Merkel egyik EU-s vezetői pozíciót sem akarja

Szerző: Pintér Bence
2019.05.14. 07:53

A Buzzfeed szerint a német kancellár ciklusa lejárta után visszavonulna a politikától.

Merkel egyik EU-s vezetői pozíciót sem akarja

Hiába emlegetik egyre többen, hiába tartaná Jean-Claude Juncker jelenlegi bizottsági elnök is alkalmasnak, Angela Merkel nem pályázik a vezető EU-s pozíciókra – írja a Buzzfeed két forrásra hivatkozva.

„Merkel világossá tette, hogy a vezető EU-s pozíciók jelöltjeinek megvitatásakor vele nem szabad számolni. Nem játszik játékokat” – nyilatkozta a lapnak egy vezető EU-s tisztviselő.

Egy másik tisztviselő megerősítette:

Merkel egyértelműen úgy gondolja, hogy kancellársága vége után – ami 2021-et jelent – semmiféle politikai tisztséget nem szeretne viselni.

Kérdés azonban, hogy Merkel valóban ki fogja-e tölteni a teljes ciklust, vagy egy ponton átengedi a vezetést a CDU élére megválasztott utódjának, Annegret Kramp-Karrenbauernek, hogy a konzervatív politikus kancelárként futhasson neki a következő német választásnak.

Már el is kezdődött a brüsszeli Trónok harca

Májusban új Európai Parlamentet választanak az EU polgárai, de idén egyúttal új elnöke lesz az Európai Tanácsnak, az Európai Bizottságnak, az Európai Központi Banknak, illetve új külügyi és biztonságpolitikai főképviselőt is kell választani.

Ezen pozíciók közül egyet sem választanak közvetlenül, demokratikusan a polgárok.

Egyedül az Európai Bizottság elnöki székéhez van némi köze konkrétan a választóknak, a Spitzenkandidat-rendszer lényege ugyanis az, hogy eszerint az EP-választáson győztes pártcsalád adhatná a bizottsági elnököt – a rendszer azonban nincs kőbe vésve, Emmanuel Macron francia elnök például ellenzi azt, a bizottság elnökét pedig végső soron az Európai Tanács fogja jelölni.

Hiába mérkőznek meg tehát vitákon a pártcsaládok csúcsjelöltjei, például Manfred Weber a Néppárt részéről, vagy Frans Timmermans a szocdemek részéről, simán lehet, hogy valaki más lesz a Bizottság elnöke, például a francia Michel Barnier brilépésügyi főtárgyaló, akinek a neve egyre többször kerül elő a sajtóban is, mint lehetséges kompromisszumos jelölt, akit akár még Macron (és a Weber mögül kisasszézó Orbán) is támogathatna.

FOTÓ: Marc Dossmann / Európai Parlament

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek