Adok egy jó tanácsot Karácsony Gergelynek!

Farkas Eszter

Szerző:
Farkas Eszter

2019.04.25. 09:47

Karácsony rendszeresen kéri számon az ellopott milliárdokat fideszes politikusokon – abszolút helyesen. Csakhogy a Fidesz leváltásához hitelesség se ártana, ehhez pedig az kell, hogy tisztázza magát parkolásmutyi-ügyben.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali szerkesztőségének álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, csak bátran!

 

Karácsony Gergely eddig nem tisztázta magát érdemben a zuglói parkolás veszteségével kapcsolatos vádak alól. Pedig a lehetősége megvolt rá, jónéhány nyilvános beszélgetésre meghívták azóta. De ő valamiért egyelőre nem él ezekkel.  

Hogy a budapesti parkolás a rendszerváltás óta nagy politikai biznisz, azt leginkább a 444 tényfeltáró dokumentumfilmje óta tudjuk. Ebben a filmben a zuglói önkormányzat a fővárosi parkolási mutyi részeként volt említve. Karácsony Gergely kerületi polgármester tartózkodott egy olyan parkolási közbeszerzés elfogadásának megszavazásakor, amelyről egy március 26-i szintén ATV-s interjúban ő maga nyilatkozta, hogy a háttérben fideszes és MSZP-s érdekek összefonódása mozgatja a szálakat.

Azóta számos hírforrásból arról lehetett értesülni, hogy több száz millió forint veszteséget termel a zuglói parkolás. Karácsony ugyan minden adandó alkalommal leszögezi, hogy ez nincs így, megnyugtató bizonyítékkal nem tudta eddig alátámasztani ezt az állítását.

Például nem sikerült magát tisztázni a legutóbbi, április 18-i ATV-s interjúban sem, ahol Rónai Egon vonatkozó kérdésére mindössze annyit mondott: „az, hogy veszteséges a zuglói parkolási rendszer, az nem igaz”. Illetve hozzátette: „de van mit rajta javítani”. Ezt követően kijelentette, hogy ha Tarlós István főpolgármester szerint annyira veszteséges a zuglói parkolás, akkor „a főváros adja vissza azt a 60 milliót, amit Zugló befizetett a költségvetésbe a nyereségből, hiszen ha veszteség van, akkor nincsen nyereség, kérjük vissza a pénzünket”.

Mit mondjak, elég öntudatos megjegyzés ez egy olyan politikus részéről, aki egyelőre nem tisztázta magát érdemben az őt ért korrupciós vádak alól.

 

Egy olyan ellenzéki politikusról beszélünk, aki 2010 óta mind az LMP, mind a Párbeszéd képviselőjeként a zöld és baloldali értékek mellett az átláthatóságot képviseli minden kampányában. Képviselői és polgármesteri tevékenysége során rendszeresen kéri számon az ellopott milliárdokat fideszes politikusokon – abszolút helyesen, jegyezném meg.

A parkolási rendszerre vonatkozó (egyébként fideszes kezdeményezésű) vizsgálóbizottság létrehozásáról szóló közgyűlést ugyan összehívta, de a közgyűlésen a napirend elfogadásáig sem jutottak el. Karácsony szerint ugyanis ha ezt a napirendi pontot tárgyalta volna először a közgyűlés, a fideszes képviselők a vizsgálóbizottság létrehozásáról szóló szavazást követően kivonultak volna az ülésteremből. Lehet, nem tudjuk. Mindenesetre napirendmódosítást kezdeményezett, amelyet végül még a szocialista képviselők sem szavaztak meg.  

Vitathatatlan, hogy magasabbak Karácsony Gergellyel szemben az ellenzéki szavazók elvárásai. Vélhetően még a Fideszt támogató szavazók közül is sokan gyanakodva figyelik, ahogy a Fidesz-kormány kilenc éve teszi zsebre adóforintok milliárdjait; hát még azok, akik olyan ellenzéki médiumokból tájékozódnak, ahol heti rendszerességgel tárják fel a különböző korrupciós eseteket – azt már megszokhattuk, hogy érdemi jogi eljárás ezeket a tényfeltáró riportokat szinte soha nem követi.   

Persze, helytálló az a, szintén az április 18-i interjúban tett kijelentés, hogy „a Fidesznek az az érdeke, hogy Zugló ne működjön, mert ha Zugló működik, az nem nekik politikai siker”. Tudjuk régóta, hogy nincs egyszerű dolga Karácsony Gergelynek Zuglóban. Országszerte számos településen megfigyelhetjük, hogy hiába szereznek nem fideszes pártok képviselői döntéshozói politikai pozíciókat, a kormánypárt kiterjedt intézményi- és maffiahálózata ott lehetetleníti el a munkájukat, ahol csak tudja. Kiszolgáltatott helyzet ez nagyon szűk mozgástérrel, ebben kell okosnak lenni és kőkemény politikai döntéseket meghozni.

De akkor, amikor a közvélemény-kutatások még mindig Tarlós Istvánt mutatják a legnépszerűbb főpolgármester-jelöltnek (noha Márki-Zay Péter mellett Karácsony a legnépszerűbb ellenzéki politikus), Karácsony Gergelynek és stábjának nagyon meg kell gondolni, hogyan reagálnak az őket ért különböző vádakra. Az továbbra is tény, hogy a jelenlegi intézményi kereteken belül

 

a Fidesz leváltása nem egyszerű, de a hitelesség egy olyan politikusi karakter volna, amely vélhetően a tartósan magas népszerűséget is bebiztosítaná Karácsony Gergely számára.

Fontos megjegyezni, hogy a Karácsony által jelenleg irányított Zuglóban az önkormányzati jelöltállítás körül szintén elég nagy a kavar: az MSZP-Párbeszéd jelöltjeként induló Horváth Csabát a helyi LMP és Jobbik nem támogatjak, sőt, a Civilek Zuglóért színeiben Várnai László is elindul a polgármesterségért. Azt azért nehéz nem észrevenni, hogy ez a helyzet egyelőre a helyi Fidesznek kedvez.


De amikor egy ilyen helyzetben ugyanazon a napon ugyanabban az ellenzéki médiumban a két párhuzamos hír címe: Karácsony: Tarlós egy helytartó a NER gyámsága alatt és Tarlós: Karácsonynak fogalma sincs, mi történik Budapesten (illetve szintén ezen a napon derültek ki további részletek a zuglói parkolással kapcsolatos visszaélések részleteiről), nem csodálkozhatunk, ha

további szavazókat veszítenek a fővárosi ellenzéki jelöltek, hiszen a nagyjából 2012 óta tartó politikai káoszt egyre kevésbé tolerálják az ellenzéki szavazók.

Ha nem tudnak jó szívvel választani, otthon fognak maradni. Abból pedig Tarlós István és Puzsér Róbert profitálnak majd.

Farkas Eszter
Farkas Eszter vendégszerző

Politológus, a CEU Politikatudományi Doktori Iskolájának hallgatója, a TK Politikatudományi Intézet tudományos segédmunkatársa.

olvass még a szerzőtől
Farkas Eszter
Farkas Eszter vendégszerző

Politológus, a CEU Politikatudományi Doktori Iskolájának hallgatója, a TK Politikatudományi Intézet tudományos segédmunkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek