Idén már több tűzeset volt az Unióban, mint tavaly egész évben

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.05.15. 18:30

A tavalyi elég szerencsés és volt, de úgy látszik idén Európa nem ússza meg kevés futótűzzel az évet.

Idén már több tűzeset volt az Unióban, mint tavaly egész évben

Idén már több tűz volt Európa területén, mint tavaly egész évben – derül ki az Európai Unió Közös Kutatóközpontjának (JRS) adataiból.

A központ információból az is kitűnik, hogy eleddig 2017 volt a rekordtartó év az erdő- és bozóttüzek szempontjából, akkor főleg Olaszországban, Portugáliában és Spanyolországban mintegy nyolcszázezer hektárnyi terület égett le egy év alatt.

A JRC adatai szerint, bár még a nyár is messze van, de idén már kétszázötvenezer hektárnál tartunk. A tavalyi év szerencsés volt, akkor mindösszesen „csak” 181 000 hektárnyi terület vált a tűz martalékává.

Idén viszont már sok esetet jeleztek Spanyolország északi részéről és a Pireneusokból, valamint az Egyesült Királyságból és több balkáni országból is.

A JRC-nek összesen 1233 olyan tűzesetről van tudomása április végéig, amelyek legalább harminc hektáros területet égettek le. Összevetésül: tavaly egész évben 1192 volt ez a szám, a tíz éves átlag pedig mindössze 115.

Ráadásul mostanság több ország is felkerült arra a listára, ahol könnyebben kialakulhatnak tűzesetek, így Németországban, Litvániában és Svédországban, ezekben  ugyanis korábban nem volt tapasztalható. Tavaly a sarkkör alatt gyűltek össze a tűzoltók szerte Európában, akkor főleg Finnországban és Svédországban voltak gondok, a szokatlanul magas hőmérséklet miatt.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség úgy tartja, a futótüzek a klímaváltozás hatására váltak egyre gyakoribbá. Az ő adataik szerint 1980 és 2017 között 453 milliárd eurós kárt okoztak az Uniónak a különböző, globális felmelegedéshez köthető katasztrófák,

és legalább 115 000 ember halálért voltak felelősek ebben az időszakban.

FOTÓ: Futótűz Görgországban 2017-ben/Wikimedia

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek