Hivatalos: indulhat az EP-választásokon a szeparatista katalán vezető

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.05.06. 18:58

Nem baj, ha valaki önkéntes száműzetése nincs Spanyolországban, attól még indulhat.

Hivatalos: indulhat az EP-választásokon a szeparatista katalán vezető

Egy madridi bíróság úgy ítélte, indulhatnak a választásokon a külföldön élő katalán képviselők – írja a Politico. A külföldre menekült volt katalán miniszterelnök, Carles Puigdemont győzelemként éli meg a döntést. A bírósági döntés értelmében Carles Puigdemont mellett két másik társa, (Tomi Comín és Clara Ponsatí) is indulhat az európai parlamenti választásokon május 26-án.

Mindhárom politikus elhagyta az országot 2017-ben, miután a spanyol bírói testületek által illegálisnak nyilvánított referendum megszervezésében vettek részt, ezzel előidézve a regionális katalán parlament függetlenségi nyilatkozatát. Amennyiben visszatérnek Spanyolországba, letartóztatás vár rájuk szeparatista lépéseik miatt.

A bírák a kormánytól független spanyol választási bizottság ellenében döntöttek, amikor jóváhagyták Puigdemont és két társa (akik korábban a katalán kormány tagjai voltak) részvételét az EP-választáson. A választási bizottság ugyanis azt mondta, minthogy nem tartózkodnak az országban, nem is indulhatnak. A spanyol legfelsőbb bíróság vasárnap úgy ítélkezett,

nincs okuk nem engedélyezni a választásokon való részvételt,

de jelezték, hogy pont az a madridi bíróság illetékes dönteni az ügyben, aki hozzájuk irányította az ügyet. 

A madridi bíróság nyilatkozata szerint „az egyetlen ok, amiért egy jelölt ne vehetne részt a választásokon az lehet, ha valamilyen szempontból nem felelne meg az alkalmassági kritériumoknak, továbbá az egyetlen felmerülő alkalmatlansági ok a felperes távolléte lehetne, de, ahogy azt a legfelsőbb bíróság kijelentette, ez nem alkalmatlansági ok”.

Hi ha un molt bon treball jurídic al darrera de cada victòria aconseguida. Tot aquest potencial el posarem al servei de guanyar causes i projectes per al conjunt dels ciutadans des del Parlament Europeu.El nostre equip sap què té entre mans, com combatre i com guanyar! @JuntsXCat https://t.co/HUYnFdFIqK

— Carles Puigdemont (@KRLS) 2019. május 6.

Puigdemont Twitteren győzelemnek nevezte a döntést, kijelentve, „mindez a potenciál sikeres ügyek és projektek szolgálatába lesz állítva, amelyekkel az Európai Parlamentből minden polgáron segíteni kívánunk. Csapatunk tudja, mik a tétek, tudunk harcolni, és tudunk győzni.”

Puigdemont többször nyilatkozta, hogy amennyiben megválasztanák (márpedig a közvélemény-kutatók alapján egy helyre mindenképp számíthatna a pártja), hazatérhetne Spanyolországba,

mivel mentelmi jogot élvezthetne európai parlamenti képviselőként.

Csakhogy ahhoz, hogy ezt megkapja, fel kell esküdnie, márpedig az ország törvényei szerint Madridban kell megtennie, úgyhogy könnyen lehet, hogy pont ebből az alkalomból hazatérve tartóztatnák le. 

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek