Alkut kötne May a Munkáspárttal, ezzel viszont pártját is szétszakíthatja

Szerző: Illés Gergő
2019.05.05. 09:02

Egy ideiglenes vámunióra is hajlandó lenne a brit miniszterelnök azért, hogy a baloldallal is elfogadtassa saját brilépési megállapodását.

Alkut kötne May a Munkáspárttal, ezzel viszont pártját is szétszakíthatja

Miután a csütörtöki brit önkormányzati választásokon a Theresa May vezette Konzervatívok megalázó vereséget szenvedtek, a brit miniszterelnök arra szólította fel munkáspárti ellenfelét, Jeremy Corbynt, hogy „hallják meg a szavazókat”, és kössenek megállapodást a brilépésről.

A maradáspártiak taroltak a választásokon

A május 2-i választásokon ugyanis a Konzervatívok 1 334 képviselőtestületi helyet veszítettek el, ilyen nagy visszaesésre pedig már régóta nem volt példa. Várható lett volna, hogy ebből az ellenzék vezető ereje, a Munkáspárt profitálhatna a leginkább, ám a brilépésről elég megosztott álláspontot képviselő szervezet képtelen volt tarolni a toryk által elveszített területeken, és maguk is 82 testületi helyet veszítettek. 

Akik viszont nagyot nyertek, azok a nyíltan maradáspárti Liberális Demokraták:

ők mind a maradáspárti, mind sok korábbi kilépéspárti területeken taroltak, összesen 703 képviselőtestületi helyet nyerve.

A szintén maradáspárti Zöldek is szereztek 194 helyet a korábbi mennyiséghez képest.

A két legnagyobb párt szenvedését pedig részben a brilépés ügyében mutatott kompromisszumképtelenségük magyarázza, így Theresa May az eredményeket látva hirtelen fontosnak érezte, hogy a Mail on Sunday hasábjain megállapodásra szólítsa fel Jeremy Corbynt: szerinte nemcsak a Konzervatívok, de a Munkáspárt is nagyot bukott az általuk évtizedek óta megtartott önkormányzati körzetekben, ez pedig mindkét nagy pártnak fontos üzenetet küld.

Kössünk alkut, mert sürgős!

„A közvéleménynek elege van abból, hogy a két nagy párt képtelen volt tiszteletben tartani a népszavazás eredményét, kiléptetni az Egyesült Királyságot az Európai Unióból, és újra összehozni az országunkat” – fogalmazott, hevesen védve a brit parlamentben már háromszor is elutasított, saját brilépési megállapodását.

Kijelentette: „el kell mozdulnunk erről a holtpontról, és úgy vélem, az önkormányzati választások eredménye ezt még sürgetőbbé teszi”. Ezt a miniszterelnök ugyanakkor csak a népszavazás eredményének tiszteletben tartása mellett tudja elképzelni, vagyis a maradáspárti, új népszavazás kiírásáért küzdő tábor követeléseit nem tartja kivitelezhetőnek.

„Az ellenzék vezetőjének üzenem: halljuk meg, mit mondtak a választók az önkormányzati választásokon, és tegyük félre a nézeteltéréseinket. Kössünk alkut.”

– zárta cikkét Jeremy Corbynnak címezve a brit kormányfő.

Az ideiglenes vámunió szétszakítaná a torykat

A Sunday Times szerint May három területen lenne kész a megállapodásra: a vámügyekben, az áruk piacán, valamint a munkavállalói jogokban is.

A May által javasoltakban szerepel egy, az Európai Unióval kötött átfogó, de ideiglenes vámügyi megállapodástervezet,

mely elfogadása esetén az Egyesült Királyságot a következő parlamenti választásig tartaná benn a vámunióban.

Egy ilyen megállapodás viszont nagyon megosztó lenne a Konzervatívokra nézve: Sir Graham Brady, a toryk kemény brexit-párti 1922-es bizottságának vezetője arra figyelmeztetett, „katasztrofális töréshez” vezethetne a pártban, ha May ilyen feltételek mellett kötne megállapodást. Nigel Farage, az egyre népszerűbb Brexit Párt politikusa pedig kijelentette: ha a toryk alkut kötnek a Munkáspárttal a vámunióról, akkor a nép akarata ellenében kötnek koalíciót.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek