Te mihez kötnéd az egyetemi felvételit?

2019.04.26. 15:32

Jövőre minimum középfokú nyelvvizsga kell ahhoz, hogy valakit felvegyenek egy magyarországi egyetemre. Az Azonnali szerint ez is kevés: szavazz, mit követeljen még a kormány a diákoktól!

Te mihez kötnéd az egyetemi felvételit?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

Kiakadtak a diákok azon, hogy az Orbán-kormány 2020-tól komplex B2-es szintű (azaz középfokú, írásbeli és szóbeli) nyelvvizsgához kötné az egyetemre való bejutást, ezért péntek délután a Kossuth téren demonstrálnak a Fidesz oktatáspolitikája ellen.

„2020-tól a kormány több tízezer diáktól veszi el a továbbtanulás lehetőségét egy átgondolatlan nyelvvizsga-törvénnyel. Ez alapján pl. a Debreceni Egyetem egészségügyi karának kétharmadát nem vették volna fel tavaly, ezzel tovább súlyosbítva az egészségügy problémáit” – áll a többek közt a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Független Diákparlament által is támogatott tüntetés Facebook-oldalán.

A tüntető diákok bár elismerik a nyelvtudás fontosságát, azt azonban elfogadhatatlannak tartják, hogy a nyelvoktatás színvonalának jelentős fejlesztése és a tanárhiány orvoslása helyett a „döntéshozók arra használják fel a problémát, hogy diákok tömegeitől vegyék el a továbbtanulás esélyét”. Az Azonnalinak küldött sajtóközleményükben emlékeztetnek: maga a kormányközeli Magyar Nemzet írta meg nemrég, hogy az elmúlt években

a felsőoktatásba jelentkezők csupán 45 százaléka, a felvettek mindössze 55 százaléka rendelkezett minimum középfokú nyelvvizsgával.

„Különösen képmutatónak tartjuk az intézkedést abból a szempontból is, hogy a törvénymódosítást megszavazó Országgyűlés képviselőinek 62 százaléka, azaz közel kétharmada nem rendelkezik középfokú nyelvvizsgával – köztük Magyarország miniszterelnöke sem” – írták.

Mit kérjenek még a diákoktól a politikusok? Szavazz!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek