+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++
Szerző: Illés Gergő
2019. május 5. vasárnap, 09:51
A magyar diszkont-légitársaság a Nyugat-Belaruszban található Grodnóba repülne, ahol valóban van egy Báthory-kastély.

Mind a belarusz, mind a magyar hatóságok részéről tervben van, hogy a WizzAir magyar diszkont-légitársaság hamarosan Nyugat-Belaruszba, Grodno (Hronda) városába indítana rendszeresen repülőjáratokat, írja a BelarusFeed.

 

A Báthory-kastély alapozná meg a helyi turizmust?

 

Csutora Zsolt minszki magyar nagykövet erről folytatott tárgyalásokat csütörtökön Vlagyimir Kravcovval, a grodnói régió végrehajtó bizottságának elnökével, és nem titok, hogy a megbeszélésen a Belaruszba indított WizzAir-járatról is szó esett.

 

A magyar diplomata a BelTA belarusz hírügynökség tudósítása alapján kijelentette, „közös érdek”, hogy Grodno vonzó turisztikai célponttá váljon. „Ráadásul közös történelmünk is van:

 

ezzel a Lengyel-Litván Nemzetközösségre és annak királyára, Báthory Istvánra gondolok, aki Magyarországon is jelentős történelmi személyiség.

 

A grodnói királyi kastélyt most újítják fel, és Magyarországon is sok Báthory-kastélyt találhatunk. Ez a kötelék alapot nyújthat az együttműködés kiépítéséhez” – érvelt a nagykövet a közvetlen Budapest-Grodno járat mellett.

 

 

Báthory valóban itt építette fel reneszánsz stílusú palotáját (lásd: borítóképünk), és itt is halt meg 1586-ban.

 

Emiatt a lengyel-litván rendi gyűlésnek, a szejmnek is számos alkalommal otthont adott a kastély.

 

Belarusz vidékre reptetné a külföldieket

 

Vlagyimir Kravcov kiemelte, a vízummentes területek kiterjesztése a turizmus fejlődését vonhatja maga után, ráadásul az együttműködés már csak a kereskedelmi kapcsolatok fejlődése miatt is fontos lenne. 

 

A belarusz Kereskedelmi Minisztérium már régóta hangoztatja, hogy szívesen látná, ha diszkont-légitársaságok az ország vidéki reptereire repülnének, ennek lenne része a grodnói reptér regionális fapados-légikikötővé alakítása. 

 

A Ryanairrel és a Wizz Airrel folytatott eddigi tárgyalások még nem vezettek sikerre,

 

kérdés, hogy a Budapest-Grodno járat kihasználtsága mennyire lenne jelentős.

 

A belarusz hatóságok már a Wizz Air képviselőivel is egyeztettek az ügyben, de a társaság feltételei nem ismertek – egy biztos: a központi kormány nem tud támogatásokat nyújtani a fapadosoknak azért cserébe, hogy azok Belaruszba repüljenek.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt követelik, hogy a középkor óta megtartott Ducasse D'Ath felvonulást távolítsák el az UNESCO világörökségi listájáról a feketére mázolt vadember figurája miatt.

Annyira felpörgött az ír határ kérdése, hogy még a német kancellár is elmondta, szerinte mik az esélyei Johnsonnak.

A születésétől siket Lee Duck-hee-ben senki sem hitt, amikor profi teniszkarriert álmodott magának. Ő az első siket, aki ATP-teniszmeccset nyert.

Négy fordulót kellett várni, hogy valakinek igazán szemet szúrjon a magyar lakosságú 16 ezres délvidéki város szurkolótábora.

A brit miniszterelnök szerint a kötelező vámhatár sérti az országa szuverenitását, és inkább modern technológia használatával oldaná meg.

A hét kérdése

Egy 34 millió forintos adakozás még bőven nem elég, de nekünk van pár ötletünk arra, hogy mivel lágyíthatná meg Tiborcz szeretett nemzetünk szívét!

Azért ide elnéznénk

A lassú élet ideálja mentén alkotó értékteremtők bemutatkozása a Balaton-felvidéken augusztus 18-án.

Ha a tűzijáték helyett inkább angol metalcore-ra csapatnád, augusztus 20-án a Dürerben a helyed. Vendég: Inhale Me.

Figyelemfelhívó bringatúra Budapestről Szentendrére augusztus 24-én délelőtt.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás