Nem ad több pénzt egy autógyártó a CDU-nak, egy CDU-s erre rögtön elkezdte félteni a demokráciát

Szerző: Bukovics Martin
2019.04.24. 09:15

A Mercedest is tulajdonló Daimler más területekre helyezi a hangsúlyt a jövőben. Egy CDU-s politikus szerint veszélyes üzenete van a vállalat döntésének.

Nem ad több pénzt egy autógyártó a CDU-nak, egy CDU-s erre rögtön elkezdte félteni a demokráciát

2018-ban a – Mercedest is tulajdonló, így kecskeméti gyára révén magyarországi érdekeltséggel is rendelkező – német Daimler még juttatott némi pénzt a német pártoknak. A vállalat a kereszténydemokrata CDU-t és a szociáldemokrata SPD-t 100-100 ezer euróval tömte ki, a bajor keresztényszociális CSU-nak, a polgári-liberális FDP-nek és a Zöldeknek egyaránt 40 ezer euró jutott a stuttgarti autógyártó cégtől. Ám ennek most vége: a Daimler menedzsmentje úgy döntött, felhagy ezzel a gyakorlattal,

a jövőben egyik pártot sem kívánja támogatni.

„Azt a döntést hoztuk, hogy ebben az évben az oktatási, természetvédelmi, tudományos, művészeti és kulturális projektekre helyezzük a hangsúlyt” – fogalmazott a vállalat egyik szóvivője a Bild című bulvárlapnak. Mint mondta, ennek semmi köze sem a jelenlegi politikai-gazdasági helyethez, sem ahhoz, hogy számos politikai szereplő élesen kritizálta a Daimlert a számos német autógyártó vállalat járműveinek károsanyag-kibocsátása miatti botrány kapcsán. (A botrány még 2015-ben robbant ki, amikor sikerült eltérést találni a német és a nemzetközi gyártók modelljeinek valós és a vizsgaállomásokon mért károsanyag-kibocsátási értékei között – a rákövetkező időszakban nem csak az derült ki, hogy a törvényileg előírt határértékeket sorozatos manipulációkkal kerülték ki, hanem az is, hogy ezt a módszert hogyan biztosították be politikusoknál való lobbizással a német autógyártók.)

Mi veszélyes a demokráciára?

A Daimler döntése rögtön ki is akasztotta a CDU egyik baden-württembergi politikusát, Thomas Bareißt, írja az eladott példányszámait a printsajtó válsága során is folyamatosan növelni tudó AfD-közeli hetilap, a Junge Freiheit.

„Lehet más véleményen lenni pártokkal/politikusokkal, vitázni velük, az egyik pártot jobban kedvelni, mint a többit. Ez mind rendben van. De leállítani minden párttámogatást »más hangsúlyokra« hivatkozva (lehet, hogy népszerű) felelőtlen, veszélyezteti a demokráciát, és buta megoldás!”

twittelte a politikus, aki egyébként a 2016-ban választást nyerő Zöldek és a CDU (ők a kisebbik koalíciós partner) kormányozta sváb tartomány energia-, turizmusügyi és gazdasági parlamenti államtitkára is.

EZZEL A TWEETTEL MÉG MESSZE NEM ÉRT VÉGET A TÖRTÉNET

Bejegyzésére a politikus rengeteg megjegyzést kapott: a legtöbb beszólás szerint sokkal inkább az a veszélyes a demokráciára, amikor óriáscégek befolyásolják a politikusok döntéseit a pénzükkel. „Ha nem kapok csúszópénzt a lobbistáktól, meg se éri politizálni!” – karikírozta ki az egyik felhasználó Bareiß posztját. Egy AfD-s politikus szerint például amennyiben Bareiß tényleg komolyan gondolja, hogy a demokráciát egy autógyártó támogatásának megszüntetése hozza veszélybe, akkor a CDU-s kifejezetten azt a humort képviseli, amit ő is szívesen fogyaszt.

Bareiß ezekre egy idő után elkezdett válaszolni: szerinte a világ nem osztható fel jókra, akik nem fogadnak el pénzt cégektől, és rosszakra, akik meg igen, mivel a demokráciát pártok működtetik, azok pénzből élnek, ezért a cégek által a pártoknak juttatott adományokra szükség van, így ugyanis egy párt nem csupán az állami támogatástól függ. Mivel ezek az adományok transzparensek, így nem érti, mi a gond velük. Mint kifejtette, nemcsak a Daimler CDU-nak juttatott pénzéről van szó, hanem magáról a jelenségről: hogy egy tőzsdén jegyzett cég ezzel rossz üzenetet küld a társadalomnak, mondván, nagyjából minden ügy fontosabb neki, mint a politika. Szerinte ha más cégek is követik a Daimler példáját, azzal csak a szélsőségeseknek tesznek jót. 

Honnan a pénz?

Németországban a pártoknak juttatott 50 ezer euró fölötti adományok esetén publikussá kell tenni a támogatás tényét és a támogató nevét. 2018-ban jóval kevesebben adományoztak, mint a 2017-es választási évben: akkor a CDU-nak 2,88 millió eurót utaltak át összesen olyan gazdasági szereplők, mint a Daimler, az Oetker-csoport, a BMW-t tulajdonló Quandt-család, a kozmetikumokat gyártó Dr. Theiss. A liberális FDP bár jóval kevesebb szavazatot kap, mint a CDU, hasonlóan népszerű a gazdaságban: a párt 2,05 millió eurójába a Quandt-családon túl beszálltak baden-württembergi és bajorországi fémipari cégek is. A bajor CSU 650 ezer eurót, a zöldpárt 543 ezer eurót, a szocdem SPD 470 ezer eurót, az AfD (nekik egyébként megvan a maguk pártfinanszírozási botránya) 50 ezer eurót kapott 2017-ben. A baloldali populista Linkspartei pedig eleve nem fogad el cégektől pénzt.

FOTÓ: Mike Bird / Pexels

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek