Tényleg nem kap pénzt egy darabig Hódmezővásárhely, a polgármester szerint meghekkelték őket

Szerző: Hutter Marianna
2019.04.24. 15:17

Nem küldtek el időben egy beszámolót, így Hódmezővásárhely később kapja meg az állami támogatását, de pénzt nem fognak veszíteni, állítja Márki-Zay Péter.

Tényleg nem kap pénzt egy darabig Hódmezővásárhely, a polgármester szerint meghekkelték őket

Részben igaz – így reagált Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere az Azonnalinak arra, hogy a Vásárhely24 szerint felfüggesztette a Magyar Államkincstár a polgármesteri hivataluknak címzett kifizetéseket.

Több hekkertámadás történt a hivatal ellen, ezek közül az egyik egy hétre taccsra tette a rendszerünket. Miután az adatok helyreállítása időigényes volt, ezért egy beszámolót nem tudtunk időben elküldeni az Államkincstárnak

– mondta a polgármester. Emiatt az Államkincstár a következő havi normatívát – amelyet az önkormányzat olyan kötelező feladatainak ellátására kap, mint például a közétkeztetés – nem fizeti ki előre, csak majd utólag. A polgármester hangsúlyozta: a város véglegesen nem veszítette el pénzt, és nincsen veszélyben sem a bérek, sem pedig semmi egyéb kifizetése.

Hogy pontosan mekkora összegről van szó, azt Márki-Zay Péter nem tudta megmondani, de százmilliós nagyságrendre becsülte. Hozzátette: azóta teljesítették az adatszolgáltást. Egyébként a polgármesteri hivatal kérte az Államkincstárt, hogy a késlekedést vis maiornak tudják be, de „ennyi jóindulat nem volt meg a részükről”.

Felvetésünkre, hogy mit tesznek azért, hogy legközelebb kivédjék a hekkertámadásokat, úgy válaszolt: felfogadtak egy profi szakértő informatikai céget még egy másik támadás miatt, de most meghosszabbították a szerződésüket. Egyébként az informatikai támadások miatt több feljelentést is tettek Márki-Zayék, az egyik kapcsán bizonyítékokat is tudtak szolgáltatni a rendőrségnek.

Utóbbi esetén olyan jellegű nyomok is vannak a polgármester állítása szerint, amik azt mutatják, hogy valaki fizikailag is behatolt a városháza épületébe.

„Remélem, hogy a rendőrség hatékony lesz” – tette hozzá a polgármester.

FRISSÍTÉS (2019.04.25.): Cikkünk megjelenése után a Fidesz hódmezővásárhelyi szervezete közleményt juttatott el az Azonnali szerkesztőségéhez. Ebben azt írják, „hazugság”, hogy Márki-Zay Péter polgármester azt állítja, hekkertámadás miatt nem tudták teljesíteni az április 8-i végső határidőre az adatszolgáltatást. Ugyanis Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város jegyzője korábbi hivatalos, a város honlapján jelenleg (az alábbi linken) is elérhető közleményében az áll: a hekkertámadás március 18-án éjjel történt, a rend pedig március 27-ére, azaz 12 nappal (!!!) az utolsó, harmadik póthatáridő előtt teljesen helyre állt. Ráadásul szerintük Márki-Zay arra sem adott választ, hogy miért nem teljesítették az első, március 10-i – vagyis a hekkertámadás előtti – határidőre az adatszolgáltatást.

FOTÓ: Petróczi Rafael / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek