A német konzervatív vezetők már Orbán néppárti kizárását várják

Szerző: Techet Péter
2019.05.07. 11:28

A német uniópártok elnökeinél is betelt a pohár: Annegret Kramp-Karrenbauer és Markus Söder is a Fidesz néppárti tagságának végét várja.

A német konzervatív vezetők már Orbán néppárti kizárását várják

Miután Orbán Viktor két szélsőjobboldali politikussal is találkozott az elmúlt pár napban, a Fideszhez eddig leghűségesebb német konzervatív uniópártoknak is elegük lett.

Orbán hétfőn „alkalmatlannak“ minősítette az általa még két hónapja egekbe magasztalt néppárti Spitzenkandidatot, az Európai Bizottság elnöki székére pályázó CSU-s, bajor Manfred Webert, ami kiverte a biztosítékot Markus Södernél, a CSU elnökénél, bajor miniszterelnöknél is. Söder azt nyilatkozta a Münchner Merkur napilapnak, hogy

„ez sajnos várható volt; aki hétről-hétre jobboldali populistákkal találkozik, az világos üzenetet küld, és maga előlegezi meg az Európai Néppárt [kizárásról szóló] döntését“.

Hasonló szellemben nyilatkozott ma reggel a Reutersnek Annegret Kramp-Karrenbauer is:

a CDU elnöke is azzal számol, hogy a Fidesz maga hagyja ott a Néppártot.

Főleg a CSU szembefordulása kemény, a párt ugyanis a Sargentini-jelentés vitájakor Weber kivételével a Fidesz mellett szavazott.

Az eltávolodás már abból is érezhető volt, hogy Söder az EP-kampányban a térségből csak Zágrábba és Szófiába látogatott el, az ottani konzervatív kormányfőkkel tárgyalt, de Budapestet elkerülte. A bajor kormányfő élesen bírálta Orbánt Matteo Salvinivel folytatott megbeszélései miatt is.

FOTÓ: Európai Néppárt FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek