Egy kevésbé ismert kubai szerző műveiből inspirálódhatott Ernest Hemingway

Szerző: Pintér Bence
2019.05.12. 18:53

Zseninek tartotta kubai barátját az amerikai író, annyira, hogy pár művük is nagyon hasonlít egymásra.

Egy kevésbé ismert kubai szerző műveiből inspirálódhatott Ernest Hemingway

Egy, a nagyközönség számára ismeretlen kubai újságíró művei sok hasonlóságot mutatnak azokkal a művekkel, amelyeket Ernest Hemingway a negyvenes-ötvenes években Havannában, Kubában írt – írja a Guardian egy új kutatás alapján.

Andrew Felman kutatásai alapjan nem plágiumról van szó, hanem erős párhuzamokról Hemingway és Enrique Serpa műveinek támái és stílusa között.

Serpa La Aguja című, 1936-ban megjelent művében egy fiú és egy idős férfi halászik együtt, majd az idős férfit megöli a hal, amit kifog – ez emlékeztet Hemingway 1952-ben megjelent Az öreg halász és a tenger című művére; Contrabando című regénye pedig Hemingway Gazdagok és szegények című regényére emlékeztet. Az amerikai szerző utóbbi regénye ugyan előbb, 1937-ben jelent meg, mint a kubai íróé, de

Felmannak bizonyítéka van rá, hogy Hemingway még 1934-ben olvasta a kéziratot.

A kutató olyan levelet is talált, amelyben Hemingway felesége írt az író szerkesztőjének, amelyben Serpa regényeinek kiadására próbálta őt rávenni, mivel Hemingway zseninek tartotta barátját.

FOTÓ: Wikipédia

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek