EU2058: íme, novellapályázatunk győztesei

Szerző: Pintér Bence
2019.05.02. 18:53

Dobpergés. Íme a nyertesek!

EU2058: íme, novellapályázatunk győztesei

Milyen lesz az EU és Európa nagyjából negyven év múlva? Erre a kérdésre kerestük a választ az EU2058 című novellapályázaton, mivel a sci-fiben alig esik szó a kontinens jövőjéről. Ezért aztán olyan novellákat kértünk, amelyek valamilyen formában Európa és/vagy az EU, illetve ezen belül Magyarország jövőjével foglalkozik – kaptunk is, egészen pontosan 109-et.

A négy tagú zsűri (Brandon Hackett aka Markovics Botond sci-fi író; Tóth Csaba politológus; illetve az Azonnali részéről Kulcsár Árpád és Pintér Bence) az elmúlt heteket ezek átolvasásával és értékelésével töltötte, végül pedig egészen egyhangú döntésre jutott. Tehát:

1. Makai Máté: Live

 

Az EU2058 novellapályázat győztese Makai Máté lett, akinek novellájában nagy döntés előtt áll Európa, ezt a nagy döntést – és a körülötte lévő hajcihőt – pedig egy élőben videózó riporter szemszögéből követjük végig. Nyereménye 100 ezer forint, illetve egy Bookline által felajánlott ajándékcsomag is.

2. Kaptás András: A nyugat új csatára

 

A novellapályázat második helyezettje Kaptás András lett. Hangulatos novellája részben a Balaton jegén egy kutyával verekedő bedrogozott cirkuszi törpe körül bonyolódik, miközben kellő képet kapunk a jövőről is. Második helyezettként nyereménye egy, az Agave Könyvek által felajánlott könyvcsomag, és a Párhuzamos univerzumok című könyv az Athenaeum kiadótól.

És akkor meglepetés:

2. Körtvélyes Ákos: Mahala és én

A zsűri nem tudott dűlőre jutni, hogy Kaptás vagy Körtvélyes novellája-e a jobb, ketten-ketten kardoskodtak mindkettejük mellett, így a novellapályázatnak szintén második helyezettje lett Körtvélyes Ákos. Fordulatos novellájában egy Marsra költöző magyar fiatalt követünk, aki egy  komoly játszma közepébe keveredik. Nyereménye természetesen ugyanaz, mint Kaptásé, az Agave Könyvek által felajánlott könyvcsomag és a Párhuzamos univerzumok című kötet. Harmadik díjat nem osztunk a megosztott helyezés fényében. 

A legjobb tízbe jutottak még, sorrend nélkül (tehát rájuk még nagyon érdemes lesz majd a jövőben figyelnetek):

+ Tomasovszki István: A Hold sötét oldala 

+ Pólya Zoltán: Szerencsesüti

+ Sereg Gitta: A föld nem az emberé

+ Varga Lóránt: Cafe Paris

+ Végh Tamás:

+ Erdei Lilla: A dolina

+ Müller Ákos: Dohánycigaretta

Herpai Máté: Szeplőtlen

A győzteseket hamarosan értesítjük a további teendőkről, terveink szerint a dobogós írásokat mindenképpen olvashatjátok a közeljövőben az Azonnalin. Bármilyen kérdés kapcsán a palyazat (kukac) azonnali (pont) hu címen elérhetőek vagyunk.

Minden pályázónak köszönjük a részvételt!
Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek