+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Ruttkay Lili
2019. május 14. kedd, 15:02
A WhatsApp nem nevezte meg a kémprogram készítőit, de nem is cáfolták, hogy az izraeli cégről van szó.

Ismeretlen eredetű kémprogram támadta meg a WhatsApp nevű népszerű alkalmazást – írja az Al Jazeera. Egy ismeretlen számról indított, akár nem is fogadott hívással egy kémprogram juthatott be a felhasználók telefonjába. A rendszerhibára akkor lett figyelmes a cég, amikor a fejlesztők egy frissítést teszteltek az applikáción belüli hívások biztonságának fejlesztésére.

 

A Facebook tulajdonában lévő WhatsApp szóvivője a támadást megerősítette, elkövetőt azonban nem kívánt megnevezni.

 

A Financial Times viszont arról írt, hogy az izraeli NSO Group lehet a felelős, a WhatsApp szóvivője pedig nem is cáfolta ezt.

 

A Financial Times híre azért lehet érdekes, mert az NSO Group egy olyan hírszerző cég, mely mind nyugati, mind közel-keleti hírszerző ügynökségeknek szállít információkat. Olyan magáncégről van szó, ami kémtechnológiát biztosít a kormányok, állami hírszerző ügynökségek és rendfenntartó szervek részére, így azok könnyen át tudják venni az irányítást a telefonok operációs rendszerei felett. 

 

A cég egy olyan kémprogrammal dolgozik, mely úgy tud meghackelni mobilokat, hogy közben a telefon kamerája felett is átveszi az irányítást.

 

Az NSO kémprogramja nem először tűnt fel, lehallgattak vele újságírókat, és találkoztak vele ügyvédek és emberi jogi aktivisták is, mint mondjuk az Amnesty International munkatársai az elmúlt években. 

 

A Whatsappnak közel 1,5 milliárd felhasználója van, a világ egyik legnépszerűbb chatalkalmazása. A botrány óta a cég dolgozik a biztonsági problémán, így aki aktívan használja az applikációt, mindenképpen frissítse azt! 

 

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb 180 fokot fordult Varsó álláspontja. Valami nincs rendben a lengyel jobboldali kormánykoalícióban.

Mit érne Budapest Varsó nélkül? Medve-Bálint Gergőt, a téma szakértőjét kérdeztük.

Mit is tervez pontosan az új jobboldali mozgalom? Interjú az alapító Bencsik Jánossal!

Minden hónap első péntekje támogatói nap a Bandcampen: azaz ha most veszel meg ott egy lemezt, a teljes összeg a zenészeknél landol.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás