+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Ruttkay Lili
2019. május 14. kedd, 15:02
A WhatsApp nem nevezte meg a kémprogram készítőit, de nem is cáfolták, hogy az izraeli cégről van szó.

Ismeretlen eredetű kémprogram támadta meg a WhatsApp nevű népszerű alkalmazást – írja az Al Jazeera. Egy ismeretlen számról indított, akár nem is fogadott hívással egy kémprogram juthatott be a felhasználók telefonjába. A rendszerhibára akkor lett figyelmes a cég, amikor a fejlesztők egy frissítést teszteltek az applikáción belüli hívások biztonságának fejlesztésére.

 

A Facebook tulajdonában lévő WhatsApp szóvivője a támadást megerősítette, elkövetőt azonban nem kívánt megnevezni.

 

A Financial Times viszont arról írt, hogy az izraeli NSO Group lehet a felelős, a WhatsApp szóvivője pedig nem is cáfolta ezt.

 

A Financial Times híre azért lehet érdekes, mert az NSO Group egy olyan hírszerző cég, mely mind nyugati, mind közel-keleti hírszerző ügynökségeknek szállít információkat. Olyan magáncégről van szó, ami kémtechnológiát biztosít a kormányok, állami hírszerző ügynökségek és rendfenntartó szervek részére, így azok könnyen át tudják venni az irányítást a telefonok operációs rendszerei felett. 

 

A cég egy olyan kémprogrammal dolgozik, mely úgy tud meghackelni mobilokat, hogy közben a telefon kamerája felett is átveszi az irányítást.

 

Az NSO kémprogramja nem először tűnt fel, lehallgattak vele újságírókat, és találkoztak vele ügyvédek és emberi jogi aktivisták is, mint mondjuk az Amnesty International munkatársai az elmúlt években. 

 

A Whatsappnak közel 1,5 milliárd felhasználója van, a világ egyik legnépszerűbb chatalkalmazása. A botrány óta a cég dolgozik a biztonsági problémán, így aki aktívan használja az applikációt, mindenképpen frissítse azt! 

 

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Míg a nyolcadik kerületi választási bizottság két, feltételezésen alapuló cikk miatt elmarasztalta Pikó Andrásékat, a Fővárosi Választási Bizottság megváltoztatta a határozatot.

A 2018-ban önmagát feloszlató ETA mai állapotáról sokat elárul, hogy pont azok kötöttek alkut a hatóságokkal, akiknek korábbi feladata ennek a megakadályozása volt.

Migránsozott-e Varga Judit? Megúszhat-e Magyarország bármit is azután, hogy Timmermanstól elveszik a jogállamiság-portfóliót? Nagyon bizalmasak az infók, de elmondjuk, amit tudni lehet.

Még a Wikileaks-alapító Julian Assange adatai is kiszivárogtak, miután korábban menedékjogot kapott a dél-amerikai országtól.

Ha Trócsányi megbukna az EP-meghallgatáson, és a kormány a helyére egy másik fideszes EP-képviselőt jelölne, azt a momentumosok nem szavaznák meg – mondta Fekete-Győr.

A hét kérdése

Megjelent a nyomtatott Mandiner, de mellette van még Magyar Hang, Figyelő, Demokrata, és sok minden más is. Te melyikre rabolsz rá az újságosnál? Ez a hét
kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Kőváry Zoltán pszichológus válaszol a kérdésekre szeptember 19-én este.

Közlekedéstörténet minden mennyiségben szeptember
21-én, szombaton!

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Neoliberálisok, posztmarxisták, populisták vagy konzervatívok legyenek? Schiffer és Lányi megmondja. Szeptember 27.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Ezt is szerettétek

Ha már elkezdődött a tanév, itt az ideje kitombolni magunkat!

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Ugyan az ország nagy részében összefog az ellenzék, de ez nem jött össze Mosonmagyaróváron.

Összeszedtünk pár fideszest, akik vidéki létükre mégis befutottak karriert a fővárosban!

Twitter megosztás Google+ megosztás