Orosz telefonbetyárok foghattak ki Macronon

Szerző: Illés Gergő
2019.04.24. 20:17

Az újonnan megválasztott ukrán elnöknek adták ki magukat, ezzel pedig a francia elnököt húzhatta csőbe egy orosz telefonbetyár-páros.

Orosz telefonbetyárok foghattak ki Macronon

Újra lecsapott a Vovan és Lexus néven ismert orosz telefonbetyár-duó, ezúttal Vologyimir Zelenszkij, az újonnan megválasztott ukrán elnök „bőrébe bújva” hívták fel Emmanuel Macront – tudósít a Reuters. 

A politikai tapasztalat nélkül az elnöki székbe jutó Zelenszkijre az ukrán elnökválasztás múlt vasárnapi második fordulójában a szavazók 73 százlaléka voksolt, az orosz páros pedig ezután döntött a Macronnal való trollkodás mellett.

A Youtubeon megjelentetett 15 perces telefonhívással kapcsolatban a hírügynökség megkereste a francia elnöki hivatalt, aki sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a felvétel eredetiségét. Mindenesetre a felvételen hallható hang valóban hasonlít Macronéra, ráadásul Vovan és Lexus már sok-sok felvételben bizonyították, képesek akárki bőrébe bújva elérni a világ vezető politikusait és celebjeit:

Petro Porosenko előző ukrán elnököt négyszer tréfálták meg, de elérték már Elton Johnt, Boris Johnson volt brit külügyminisztert, sőt, még Jean-Claude Junckert is.

Arról, hogy a telefonbetyárok hogyan érik el folyamatosan a nagyhatalmak vezetőit, számos találgatás van: sokak szerint Vovan és Lexus mögött a Kreml áll, hiszen ilyen információkhoz maguktól nem juthatnának hozzá egykönnyen. Természetesen mindezt ők maguk tagadják.

Sok konkrétum a beszélgetés során nem derült ki, de egy-egy poént mindkét fél megengedett magának: a Zelenszkijt megszemélyesítő – bár hangjában igen különböző – orosz telefonbetyár elmondta, a földcsuszamlásszerű győzelem után „úgy érzi magát, mint Vlagyimir Putyin, neki vannak ilyen eredményei”.

Macron erre elmondta, hogy természetesen az ukrán helyzet egészen más.

„És természetesen Ön nem börtönözte be az összes ellenfelét” – poénkodott Zelenszkijnek címezve a francia elnök.

Zelenszkij egyébként még megválasztása előtt már Párizsban találkozott Macronnal.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek