+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. május 5. vasárnap, 09:51
A magyar diszkont-légitársaság a Nyugat-Belaruszban található Grodnóba repülne, ahol valóban van egy Báthory-kastély.

Mind a belarusz, mind a magyar hatóságok részéről tervben van, hogy a WizzAir magyar diszkont-légitársaság hamarosan Nyugat-Belaruszba, Grodno (Hronda) városába indítana rendszeresen repülőjáratokat, írja a BelarusFeed.

 

A Báthory-kastély alapozná meg a helyi turizmust?

 

Csutora Zsolt minszki magyar nagykövet erről folytatott tárgyalásokat csütörtökön Vlagyimir Kravcovval, a grodnói régió végrehajtó bizottságának elnökével, és nem titok, hogy a megbeszélésen a Belaruszba indított WizzAir-járatról is szó esett.

 

A magyar diplomata a BelTA belarusz hírügynökség tudósítása alapján kijelentette, „közös érdek”, hogy Grodno vonzó turisztikai célponttá váljon. „Ráadásul közös történelmünk is van:

 

ezzel a Lengyel-Litván Nemzetközösségre és annak királyára, Báthory Istvánra gondolok, aki Magyarországon is jelentős történelmi személyiség.

 

A grodnói királyi kastélyt most újítják fel, és Magyarországon is sok Báthory-kastélyt találhatunk. Ez a kötelék alapot nyújthat az együttműködés kiépítéséhez” – érvelt a nagykövet a közvetlen Budapest-Grodno járat mellett.

 

 

Báthory valóban itt építette fel reneszánsz stílusú palotáját (lásd: borítóképünk), és itt is halt meg 1586-ban.

 

Emiatt a lengyel-litván rendi gyűlésnek, a szejmnek is számos alkalommal otthont adott a kastély.

 

Belarusz vidékre reptetné a külföldieket

 

Vlagyimir Kravcov kiemelte, a vízummentes területek kiterjesztése a turizmus fejlődését vonhatja maga után, ráadásul az együttműködés már csak a kereskedelmi kapcsolatok fejlődése miatt is fontos lenne. 

 

A belarusz Kereskedelmi Minisztérium már régóta hangoztatja, hogy szívesen látná, ha diszkont-légitársaságok az ország vidéki reptereire repülnének, ennek lenne része a grodnói reptér regionális fapados-légikikötővé alakítása. 

 

A Ryanairrel és a Wizz Airrel folytatott eddigi tárgyalások még nem vezettek sikerre,

 

kérdés, hogy a Budapest-Grodno járat kihasználtsága mennyire lenne jelentős.

 

A belarusz hatóságok már a Wizz Air képviselőivel is egyeztettek az ügyben, de a társaság feltételei nem ismertek – egy biztos: a központi kormány nem tud támogatásokat nyújtani a fapadosoknak azért cserébe, hogy azok Belaruszba repüljenek.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Itt a nyár, itt a főszezon, a budapesti reptér mégis inkább szellemvárosra hasonlít.

A Windows File Recovery évtizedes szenvedésnek vethet véget: nem kell attól tartanunk, hogy véletlenül töröljük az értékes dokumentumainkat!

Hét év után taszította le a trónról a kancellárt az a Rudolf Anschober, akit a járvány alatt szinte minden nap látott egész Ausztria válságot menedzselni.

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

Zoran Zaev egy beszélgetésrészlet alapján úgy tűnik, többre tartja magát, mint nyolcmillió euró, ráadásul a saját pártját is ő finanszírozza.

Andrzej Dudának nagyon nem tetszett egy lengyel bulvárlap róla szóló cikke, most a német nagykövettől követelik a kiadóvállalat megregulázását.

Legalábbis miután az ügyből felháborodás lett, állítják: a bizottsági elnök csak személyes minőségében akarta megtolni a HDZ kampányát.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás