Ha a Fidesz nem változtat, ki kell őket tenni a Néppártból – lengyel PO-s képviselő az Azonnalinak

Szerző: Pál Benedek
2019.04.23. 16:53

A legnagyobb lengyel ellenzéki párt EP-képviselője, Róża Thun a magyar ellenzéknek is adott egy tanácsot: egyesüljenek! Miniinterjú az Azonnalin!

Ha a Fidesz nem változtat, ki kell őket tenni a Néppártból – lengyel PO-s képviselő az Azonnalinak

Az Európai Parlament mostani ciklusának utolsó plenáris ülésén Strasbourgban el tudtuk csípni egy rövid interjúra Róża Thunt. A lengyel néppárti EP-képviselő a jobbközép-liberális Polgári Platform (PO) tagja, az egyik legaktívabb lengyel EP-képviselő. A politikus 2009 óta ül az EP-ben, előtte az Európai Bizottság lengyelországi képviseletét vezette Varsóban. 1989 előtt pedig olyan antikommunista ellenzéki szervezetek tagja volt, mint a Munkásvédelmi Bizottság vagy a Diák Szolidaritás Bizottsága. Férje, Franz von Thun und Hohenstein révén pedig a grófnő megszólítás is megilleti.

+++

Lengyelországhoz hasonlóan Magyarországon is régóta jelen van az összefogás kérdése az ellenzéki diskurzusban. Nálunk azonban ezek a tárgyalások eddig nagyrészt sikertelenek voltak. Mi volt a siker kulcsa Lengyelországban, ahol a Polgári Platform, a liberális Nowoczesna, a Parasztpárt, a régi baloldali SLD és a Zöldek együtt indulnak Európai Koalíció néven?

Lengyelországban minden demokratikus párt vezetője rájött arra, hogy amennyiben meg akarjuk menteni a lengyel demokráciát és az uniós tagságot, illetve szembe akarunk szállni a populizmussal, akkor együtt kell működnünk.

Ezek között a pártok között persze nagyon sok különbség van, de a legfontosabb dolog mindenképpen közös bennük: az, hogy tisztelik a demokráciát és az EU-ban szeretnének maradni. Egyszerűen sokkal köt minket össze, mint választ szét. Szerencsére ezeknek a pártoknak a vezetői félre tudták tenni személyes ambícióikat, és létre tudtak hozni egy közös listát.

A lengyelországi EP-kampányban nagyrészt belpolitikai témák domináltak, mint például a kormány társadalompolitikai ígéretei vagy az LMBTQ-kérdésekről való vita. Az Európai Koalíció tudott ez ellen tenni és egész Európa számára fontos témákat megjeleníteni a közbeszédben?

Igen, elsősorban Lengyelország EU-s tagságáról és európai szerepéről beszéltünk sokat. Ugyanis a Jog és Igazságosság (PiS) kivezetné Európából Lengyelországot, mi pedig ezt nem akarjuk. Az a helyzet, hogy erről a PiS nem beszél, ugyanis a lengyelek túlnyomó többsége maradna az Unióban. De facto azonban a kormányzó párt mindenképpen kifelé viszi az országot, azzal hogy marginalizálja, gyengíti a pozícióját.

Ezzel szemben mi végig azt mondtuk, hogy mi az EU tagjai akarunk maradni és fontos az, hogy mi is megfeleljünk a közös szabályoknak és a közös ügyeket mi is alakítsuk. Mi nem obstruktívan, hanem konstruktív módon akarunk részt venni az EU közös döntéshozatali folyamataiban. Ezért fontos, hogy erős pozíciónk legyen. Enélkül nincs befolyásunk a költségvetésre, a strukturális alapokra és a közös külpolitikára.

Az olyan dolgokat, mint az LMBTQ-vita, azért tartja a PiS a közbeszédben, hogy tudjon azzal riogatni, hogy bizonyos fajta értékeket felszámol Brüsszel, és ezzel elijessze az embereket az EU-tól.

Ez az egész azonban badarság. 

A lengyel médiában lehetett olvasni, hogy a Polgári Platform (PO) maga is megosztott a Fidesz néppárti tagságával kapcsolatban. Mi erről most pontosan a PO álláspontja?

Szerintem ezzel kapcsolatban elég egyenes álláspontunk volt. Támogattuk, hogy a Fidesz tagságát felfüggesszék és kivizsgálják a helyzetet. Ugyanis a magyar kormánypárt nem tartja be a demokrácia alapvető szabályait. Emellett folyamatosan támadja az EU-t, annak vezetőit mocskolja, továbbá antiszemita plakátkampányokat folytat az utcán, gondolok itt a Soros-kampányra. Emiatt, ha a Fidesz nem változtat a viselkedésén, ki kell őket tenni a Néppártból. Szerintem ebben az egész PO egyetért.

Végezetül mit tanácsolna a magyar ellenzéknek?

Mindenekelőtt egyesüljenek.

Azoknak, akik fontosnak tartják a demokráciát és az EU-s tagságot, mindenképpen együtt kell indulniuk. Különben magyar testvéreink sosem tudjátok magatokat felszabadítani a Fidesz totális dominanciája alól!

FOTÓ: Róża Thun / Facebook

Pál Benedek
Pál Benedek az Azonnali állandó szerzője

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek