Szlovák törvénytervezet: csak azt vennék fel óvodába, aki be van oltva

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.05.04. 10:22

Aki nincs beoltva, az könnyen megfertőzhet olyanokat, akik valamilyen ok miatt nem kaphatnak oltást, így a szlovák egészségügyi minisztérium sürgősen lépne az ügyben.

Szlovák törvénytervezet: csak azt vennék fel óvodába, aki be van oltva

Szlovákiában egyeztetésre bocsátották az egészségügyi minisztérium törvénytervezetét, amely szerint csak azokat a gyerekeket lehetne felvenni az óvodába, akiknek megvan minden, az oltási naptárnak és életkoruknak megfelelő oltásuk – írja a pozsonyi Új Szó napilap. A módosítási javaslat szerint egy kollektív intézményben olyan feltételek uralkodnak, amelyek megkönnyítik a fertőzések behurcolását és terjedését.

A közösségen belül a be nem oltott gyerekek a kórokozók forrásai lehetnek más gyerekek számára, akiket az ellenjavallatok miatt nem lehet beoltani, illetve a szervezetük képtelen a védekezésre.

A tárca emiatt döntött a törvénymódosítás mellett.

A módosítás azért is kell nagyon, mert járványok esetén sürgős intézkedésre van szükség, ennek fényében az egészségügyi tárca bevezetné a gyermekek és fiatalok számára fenntartott intézményeket üzemeltető természetes személyek (vállalkozók) vagy jogi személyek esetében a járványellenes intézkedésekhez szükséges személyes adatok vezetésének kötelességét is.

Kivétel csak akkor lenne, ha a gyerek orvosi igazolással rendelkezik, hogy valamely betegségre immunis, vagy valamilyen más okból kifolyólag nem oltható be.

A módosítási javaslat sok tekintetben szigorítja a az oltási kötelezettséget, de van, amiben enyhíti is: a továbbiakban például nem minősülne szabálysértésnek a kötelező oltások megtagadása. A módosítási javaslat jelenleg tárcaközi egyeztetési fázisban van, amennyiben a minisztériumok elfogadják, a parlamentbe kerül majd szavazásra.

FOTÓ: medicover.hu

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek