Jekatyerinburg fellázadt, mert az egyik közpark helyére katedrálist akarnak építeni

Szerző: Illés Gergő
2019.05.15. 09:17

„Ti templomot akartok, mi meg parkot. Ez pedig háborút jelent” – egymásnak mentek a templompártiak és a katedrálisellenesek Oroszország negyedik legnagyobb városában.

Jekatyerinburg fellázadt, mert az egyik közpark helyére katedrálist akarnak építeni

Erőszakba torkollottak az oroszországi Jekatyerinburgban azok a tüntetések, amelyeket egy közpark helyén felépítendő katedrális váltott ki – írja a Meduza orosz lap.

Parkpárti, katedrálisellenes lázadás

Oroszország negyedik legnagyobb városának központjában, az Október téren 2023-ig építenék fel a Szent Katalin székesegyházat,

melyet a területi kormányzó, a városháza, és az Orosz Ortodox Egyház jekatyerinburgi egyházmegyéje is támogat. Ezzel szemben a helyi ellenzék és aktivisták nem szeretnék, ha a székesegyház felépítése a közeli közpark megszüntetésével járna, ahogyan azt a tervet is megvétózták, hogy a templomot a városi tóban található mesterséges szigetre építsék fel (hogy ez hogy is nézett volna ki, arról itt egy kép). 

A tervezett építési területet május 13-án való elbarikádozása nagy felháborodást okozott a városban: a helyi ellenzék egy nap alatt megszervezte magát, azóta minden nap egy-kétezres tömeg „szállja meg” az Október téri parkot, és élőláncot vonnak a kordonok köré, hogy oda senki ne tudjon erőszak nélkül belépni. 

Eleinte a demonstráció békés keretek közt folyt, később viszont erőszakosabbra fordult: a tüntetők elkezdték elbontani a kordont. Őket viszont nem a csekély számban jelen lévő rendőrök,

hanem magukat a „katedrális építésének támogatóinak” nevező rejtélyes verőlegények kezdték kiszorítani, akik szép lassan elkezdtek beszivárogni a tüntetésre.

Ők már második napja folyamatosan jelen vannak a helyszínen, és próbálnak belekötni a tüntetőkbe, és valamilyen verekedést kiprovokálni velük.

A dulakodás késő este is folytatódott, körülbelül kétszázan maradtak a helyszínen, többen a parkban töltötték az éjszakát, mások egy közeli utcán próbálták elzárni a közlekedést. „Ti templomot akartok, mi meg parkot. Ez pedig háborút jelent, mivel ebben az országban máshogy nem lehet megoldani a problémákat” – üzent a templomot támogató verőlegényeknek egy tüntető.

A tóban végezte a kordon

A tüntetés második napján Jevgenyij Kuivasev, a Jekatyerinburg központú szverdlovszki régió kormányzója közvetített a két oldal között, ugyanakkor nem jutottak egyességre, miután a kormányzó szerint az építés jogszerű, beszüntetésének pedig nincs jogi alapja. Egyúttal egy új közparkot ajánlott fel a tüntetőknek az Október téri helyére, ám ezzel sem sikerült lecsillapítani a katedráliselleneseket. Így a második napon is folytatódott a kordondöntögetés:

a kerítés egyes elemeit a közeli tóba dobták a demonstrálók, késő este pedig a rendőrök vezették ki a tüntetőket a helyszínről.

Többeket közülük letartóztattak, egyeseket huliganizmus, másokat a be nem jelentett tüntetésen való részvétel miatt.

Hogy végül mi lesz a jekatyerinburgi templomépítők és a park védelmezőinek harcából, nem tudni, de természetesen az Azonnali figyelemmel követi majd az eseményeket.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek