Lopott klippel támogatta a korrupt román szocdemeket a manelekirály, rögtön le is tiltotta a YouTube

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.05.14. 08:43

Lopott felvételekkel üzenik: még a marslakók sem tudják megállítani őket.

Lopott klippel támogatta a korrupt román szocdemeket a manelekirály, rögtön le is tiltotta a YouTube

Ha valaki tud kampányolni, az keleti szomszédunkban a kormányon levő Szociáldemokrata Párt (PSD), akik így két héttel az EP-választás előtt bedobták a kampányatombombát: Románia leghíresebb manele-énekese, maga Nicolae Guță állt oda melléjük, és rittyentett nekik egy olyan dalt, ami méltán felkerülhet a valaha volt legrosszabb kampánydalok listájára.

A manele műfaj olyan dalokat jelöl, amelyek népzenei alapra íródtak, de van bennük általában gitár- vagy szaxofonos hangzás, is, és nagyon nagy részben egy ritmusra épül minden ilyen dal. Ez a műfaj Romániában nagyon népszerű, Nicolae Guță pedig az egyik legsikeresebb előadó, aki műveli, a manele királyának szokták becézni. 

Most ő hozott össze egy dalt, amelyben szépen elmondja, hogy a PSD-re kell szavazni: „ha meg akarod ízlelni a boldogságot, akkor szavazz a rózsára” (ez a párt jelvényén levő virág). Vagy olyan is van benne, hogy

amennyiben a marslakók érkeznének meg, akkor sem tudnák megállítani a PSD győzelmét.

A videóklip kivitelezése mindenesetre nem túl professzionális egy ilyen mérvű kliphez, tekintve, hogy Guță többnyire egy PSD-rendezvényekről készült háttérvetítés előtt táncol.

A probléma csak azzal van, hogy nem minden háttérkép ilyen, van, ahol önfeledten bulizó fiatalokat látunk a tengerparton. Itt az egyszeri nézőnek kezd gyanús lenni a dolog, tekintve, hogy általában nem a jól szituált fiatalok mennek a PSD-s kampányeseményekre, hanem inkább a szegényebb és iskolázatlanabb középkorúak és nyugdíjasok.

Aztán gyorsan ki is derült, hogy Guțáék lopott felvételekkel csinálták a klippet,

az eredeti felvételt ugyanis, amelynek szombat esti feltöltése óta már több százezer megtekintője volt, szerzői jog megsértése miatt visszavonatta a YouRube-on a Neversea Fesztivál, ezt a romániai kikötővárosban, Constanțán szokták megrendezni nyaranta a tengerparton, és úgy tűnik, a maneleénekes csapata lazán ellopta az ott készült felvételeket. Persze a remekűvet azóta többen is újra feltöltötték. Az énekes egyébként büszkén bevallja, hogy egy csomó pénzt kapott a dalért, ahogy 2009-ben is, amikor Traian Băsescu államelnök-jelölti kampányát tolta meg egy hasonló számmal.

A videó végén aztán azt is megtudjuk, hogy Liviu Dragnea pártelnöknek és a szociáldemokratáknak mennyire fontosak a családok, és hogy a fiatalok hazatérését akarják. Romániából ugyanis becslések szerint körülbelül négy millió ember vándorolt ki az elmúlt évtizedekben. Ők általában a PSD-t okolják az ország elmaradott állapota miatt, és tavaly nyáron például hazatérve hatalmasat tüntettek Bukarestben, ez volt az egyik legnagyobb és a legerőszakosabb megmozdulás az elmúlt években.  

A klip tulajdonképpen tökéletesen egyszerre illusztrálja azt hogy milyen, és hogy milyen nem a magát szociáldemokratának valló, a közvélemény-kutatások szerint az EP-választáson csak a második helyre befutó posztkommunista-nacionalista román párt. Nézzétek csak:

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek