Az osztrák közszolgálat legismertebb műsorvezetője fél az FPÖ-től

Szerző: Techet Péter
2019.05.03. 17:41

Armin Wolf egy interjúban minden alap nélkül a náci Der Stürmer egyik karikatúrájával konfrontálta az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti listavezetőjét, Harald Vilimskyt. A politikus élő műsorban fenyegette meg ezért Wolfot, akit később egy másik FPÖ-s politikus lenácizott. Wolf most ezért a sajtószabadságot látja veszélyeztetve.

Az osztrák közszolgálat legismertebb műsorvezetője fél az FPÖ-től

Az Osztrák Szabadságpártnak mostanában többször kell magyarázkodnia szélsőjobboldali kapcsolatai miatt. Nemrég az Identitárius Mozgalommal való szakítást várta el a néppárti Sebastian Kurz kancellár is a koalíciós partnerétől, az FPÖ elnöke, Heinz-Christian Strache pedig erre ígéretet is tett. Az FPÖ határozata értelmében nem tölthet be vezető tisztséget a párton belül az, aki identitárius.

Utána robbant Hitler szülővárosában, Braunauban a hír, hogy az FPÖ-s alpolgármester egy versikéjében a bevándorlókat patkányoknak nevezte. A felháborodás hatására lemondott a politikus. Az FPÖ folyamatosan, ha előjönnek hasonló esetek, „egyedi ügyekről“ beszél.

Der Stürmer az ORF stúdiójában

Amikor nemrég Harald Vilimsky, az FPÖ európai parlamenti listavezetője volt az ORF közszolgálati tévéjben a ZiB2 hírműsor vendége, a kemény kérdéseiről ismert műsorvezető, Armin Wolf – saját bevallása szerint is – csapdát állított Vilimskynek. Ahelyett, hogy az EP-választásról beszéltek volna, egy régebbi karikatúrával szembesítette Wolf Vilimskyt, amely a stájer FPÖ-s ifjak lapjában jelent meg pár éve. Ezen egy stájer népviseletbe öltözött fiatal pár látható – mögöttük pedig sok kicsi, inkább közel-keletinek tűnő arcocska. A felirat: „A tradíció üti a migrációt.”

A karikatúráról lehet persze vitatkozni, de az nem tartalmazott semmi idegenelleneset – ráadásul eleve egy több éves képről van szó. Wolf mégis ezt rángatta elő, hogy Vilimskynek bizonyítsa: az FPÖ teli van idegenellenességgel. Wolf leírja a blogjában, hogy arra számított: Vilimsky majd ettől is elhatárolódik, ahogy az FPÖ mostanság rutinszerűen minden kapcsán teszi, és akkor ő is (mármint Wolf) túllép rajta.

Ezzel szemben

Vilimsky védelmébe vette a karikatúrát – ami érthető: elvégre azon semmi olyan nincs, ami idegenellenes vagy szélsőséges lenne.

Az, hogy az FPÖ migrációellenes, pedig nem lehet meglepetés – és el se lehetne várni a párttól, hogy gyakorlatilag legfontosabb mondanivalójától is elbúcsúzzék.

Wolf erre az esetre is fel volt készülve – az ORF stúdiójában pedig ekkor valami egészen megdöbbentő történt: Wolf a náci Der Stürmer egyik 1930-as évekbeli antiszemita karikatúráját vetítette ki. Szerinte ugyanis

az FPÖ karikatúráján a migránsokat ugyanúgy ábrázolják – például nagy orruk van –, mint a zsidókat a Der Stürmerben.

Vilimsky is meg volt döbbenve a bejátszáson – joggal, tegyük hozzá.

A STÜRMER-KARIKATÚRA WOLF MŰSORÁBAN AZ ORF2-N. FOTÓ: ARD WIEN

Kikérte magának az összehasonlítást, „minden nívó alattinak“ nevezte Wolfot, és kifejezte abbéli reményét, hogy „ennek még lesz következménye”. Wolf erre még gunyorosan hozzátette – miközben a Der Stürmer-karikatúra végig ki volt vetítve a stúdióban –, hogy „igen, gondolom az FPÖ-re nézve”. A stúdióbeszélgetésnek, amiben alig esett szó a meghirdetett témáról, az európai parlamenti választásokról, valóban lett következménye.

Demokraták, segítség!

Vilimsky mellett állt ki Ursula Stenzel FPÖ-politikus, aki korábban még néppárti színekben Bécs belvárosának volt polgármestere.

Az amúgy zsidó származású FPÖ-s idős politikusnőt Wolf eljárása a náci vérbírákéra emlékeztette.

Keményen tiltakozott Wolf ellen az ORF-et ellenőrző kuratórium elnöke, az FPÖ-s Norbert Steger is, aki azt javasolta Wolfnak: vegyen ki egy hosszabb szabadságot. Az újságíró Tel Avivban tartózkodott éppen, és onnan üzente vissza: esze ágában sincs visszavonulni.

Az osztrák közszolgálati ORF igazgatója, az egykori szocdem ifjúsági vezető Alexander Wrabetz is kiállt Wolf mellett. Wrabetz szocdem elkötelezettsége ismert, Wolf a maga politikai nézeteiről csak azt mondta:

„Ausztria többségéhez hasonlóan balrább állok az FPÖ-től.”

Stenzel véleményét és Steger szavait a németnyelvű médiában mindenütt az osztrák sajtószabadság elleni támadásként értékelték, Wolf pedig fel is vette az áldozat szerepét. A német közszolgálati ARD a hírműsorban olvasott be kommentárt arról, hogy „most minden demokratának szolidárisnak kell lennie Wolffal“. Megszólalt Wolf mellett a korábban az osztrák zöldpártot vezető Alexander Van der Bellen államfő is. Úgy látszik, ő nyilváníthat véleményt a sajtóról, csak Harald Vilimsky vagy Ursula Stenzel nem.

Április 30-án Sebastian Kurz volt aztán Wolf vendége, aki a kancellártól is elvárta volna: álljon ki ott, azon nyomban mellette, és ítélje el Vilimskyt.

Kurz szerint viszont nem fogadható el olyan emberek, mint mondjuk a szocdemek részéről bármiféle felháborodás, akik „Lenint éltették”,

vagy „visszataszító módon tüntettek a pápa ellen”. Kurz elvárná, hogy a baloldal a saját háza táján is jobban figyeljen a szélsőséges jelenségekre. Mivel Wolf tovább erősködött az FPÖ kapcsán, Kurz elismerte: az FPÖ esetén „vannak olyan pillanatok, amikor azt gondolom: ez nem lehet igaz”.

Kurz vezet

A legfrissebb (április közepi) felmérés szerint amúgy Sebastian Kurz pártja, az ÖVP a legnépszerűbb párt. Ha most vasárnap lennének A választások, Kurz pártjára, amit az ismert Orbán-kritikus Othmar Karas vezet, 34 százalék voksolna.

Őket követik a szocdemek 28, és a szabadságpártiak 22 százalékkal. A Zöldek 5, az osztrák Momentum, a NEOS pedig 7 százalékon áll. Az osztrák Schiffer András, Peter Pilz pártja azonban úgy néz ki, nem fog tudni EP-képviselőt küldeni: az egykori zöldpolitikus balpopulista Most! pártjára alig két százaléknyi osztrák szavazna csak.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek