A nyelvvizsga előírása igazi kádári reflex

Ésik Sándor

Szerző:
Ésik Sándor

2019.04.27. 15:51

Az eredményt elvárjuk, erőforrást nem biztosítunk, eredmény meg mégis lesz, és nem kérdezzük meg, hogyan. A diák törjön be, álljon be a sorba, és intézzen magának nyelvvizsgát.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

A nyelvvizsga elleni tüntetéssel nem az a baj, hogy volt, hanem az, hogy a szervezők nem voltak tisztában a saját szerepükkel.
A téma eleve kényes.

Van az országban néhány millió szavazópolgár, amelyik nem szereti, ha az orra alá dörgölik, hogy a magyaron kívül más nyelven nemhogy beszélni nem tud, de még egy pofa sört kérni se.

Ez a pár millió választópolgár persze egytől-egyig az interkulturális kommunikáció szakértője lesz, ha húsz-harminc évvel fiatalabb, nem elhízott, nem reménytelenségtől fénytelen szemű embereket lehet cseszegetni.

Valójában a tüntetőknek még szerencséje is volt, hogy egy kis sorosgyurcsánnyal el lett intézve a dolog, nem indítottak rájuk egy „lustamaifiatalok”-rakétát, ahol a golyóállóra berakott hajú Marika és a bőrdzsekis, 57 éves, de inkább hetvennek kinéző László és 45 éves, pályázati tanácsadással (értsd: visszaosztás és a maradék pénz ellopásának megszervezése, a jutalékon BMW-motorkerékpár vásárlása és Székelyföldön túrázás) foglalkozó Zoltán elmondja, hogy hát tanulni kéne, nem tüntikélni. Bár lehet van ilyen, csak én kerülöm el ügyesen a droidokat.

Letudjuk a haknit playbackről

A tüntetők alapvetően jól mondják, amit mondanak.

A nyelvvizsga előírása igazi kádári reflex.

Ugyanaz, mint amikor a MÁV fest egy piros csíkot meg egy fecskét a lereccsent elővárosi vagonokra és közli, hogy na, kész is van az emelt szintű szolgáltatás. Néhány évente kibukik egy-egy olyan botrány, amikor valami eldugott nyelviskolában pár száz ember csak úgy hirtelen nyelvvizsgát szerez, és a két főszervező felfüggesztett kap. Nagyon ritkán kerülnek a vádlottak padjára maguk a vizsgázók, mert az ügyészség vagy magától rájön, vagy rászólnak, hogy helló, XY fiát/lányát ki kéne ám hagyni a szórásból. Igaz ugyan, hogy hülye, mint a sötét éjszaka, de az alosztályvezető úrhölgynek is ugyanebből a nyelviskolából van a nyelvvizsgája...

A kádári reflex lényege, hogy az eredményt elvárjuk, erőforrást nem biztosítunk, eredmény meg mégis lesz, és nem kérdezzük meg, hogyan. A diák törjön be, álljon be a sorba, és intézzen magának nyelvvizsgát. Vagy tényleg megtanul külföldiül különórán és úgy, vagy pedig okosba’. Akinek meg egyik sincsen, az zuhanjon csak ki szépen a felsőoktatásból, úgyis be kéne lassan zárni a vidéki felsőoktatási intézmények nagyjából felét... Ez ellen tüntetni jó dolog, és ha a diákparlament meg néhány tizen-huszonéves arc ezt így elmondja, az szuper.

A politikai pártoknak viszont ez kevés. Ez nem egy rögtönzött médiaszereplés, itt nem arról van szó, hogy gyorsan ki kell tenni valami Twitterre vagy instára. Ez a tüntetés meg volt hirdetve, és lehetett volna készülni valamiféle tényanyaggal,

programrészlettel és az ezekből levezetett 2-3 jó mondattal, amelyet aztán idézhet a maradék sajtó, meg lehet terjeszteni.
Sajnos azt látom, hogy ez a munka még mindig hiányzik a magyar pártok szereplései mögül. Odamegyünk, tiltakozunk, letudjuk a haknit playbackről.

Nem akarok végtelen hosszúságú szakpolitikai okoskodásba belemenni, mert egy normális párt mögött van, aki ezt megcsinálja. Ha nincs, akkor azzal a párttal gondok vannak (nálunk minddel vannak). Ilyenkor lehetne például felvetni, hogy mi lenne, ha az állam 2-3 milliárd forintból nyáron intenzív nyelvtanfolyamokat szervezne, a kultuszminisztériumban külön iroda koordinálná a mindenféle külföldi ösztöndíjakat, hogy legyen, aki pályázik ezekre stb. Ehelyett mi van? Tiltakozunk, meg vizsgázzon le Orbán Viktor.

Ez nemhogy egy playbackhakninak se elég, de egy karaokepartin is kevés lenne.

Ésik Sándor írása megjelent a Diétás Magyar Múzsán is.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek