször egyértelművé tette a kormány álláspontját, hogy nem tartjuk helyesnek, hogy az akadémia kutatóhálózata az Akadémia alatt van. A tárgyalások arról szóltak, hogy a kormány és az akadémia hozzon létre egy közös tanácsot vagy felügyeleti szervet, amely alatt a kutatóhálózat eredményesen  tudna működni, és ehhez a kormány a jelenleginél jóval nagyobb, akár tíz milliárdos támogatást is tudna biztosítani” – mondta el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy változott-e az elmúlt időszak tárgyalásainak hatására a kormány álláspontja az MTA-val kapcsolatban.

Hogy áll Palkovics szénája a kormányban az MTA-val való tárgyalások után?

Az Azonnali további kérdésére, miszerint Palkovics továbbra is élvezi-e a kormány feltétlen bizalmát a tárgyalások után, Gulyás elmondta, hogy mindig is élvezte, sőt, immár

„meg is erősödött a kormány bizalma Palkovicsban”.

Az MTA kutatói az elmúlt hónapokban többször is azzal vádolták Palkovicsot, hogy tulajdonképpen forrásmegvonásokkal zsarolja az intézményt , maga Lovász László elnök is erről beszélt ez év februárjában. Az Azonnali megkérdezte hát Gulyást, szerinte és a kormány szerint ezek a tárgyalások a megfelelő stílusban és hangnem zajlanak-e? Gulyás erre azt mondta, nem kommentálná, hogy az Akadémia milyen stílusban tárgyal, majd amikor visszakérdeztünk, hogy na és Palkovics, akkor azt mondta, föl sem merült, hogy ne tárgyalna megfelelő stílusban.

Gulyás Gergely ugyanakkor elmondta, hogy ugyan nincs az ügy lezárásának határideje, de a következő kormányülés már tárgyalni fogja Palkovics előterjesztését, hogy törvénymódosítással válasszák le az Akadémia kutatóhálózatát.

A Palkovics László miniszter által vezetett Innovációs és Technológiai Minisztérium több hónapja szeretné elvenni az Akadémiától a kutatóhálózatot, és ki akarja szervezni a kutatóintézeteket az MTA közvetlen irányítása alól különböző egyetemi intézményekhez. Az Akadémia közgyűlése május elején nagy többséggel döntött a kutatóhálózat megtartása mellett, ugyanakkor kompromisszumos megoldásként elfogadták, hogy a kutatóintézeteket egy új testület irányítsa, amiben a kormány képviselői is nagyobb teret kaphatnak – szerintük ezzel a kabinet igényei is kielégíthetők.

Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy a kormány nem hajlandó változtatni az álláspontján, az akadémiai kutatóintézetek további működését az MTA-n kívül képzelik el.

MI lesz a kulturális közfoglalkoztatottakkal?

Az Azonnali arra is kíváncsi volt, hogy a kormány folytatni fogja-e a kulturális közfoglalkoztatottakról szóló programot.

Gulyás szerint 

az idei év végéig a költségvetési források biztosítottak erre, úgyhogy egyelőre nincs veszélyben a program.

Hogy eztán mi lesz a további sorsa, azt egyelőre nem tudni, de június negyedikén majd kiderül, ugyanis a kormány akkor fog dönteni új költségvetési források bevonásáról. Gulyás szavaiból úgy tűnik, hogy inkább marad a program, mintsem megszüntetnék, ugyanis azt mondta „több pro, mint kontra érv hangzott el” vele kapcsolatban.

E témával az Azonnali foglalkozott először, amikor megírtuk, hogy a több ezer embert foglalkoztató programban februárban lejártak a szerződések, és nem hosszabbították meg őket.

A kulturális közfoglalkoztatási programot 2013-ban indította a kormány diplomások, illetve érettségizettek számára. Az ilyen formában dolgozó emberek tulajdonképpen a minimálbérnél kevesebb pénzért látnak el teljes állásnak megfelelő feladatokat. Az is előfordult több esetben, hogy egy könyvtárost kirúgtak a munkahelyéről azért, hogy aztán közmunkásként vegyék vissza.

FOTÓ: Máthé Zoltán/MTI

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek