A Kúria is elmeszelte a TV2-t, amiért csak a Fidesz leadott aláírásairól számolt be

Szerző: Hutter Marianna
2019.04.23. 15:16

A TV2-nek nemcsak arról kellett volna beszámolnia, hogy a Fidesz összegyűjtötte az EP-listaállításhoz szükséges aláírásokat, hanem arról is, hogy ez a Jobbiknak és a Momentumnak is sikerült.

A Kúria is elmeszelte a TV2-t, amiért csak a Fidesz leadott aláírásairól számolt be

Hiába nyújtottak be felülvizsgálati kérelmet a Kúriához, a legfelsőbb bírói fórum is megállapította: jogszabálysértést követett el a KESMA-hoz egyelőre ugyan nem tartozó, de kormánypárti TV2 azzal, hogy

csak arról számolt be, hogy a Fidesz-KDNP leadta az EP-választáson való induláshoz szükséges mennyiségű aláírást, arról már nem, hogy ugyanazon a napon a Jobbik és a Momentum is  megtette ezt.

Az ügyben elsőként a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordult egy magánszemély, aki sérelmezte, hogy a TV2 április 8-ai és 9-ei hírműsoraiban nem említette, hogy a Jobbik is leadta a szükséges számú ajánlást, méghozzá – a csatornán elhangzottakkal ellentétben – előbb, mint a Fidesz. Maga az NVB is rögzítette: elsőként a Jobbiktól, utána a Fidesztől, később pedig a Momentumtól vették át az EP-listaállításhoz szükséges dokumentációt április 8-án.

NVB: Ha az egyik pártról beszámolnak, számoljanak be a többiről is!

Az NVB indoklása szerint az ajánlóívek leadásáról szóló tájékoztatásnak rövid ideig van relevanciája, hiszen a leadást követő legkésőbb negyedik napon az eljáró választási bizottság döntést hoz a lista nyilvántartásba vételéről. Így amennyiben egy adott párt meghatározott időszakban leadott ajánlásairól a médiaszolgáltató beszámol a hírműsorában,

úgy az esélyegyenlőség elvének érvényesülése érdekében hasonló tájékoztatást kell nyújtania a további benyújtó jelölőszervezetekről is.

Vagyis az NVB megállapítása szerint a TV2 hírműsoraiban az esélyegyenlőség jogszabályi követelménye sérült. Azt ugyanakkor visszautasították, hogy a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelve is sérelmet szenvedett volna, ugyanis a választási eljárás egyetlen mozzanatával összefüggésben – vagyis az ajánlóívek leadásával kapcsolatban – volt csak kiegyensúlyozatlan a tájékoztatás.

Sőt: a választási bizottság nem látta indokoltnak bírság kiszabását sem,

miután „ismétlődő jogsértés nyilvánvalóan nem áll fenn”. Ezt azzal indokolták, a beadványozó álláspontjával ellentétben a választási eljárások önállóan vizsgálandók, vagyis a korábbi választási eljárásban megállapított jogsértések nem vehetőek figyelembe jelen ügyben előzményként.

A Kúria egyetért: jogsértés volt, bírság nem szükséges

Az NVB határozata ellen a Kúriához fordult panasszal a csatorna. A Kúria ugyanakkor úgy ítélte meg: az NVB helytállóan értékelte a releváns tényeket, és döntése meghozatalánál figyelembe vette az irányadó joggyakorlatot.

A Kúria szerint az ajánlóívek leadása azért hangsúlyos esemény a választópolgárok számára, mert abból következtetést vonhatnak le a pártok közötti verseny állásáról.

„Valóban külön figyelmet érdemel, hogy melyik induló tudta elsőként összegyűjteni a jelöltállításhoz szükséges húszezer ajánlást. Emellett azonban legalább ugyanilyen fontos információ az is, (…) kik lettek még dobogósok. Különösen így van ez akkor, ha többen még aznap »befutottak«, azaz az elsővel egy napon adták le a szükséges ajánlóíveket.”

A Kúria tehát helyt adott az NVB döntésének: a TV2 megsértette az esélyegyenlőség elvét, de bírságot nem kell fizetnie, csak eljárási illetéket.

FOTÓ: Tények extra / TV2

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek