+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. április 27. szombat, 11:08
Őshonos emlősfajok kipusztítása, évente több százmillió madár és gyík levadászása – ezek száradnak az ausztrál kormány szerint a vadon élő macskák lelkén. Ezért az ország 2020-ra kétmillió példányt kíván kiirtani az állatokból.

Kétmillió vadon élő macskától akar megszabadulni az ausztrál kormány 2020-ig azért, hogy megvédje a ragadozók táplálékául szolgáló őshonos állatokat – írja az Independent. Ennek érdekében nemcsak kormányzati alkalmazottak lövik le a vadmacskákat, de a levegőből mérgezett kolbászokat is dobnak nekik.

 

A gyilkos kolbászt kifejlesztő David Algar azt mondta a New York Times-nak, hogy a recept megalkotásához először azzal kísérletezett, hogy mely macskatápok ízlenek leginkább az ő saját macskáinak. A kutató szerint a csalinak jóízűnek kell lennie, hiszen ez az, amit a vadmacskák utoljára esznek. A kolbász többek közt kenguruhúsból, csirkezsírból, fűszerekből és persze magából a méregből áll, ami tizenöt percen belül megöli az állatokat.

 

Egyébként egy 2017-es tanulmány szerint a macskák minden évben mintegy 377 millió madarat és 649 millió hüllőt ölnek meg évente Ausztráliában, és húsz emlősfaj kihalásához járultak hozzá.
 

Mikor az ausztrál kormány 2015-ben bejelentette, hogy 2020-ig kétmillió vadmacskától szabadul meg, sokan kritizálták a tervet. Tiltakozásul mintegy százhatvan ezer ember írt alá féltucat online petíciót, míg Brigitte Bardot francia színésznő levelet írt, hogy hagyja abba a kormány az állatok „genocídiumát”.

 

Egyébként nem Ausztrália az egyetlen ország, ami háborút hirdetett a macskák ellen: Új-Zéland azt jelentette be, hogy 2050-re megszabadul a ragadozóktól.

 

FOTÓ: Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Legalábbis annál, mint amit eredetileg beismertek: a statisztikai hivatal teljesen új adatokat közöl erről a most kiadott jelentésében.

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Aleksandar Vučić szerb elnök pedig úgy reagált a tüntetésekre: ha az ellenzék változást akar, akkor vagy nyerjék meg a választásokat vagy öljék meg őt.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

Az EU nem egy bankautomata olyan tagállamok számára, akik figyelmen kívül hagyják az alapvető szabályokat, írták a néppárti EP-képviselők.

A fából készült alkotást július 4-én, az amerikai függetlenség napján gyújtották fel.

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Három borásztehetség, bor, bogrács, vezetett kóstoló, dűlőtúra. Mád, július 11.

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás