Csak három EU-s országban nem győznének biztosan a maradáspártiak egy népszavazás esetén

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.04.26. 09:19

A britek mellett az olaszok és csehek nem biztos, hogy maradnának? És a magyarok?

Csak három EU-s országban nem győznének biztosan a maradáspártiak egy népszavazás esetén

Amennyiben lenne egy népszavazás arról, hogy lépjen-e ki országuk az EU-ból, a maradáspártiak nem szereznének többséget sem Csehországban sem Olaszországban – derül ki az Eurobarométer frissen közzétett felméréséből.

Eszerint ugyanis a briteknek csupán 45, a cseheknek 47, az olaszoknak pedig 49 százaléka állítja, hogy szeretne az EU-ban maradni.

Ez persze nem jelenti egészen biztosan, hogy egy referendum esetén biztosan a kilépés jönne ki győztesen, ezekben az országokban ugyanis elég nagy a bizonytalan szavazók aránya. A briteknél, ha újra kellene szavazniuk, például a lakosságnak csak 37 százaléka adná erre a voksát, a cseheknél 24, az olaszoknál pedig 19 százalék.  

Európa lakossága azonban úgy általában nagyon EU-párti.

Leginkább például a hollandok lelkesek az EU miatt, nekik 86 százalékuk, az íreknek és luxemburgiaknak 83, a svédeknek 81, a németeknek 80 százaléka döntene egyértelműen a maradás mellett.

A felmérést kevesebb, mint egy hónappal az európai parlamenti választások (május 23–26.) előtt közölték.

A készítők például kiemelik, hogy hiába nincs meg például Olaszországban a maradáshoz szükséges ötven százalék, azok aránya, akik biztosan mennének, öt százalékponttal csökkent az elmúlt hat hónapban.

A felmérésben majdnem huszonnyolcezer európai állampolgár vett részt, idén február 19. és március 4. között készült 13 országban. Érdekesség még, hogy míg a briteknek egy évvel ezelőtt 12 százaléka mondta, hogy nem tudja, miként szavazna, a bizonytalanok aránya mostanra 18 százalékra nőtt.

Ami meg a magyarokat illeti: a válaszadóknak 61 százaléka mondta, hogy tuti, hogy a maradásra szavazna, 31 százalék meg biztosan menne.

FOTÓ: briefingforbrexit.com

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek