Úgy tűnik, Băsescuék addig rúgnak a magyarokba és migránsokba, míg bejutnak az EP-be

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.05.04. 18:58

A román pártokban inkább magyarozni szoktak, amikor kétséges, elérik-e a bejutási küszöböt. Traian Băsescuék maguk is vadul magyaroznak, de a volt román államfő most elkezdett migránsozni is pluszban.

Úgy tűnik, Băsescuék addig rúgnak a magyarokba és migránsokba, míg bejutnak az EP-be

Romániában viszonylag kevésbé volt téma a migránsozás az elmúlt években, igaz, az ország nem is esett a menekültek útvonalába, s ha mégis odatévedtek menekültek, akkor azok is elsírták magukat, amikor szóltak nekik, hogy ez Románia.

Másrészt meg eléggé kognitív disszonancia lenne abban az országban migránsozni, amelyikből körülbelül négymillióan vándoroltak el az elmúlt tíz évben a jobb élet reményében nyugatra. Ugyanakkor a románok sokszor a migránsozós retorika másik oldalára kerültek, például amikor Matteo Salvini szélsőjobboldali olasz belügyminiszternek eszébe jutott, hogy románokat csesztessen azzal, hogy exportálják a lakosságukat Olaszországba.

A romániai politikára jellemző, hogy ha valaki öt százalék alatt van (ez ugyanis mind a parlamenti, mind az EP-választásokon a bejutási küszöb), akkor veszettül elkezd a gyűlöletre alapozva politizálni. Traian Băsescu pártjának, a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) most nagyon így áll a szénája, valahol négy és öt százalék között mérik az egyébként a jobbközép Európai Néppárt-pártcsaládba tartozó erőt a közvélemény-kutatók.

Mecsetezni a mecset árnyékában

A volt román államfő Konstancán tartott beszédet szombaton, és elmondta,

nem szabad hagyni, hogy Európát egy nagy mecsetté változtassák.

Ez azért is nagyon érdekes, mert a tengerparti Konstanca Románia egyik leginkább multikulti régiójának, a románokon túl ma is törökök, tatárok, lipovánok és cigányok lakta Dobrudzsának a központja, és belvárosában a mai napig üzemel egy viszonylag nagy, 1910-1913 között épített mecset. Ezt az Azonnali tavaly nyári romániai sorozatának dobrudzsai videójában 5:44-től akár meg is nézhetitek:

„Az uniónak belső problémái vannak, ezekre nekünk vannak válaszaink, amiket tartalmaz a választási programunk. Például az uniós lakosság elégedetlen a migráció miatt. A PMP pedig nem ért egyet azzal, hogy az EU egy óriási mecsetté változzon. Jöjjenek, és nézzék meg, hogyan élünk, és fogadják el a civilizált viselkedés szabályait” – mondta az exelnök. A PMP olyan tervezetet készített elő, amelyben benne áll, hogy a menekülteknek bizonyos időn belül munkát kell találniuk, vagy pedig olyan képzésbe kell bekapcsolódniuk, amely ehhez hozzásegíti őket.

A politikus kijelentette, hogy

„lehetnek ilyen elvárásaink, mert nem mi hoztuk ide őket akaratuk ellenére!”

Băsescu és pártja igen aktívan nyomja a magyarellenes szlogeneket is, nemég például Eugen Tomac pártelnök kérte a miniszterelnököt, hogy akadályozza meg, hogy az erdélyi magyarok kétszer szavazzanak az EP-választáson. Úgy gondolja ugyanis, hogy ezt teszik. Továbbá amikor néhány hete az Azonnali készített interjút a volt román államelnökkel, akkor is elkezdett indokolatlanul trianonozni. 

A miniszterelnök mint pofozóbábu

Băsescuék sok nagyrománkodása kezdi meghozni a gyümölcsét, az IMAS intézet legutóbb már öt százalék fölé mérte őket.

AZ IDÉZETT IMAS-FELMÉRÉS: JOBBKÖZÉP NEMZETI-LIBERÁLIS PÁRT (PNL) AZ ÉLEN, A KORMÁNYZÓ SZOCDEMEK (PSD) A MÁSODIK, HARMADIK A ROMÁN BAJNAI-MOMENTUM-EGYÜTTMŰKÖDÉS, AZAZ AZ USR+PLUS (A2020). A KISEBBIK KORMÁNYPÁRT, A LIBERÁLIS ALDE HOLTVERSENYEZ A FŐLEG PSD-SZAKADÁROKBÓL ÁLLÓ PONTA-PÁRTTAL, A PRO ROMANIAVAL. ÉS BEJUTÁSI KÜSZÖB FÖLÉ MÉRIK AZ RMDSZ-T IS, MOST ÉPPEN 6 SZÁZALÉKON.

Mindeközben a volt államfő azt is ügyesen használja ki, hogy a nemzetközi jogot sokkal jobban ismeri, mint Viorica Dăncilă miniszterelnök, aki sokszor azt sem tudja, melyik városban és országban van éppen.

A miniszterelnök pénteken arról panaszkodott, hogy őt nem hívták meg az EU-csúcsra, amit jövő héten tartanak a romániai Nagyszebenben, Băsescu lecsapta a magas labdát és elmondta, hogy

a Lisszaboni Szerződés, valamint eleve a román alkotmány értelmében Viorica Dăncilă kormányfőt nem is lehet meghívni a nagyszebeni EU-csúcstalálkozó megbeszéléseire,

azonban meg lehet hívni az azt követő fogadásra, ahol Klaus Johannis államelnök egy rövid laudáció keretében bemutathatja őt az Európai Tanács tagjainak. Más kérdés, hogy Johannis oda sem hívta meg. De miért is tenné: a félprezidenciális román rendszerben az államfő képviseli a külpolitikában Romániát, nem a kormány. 

Ha tovább tart Băsescu lendülete, akkor minden bizonnyal látjuk még a tengerészkapitányból lett elnököt EP-képviselőként, ugyanis a lista első helyét foglalja el, és feltett szándéka, hogy ezentúl Brüsszelben képviselje az országot.

FOTÓ: Traian Băsescu / Facebook

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek