Annyi fenyegetést kapott a nácinak gondolt zenekar, hogy lemondták a koncertjeiket

Szerző: Fekő Ádám
2019.04.29. 11:17

A lengyel Mgła-ra annyira erősen ráragadt, hogy közösen lépett fel egy náci zenekarral, hogy már a stábjukat és a szervezőket is fenyegetni kezdték. Most pereskedni kezdenek.

Annyi fenyegetést kapott a nácinak gondolt zenekar, hogy lemondták a koncertjeiket

Egészen megdöbbentő okokból maradt el a lengyel Mgła zenekar turnéjának első két állomása: a koncert szervezői, a zenekarral dolgozók és egyes rajongók is annyi fenyegetést kaptak, hogy inkább visszavonulót fújtak. A black metálban utazó zenekar a metálban az elmúlt években lángra kapott nácimentesítés „áldozata” lett: mivel egyszer felléptek a bevallottan náci finn Clandestine Blaze társaságában is, a kapcsolódás teljesen elterjesztette róluk, hogy ők is nácik.

A zenekar soha semmiféle politikai állásfoglalást nem tett se zenében, se nyilatkozatban.

A zenekar most Facebookon közölte, hogy megunták a szardobálást, és bárkit beperelnek, aki ezt terjeszti róluk a sajtóban, a rajongókat pedig arra kérték, hogy ha látnak ilyet, küldjék el nekik a képet vagy screenshotot.

„Ez a paranoia-hullámvasút odáig vezetett, hogy olyan rajongók nem láthattak minket fellépni, akik már a belépőket is kifiezették. Egyedül tőlük kérünk elnézést ezért a szörnyű helyzetért”

– írta a zenekar. 

Az Mgła története már a sokadik fejezete annak, hogy a hasonló politikai kérdéseket évtizedeken át kerülő metálos közeg felfedezte magának, hogy ebben a szcénában azért elég durva figurák is vannak: a black metál legnagyobb alakjai közül minimum egy náci van, de úgy általában nem mindig könnyű eldönteni, pontosan miért kerül elő annyi második világháborús utalás akár öltözködésben, akár zenében. 

A zenekar amúgy július 11-én lép fel a Rockmaraton fesztiválon Dunaújvárosban, külön pikantériát ad az estének, hogy a nácigyanú egyik legrégebbi motorosa, a Marduk lép fel utánuk. 

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek