+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Ruttkay Lili
2019. május 14. kedd, 15:02
A WhatsApp nem nevezte meg a kémprogram készítőit, de nem is cáfolták, hogy az izraeli cégről van szó.

Ismeretlen eredetű kémprogram támadta meg a WhatsApp nevű népszerű alkalmazást – írja az Al Jazeera. Egy ismeretlen számról indított, akár nem is fogadott hívással egy kémprogram juthatott be a felhasználók telefonjába. A rendszerhibára akkor lett figyelmes a cég, amikor a fejlesztők egy frissítést teszteltek az applikáción belüli hívások biztonságának fejlesztésére.

 

A Facebook tulajdonában lévő WhatsApp szóvivője a támadást megerősítette, elkövetőt azonban nem kívánt megnevezni.

 

A Financial Times viszont arról írt, hogy az izraeli NSO Group lehet a felelős, a WhatsApp szóvivője pedig nem is cáfolta ezt.

 

A Financial Times híre azért lehet érdekes, mert az NSO Group egy olyan hírszerző cég, mely mind nyugati, mind közel-keleti hírszerző ügynökségeknek szállít információkat. Olyan magáncégről van szó, ami kémtechnológiát biztosít a kormányok, állami hírszerző ügynökségek és rendfenntartó szervek részére, így azok könnyen át tudják venni az irányítást a telefonok operációs rendszerei felett. 

 

A cég egy olyan kémprogrammal dolgozik, mely úgy tud meghackelni mobilokat, hogy közben a telefon kamerája felett is átveszi az irányítást.

 

Az NSO kémprogramja nem először tűnt fel, lehallgattak vele újságírókat, és találkoztak vele ügyvédek és emberi jogi aktivisták is, mint mondjuk az Amnesty International munkatársai az elmúlt években. 

 

A Whatsappnak közel 1,5 milliárd felhasználója van, a világ egyik legnépszerűbb chatalkalmazása. A botrány óta a cég dolgozik a biztonsági problémán, így aki aktívan használja az applikációt, mindenképpen frissítse azt! 

 

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mi volt Gyurcsány legjobb húzása? Melyik elszakított nemzetrész fáj neki legjobban? Vágó István négy válaszból dönthet, és van, hogy a
közönség segítségét kéri! Videó!

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

A várakozásoknak megfelelően alakultak a nevadai kaukuszok eredményei, Bernie Sanders már az elnyert delegáltak tekintetében is az élen.

Olyan embert választottak a jobbikosok pártalapítványuk kuratóriumának élére,
akinek a neve máltai offshore iratokban merült fel.

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás