Orbán felvidéki szövetségese csak a Minority Safepackért cserébe támogatja Manfred Webert

Szerző: Bukovics Martin
2019.05.11. 08:25

Megérti a Fideszt a szlovákiai Magyar Közösség Pártja, akik az Azonnalival közölték: csak akkor támogatják a jövőben Manfred Webert, ha a néppárti csúcsjelölt érdemben felvállalja a nemzeti kisebbségek uniós szintű védelmét.

Orbán felvidéki szövetségese csak a Minority Safepackért cserébe támogatja Manfred Webert

Az Európai Néppártnak a Kárpát-medencében nem csupán a Fidesz a tagja: ott ül még az asztalnál rajtuk kívül a tagságában fel nem függesztett KDNP, az erdélyi Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), valamint a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP). Az Azonnali arra volt kíváncsi, hogy egyetértenek-e a magyar kormánypártok határon túli magyar szövetségesei Orbán Viktor döntésével, miszerint nem tartja alkalmasnak Manfred Webert, az Európai Néppárt bajor szövetségesét az Európai Bizottság élére.

MKP: Támogassa Weber a Minority SafePacket!

Mint azt az MKP-tól megtudtuk, szerintük Manfred Weber kifejezetten rossz kommunikációt választott, amikor a Bizottság elnöksége kapcsán a Fidesz szavazatainak elutasításáról beszélt, egy ilyen előzmény után teljes mértékben megértik testvérpártjuk, a Fidesz reakcióját.

„Manfred Weber EB-elnöki tisztségének európai parlamenti megszavazását attól tesszük függővé, hogy hajlandó-e érdemben támogatni a Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezést

és általában véve nemzeti kisebbségek uniós védelmét” – közölte az Azonnalival a párt sajtótitkára. (Az idei EP-választáson az RMDSZ EP-képviselőjelöltjeként induló Vincze Loránt által menedzselt Minority SafePack kezdeményezés célja, hogy az EU ajánlásokkal, egyes területeken pedig egyenesen kötelező jogalkotási aktusokkal segítse a kisebbségek érvényesülését az állampolgárságuk szerinti országokban, elsősorban a nyelvi jogok terén. Vinczéék taktikai okokból eleve csak a következő Európai Bizottságnak akarják beadni a kérdést. Hogy ebben miért van igazuk, azt Navracsics Tibor uniós biztos mondta el nemrég az Azonnalinak: „Az EU szervezeti kultúrájában nincsenek benne az olyan kérdések, mint a kisebbségi jogok vagy a kulturális autonómia. Ez egy kultúraváltást is igényel majd az Európai Bizottságtól is.”)

Kérdésünkre, miszerint ha feltétellel ugyan, de miért támogatják a bajor Webert, az MKP-tól azt a választ kaptuk, hogy azért, mert a különböző európai közvélemény-kutatások szerint az európai szocialisták immár veszélyesen közel kerültek a Néppárthoz. „Európa mai helyzetében az hiányzik a legkevésbé, hogy végül a szocialista Frans Timmermans váljon az Európai Bizottság elnökévé. Mi továbbra is mindent megteszünk az Európai Néppárt sikeres szerepléséért.”

Szlovákiában a legfrissebb közvélemény-kutatás szerint az MKP nem jutna be újra az Európai Parlamentbe: a pártot mindössze 2,6 százalékon mérik. Esélyük csak a felvidéki magyar szavazók erőn felüli mozgósítása esetén lenne. A Bugár Béla vezette Híd viszont ismét 5 százalékon áll, így van esélye arra, hogy EP-képviselőjük, Nagy József újrázzon Brüsszelben.

RMDSZ: Weber jó, mert támogatja a Minority SafePacket

A másik Néppárt-tag határon túli magyar párt, az RMDSZ, mindössze annyit válaszolt az Azonnalinak: jelzik majd, ha változott az álláspontjuk. Az álláspontjuk pedig az, hogy támogatják Webert, ő ugyanis partnerük lesz „abban a hosszú menetelésben, amelyet a Minority SafePack európai kisebbségvédelmi kezdeményezéssel az Európai Unióban elindítottunk”. Ezt Kelemen Hunor RMDSZ-elnök maga mondta el a Néppárt tavalyi helsinki kongresszusán videóban:

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek