A christchurchi terror miatt szigorítja a Facebook az élő videózás szabályait

Szerző: Illés Gergő
2019.05.15. 08:05

Sem az első felhasználók, sem az oldal szabályait korábban már komolyabban megsértők nem férhetnek majd hozzá a Facebook Live-hoz, így akadályozná meg a cég, hogy valaki még egyszer terrortámadást élőben közvetítsen.

A christchurchi terror miatt szigorítja a Facebook az élő videózás szabályait

Kedden a Facebook egy, az online erőszakról szóló konferencián jelentette be, hogy mostantól jelentősen szigorodnak majd az élő videózás szabályai a közösségi oldalon, miután idén márciusban az új-zélandi Christchurchben két mecset ellen indított terrortámadást egy terrorista, a lövöldözést pedig Facebookján élőben közvetítette – írja a Reuters.

Az első felhasználókat lekapcsolják az élőzésről

A 28 éves férfi március 15-én 51 embert mészárolt le az új-zélandi mecsetekben, a terrortámadásról szóló élő közvetítés pedig megállíthatatlanul terjedni kezdett a világhálón. Ez a techcégeket is arra sarkallta, hogy a jövőben fékezzék meg a hasonló tartalmak terjedését, és vegyék fel a harcot az oldalon elburjánzó szélsőségesség ellen is.

A Facebook úgy nyilatkozott, „egy csapás” -politikát vezet be az élőzéssel kapcsolatban:

a Live szolgáltatás azoknak ideiglenesen elérhetetlenné válik, akik az oldal legkomolyabb szabályait akár egyszer már megsértették, emiatt pedig már az oldalon is szankcionálták őket.
 

Egy bizonyos ideig ugyanígy elérhetetlen lesz a Facebook Live az első felhasználók számára, valamint szigorúbbak lesznek azon, a felhasználói feltételek megsértésére vonatkozó szabályok, amelyek az „egy csapás” hatásköre alá esnek, ezért pedig felfüggesztés jár értük.

Másfél millió terrorvideót kellett leszednie a Facebooknak

A cég nem közölte, hogy a felfüggesztés mennyi ideig is tart pontosan, és milyen irányelv-sértések is tartoznak a szigorítások hatálya alá, azt azonban a Facebook szóvivője elmondta, az új szabályok szerint a christchurchi terrorista már nem tudott volna élő felvételt készíteni támadásáról.

A közösségi oldal további szigorításokat is bevezet a következő hetekben: az élőzés lehetőségétől ideiglenesen megfosztott felhasználók például hirdetéseket és reklámkampányokat sem indíthatnak majd. A Facebook emellett három, a manipulált média és álhírek kiszűrésében kutatást folytató egyetem projektjeit is támogatja, miután az oldal a támadás után nem volt képes maradéktalanul kiszűrni az ilyen tartalmakat sem.

A christchurchi terror utáni 24 órában mindenesetre a cégnek világszerte másfél millió olyan videót kellett eltávolítania, melyekben szerepelt a terrorista élőképe a mészárlásról.

Egy márciusi blogposztban a Facebook egyenesen azt mondta: az ilyen tartalmak kiszűrése során a videó nem kevesebb mint 900 féle verziójára akadtak rá.

Önkéntes platform jöhet létre

A szigorúbb szabályozások a közösségi óriás részéről részben Jacinda Ardern új-zélandi kormányfő sürgetésére is jöttek létre: a miniszterelnök ugyanis a támadás után „Christchurch Call” néven egy olyan önkéntes platformot hozott létre, melyben a közösségi oldalak ígéretet tesznek a szélsőséges és terrorista tartalmak kiszűrésére oldalaikról. Ardern konkrét, az online terrorizmus terjedését akadályozó javaslatokat nem fogalmazott meg, csupán arra szólította fel a cégeket, hogy

„akadályozzák meg, hogy az élőzés a terrortámadások közvetítésének eszközévé váljon.”

A platformról folytatott megbeszélésen a Facebookon felül jelen lesznek a Google, a Twitter, és még sok más közösségi és technológiai cég képviselői is.

BORÍTÓKÉP: A christchurci merénylő által használt puska

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek