Jogerős: 7,5 milliót fizethet a TV2, mert megint a Fidesznek kedvezett

Szerző: Hutter Marianna
2019.05.14. 13:31

Hiába próbálta megúszni a TV2 a rájuk kiszabott 7,5 milliós bírságot azért, mert már megint a Fidesznek kedveztek, az NVB után a Kúria is elmarasztalta őket.

Jogerős: 7,5 milliót fizethet a TV2, mert megint a Fidesznek kedvezett

Helyben hagyta a Kúria a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntését, amelyben közel 7,5 millió forintos büntetést rótt ki a TV2-re, miután a csatorna a Tények című hírműsorában – tehát nem a reklámblokkban – leadta a Fidesz EP-választási kampányfilmjét május 4-én – derül ki a Kúria hétfői döntéséből.

Ezt a TV2 akkor tehette volna meg a választási eljárási törvény szerint, ha jelentkezik az NVB-nél, hogy politikai reklámokat kíván közzétenni kampányidőszakban. Bár a csatorna nem élt ezzel a lehetőséggel, mégis gyakorlatilag leadta a Fidesz reklámját, ráadásul a híradóban, ezzel pedig megsértette a választási eljárásról szóló törvényt. A sérelmezett riportban a TV2 kifejezetten abból csinált hírt, hogy a Fidesznek lett új kampányvideója, ami szerintük azt mutatja be, hogy „Brüsszel a migráción keresztül a terrorizmust is pénzeli”.

Szándékosan követnek el ismételt jogsértést

Az NVB álláspontja szerint a kisfilm a híradóban nem csupán szemléltető illusztráció, hanem jelölő szervezet népszerűsítését szolgáló vagy támogatására ösztönző tartalom. Ráadásul a választási eljárásban érintett további jelölő szervezetek álláspontját „a közérdeklődésre számot tartó migráció kérdésében nem jelenítette meg” a műsorszám.

Miután az NVB már sokadszorra marasztalja el a TV2-t, arra is kitértek: alappal állítható, hogy

a kiemelkedő nézettséggel bíró műsorszolgáltató az ismételt jogsértéseket szándékosan, a választási szervek álláspontjának ismeretében követi el, amely legmagasabb összegű bírság kiszabását indokolta.

Meg sem érvelte a TV2, miért lenne túlzás 7,5 millióra büntetni őket

A Kúria szerint a hozzá felülvizsgálati kérelemmel forduló TV2 beadványa nem volt alapos, és többek közt azt is megállapította: a kifogásolt reklámfilm az európai parlamenti választásokkal kapcsolatosan szólította meg a nézőket, azzal a céllal, hogy a választó döntésére befolyást gyakoroljon.

Sőt: szerintük a korábbi jogsértések tükrében a bírság kiszabása indokolt és szükségszerű, tekintve, hogy a kérelmezőt érintő korábbi, szankcióval is terhelt figyelmeztetései hatástalanok voltak.

„Ami a bírság mértékét illeti, a kérelmező csak állította, hogy az „eltúlzott”, de azt további érvekkel nem támasztotta alá, ezzel szemben az NVB helyesen érvelt a kérelmező korábbi jogsértéseinek tényével és jellegével, kellően indokolva a legmagasabb bírság kiszabását” – érvelt a Kúria, amely helyben hagyta az NVB határozatát.

FOTÓ: TV2

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek