Orosz titkosszolgák akarhatták megpuccsolni a montenegrói kormányt, hogy az ne csatlakozzon a NATO-hoz

Szerző: Illés Gergő
2019.05.10. 08:00

Egy montenegrói bíróság mellettük szerb- és oroszbarát ellenzéki politikusokat is bűnösnek talált az állítólagos puccskísérlet ügyében.

Orosz titkosszolgák akarhatták megpuccsolni a montenegrói kormányt, hogy az ne csatlakozzon a NATO-hoz

Többek között oroszok és szerbek akarhatták megpuccsolni 2016-ban a montenegrói kormányt – legalábbis erről tanúskodik, hogy csütörtökön 13 orosz, szerb és montenegrói állampolgárt talált bűnösnek a 2016-os, sikertelen puccskísérlet megszervezésében egy helyi fellebbviteli bíróság, tudósít a Balkan Insight.

Ellenzékiek a börtönben

A gyanúsítottakat – köztük két orosz titkosszolgát, Vlagyimir Popovot, és Eduard Sismakovot 12, illetve 15 év börtönbüntetéssel sújtotta távollétük mellett a bíróság. Szintén letöltendőt – de csupán 5 évet – kaptak az ellenzéki Demokratikus Front pártjának vezetői, Andrija Mandić és Milan Knežević. 

A két ellenzéki politikus „nem fogadta el” az ítéletet, és a szomszédos Szerbia beavatkozását követeli az ügyben.

Mandić sürgette Aleksandar Vučić szerb államfőt és a belgrádi kormányt, hogy azonnal szakítson meg minden kapcsolatot Podgoricával és határolódjanak el Đukanović montenegrói elnöktől.

Emellett az ellenzéki politikusok szolidaritást várnak Bosznia szerb ellenőrzés alatt levő részétől, a Republika Srpskától is, valamint Bosznia-Hercegovina Elnökségének soros elnökétől, a szerb Milorad Dodiktól. Őket Mandić arra szólította fel, hogy tiltakozzanak „a szerbek diszkriminációja ellen Montenegróban”.

Az oroszok így akarták megfúrni a NATO-csatlakozást?

Knežević szerint a puccsot nem ők, hanem valójában Đukanović testvére, az üzletemberként tevékenykedő Aleksandar szervezte meg. Ő Ivica Dačić szerb külügyminisztert szólította fel, hogy tegyen valamit „a szerb állampolgárok elleni szégyenletes ítélet” ellen, hozzátéve, hogy „mi, montenegrói szerbek nem leszünk rabszolgák”. A szerbbarát ellenzék emellett „szerbellenesnek” és a montenegrói szerbek szembeni „elnyomó” ítéletként értelmezte a bíróság döntését.

Bratislav Dikić-et, a Gendarmerie nevű korábbi szerb elit rendőrségi egység volt parancsnokát 8 év letöltendőre ítélték. Emellett a bíróság szerint a puccsban részt vett még két szerb állampolgár, Nemanja Ristic és Predrag Bogicevic is, ők 8, illetve 7 évet kaptak, további hat gyanúsított pedig kisebb büntetéseket kapott: egyikük, Ananije Nikić 2018-ban Oroszországban kapott menedéket.

A montenegróiak nyomozása szerint „orosz állami szervezetek” kulcsszerepet játszottak az állítólagos puccskísérletben,

melynek célja a podgoricai kormány szerint az ország NATO-csatlakozásának megakadályozása volt. Montenegró végül 2017 júniusába lépett be a katonai szövetségbe.

Még nem világos, hogy tényleg puccsra készültek-e

Oroszország visszautasította, hogy bármi módon köze lett volna a puccshoz, de abból Moszkva sem csinált titkot, hogy erősen ellenzik a montenegrói NATO-integrációt, és többször is támogatták az ellenzéki Demokratikus Frontot, akik mindmáig szoros kapcsolatot tartanak fenn az oroszokkal. Az egyik tanú, Saša Sinđelić vallomásában kiemelte, a gyanúsítottak nem készültek puccsra, csupán egy ellenzéki tüntetést akartak szervezni.

Ez ellentmond egy montenegrói bíróságnak 2017-ben adott vallomásának, melyben azt állította, egy orosz titkosszolga bérelte fel, hogy segítsen a nyugatbarát podgoricai kormány megdöntésében.

A politikusok várhatóan fellebbeznek az ítélet ellen.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek