+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. április 22. hétfő, 20:00
Nem az jelenti rájuk a veszélyt, hogy rozoga csónakokkal kelnek át a tengeren, hanem az útközben jellemző erőszak. Marokkó különösen veszélyes.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (International Organization for Migration - IOM) felmérése alapján Marokkó a legveszélyesebb ország az Afrikából jövő migránsokra nézve. A szervezet a Spanyolországba bevándorolt afrikaiaik között végzett felmérést, és ebből kiderült, hogy a fő veszélyeket nem a Gibraltári-szoros vagy a Földközi-tenger nyugati részének áthajózása jelenti (holott általában instabil csónakokkal vágnak neki az útnak). A bevándorlókra otthonuk elhagyása után kilométereken keresztül erőszak, kihasználás és különböző típusú visszaélések várnak.

 

Az IOM felmérése 1341 bevándorlókkal és menekültekkel készített interjún alapszik, akik közül 48 százalék szenvedett el egyet az öt, emberkereskedelemhez kapcsolt jelenség közül. A 2017 második felében és 2018-ban Spanyolországba érkezett bevándorlók majd fele számolt be emberrablásról, kényszermunkáról, szervezett házassági ajánlatokról, vagy olyan munkáról, amely után nem fizették ki a dolgozóknak járó összeget.

 

A válaszadók 46 százaléka Marokkót jelölte meg, mint azt az országot, ahol a legtöbbször használták ki őket. A visszaélések nagy gondot jelentenek a civil szervezetnek, akárhol is történjenek azok, ám jellemzőbbek azokra az országokra, amelyek utolsó állomásul szolgálnak a bevándorlók Európába érkezése előtt.

 

A fizikai abúzus a leggyakoribb, erről a megkérdezettek 41 százaléka számolt be. Ezt általában emberrablással is foglalkozó nomád csoportok viszik végbe, vagy a városokon belüli verésekben manifesztálódik, amelyeket a menekültek meglopása követ. Jellemző, hogy az algériai vagy marokkói embercsempészek is megtámadják a menekülteket a kijelölt szállásokon.

 

A válaszadók 8 százaléka számolt be szexuális abúzussal való fenyegetésről, és 2,7 százalékuk volt szemtanúja annak, hogy valakinek pénzért cserébe ajánlatot tettek valamely szervéért.

 

Bár a legtöbb erőszaknak az egyedül utazó férfiak vannak kitéve, a csoportban vagy családjukkal utazók is jelentősen veszélyeztetve vannak. Az IOM szerint a csoportban való utazás csak kis mértékben nyújt biztonságot, és főleg nőknek, mivel a velük utazó férfiak veszélyeztetebbek lesznek így, hogy meg kell védeniük a családot. Az átlagos áldozat Kamerunból, Gambiából vagy Guineából származó, 23 és fél éves.

 

Az Algériából vagy Marokkóból származó migránsok a legkevésbé kitettek, mivel ők vannak a legközelebb Európához. Minél hosszabb az út, annál valószínűbb, hogy a végére elfogynak az erőforrásaik, így kénytelenek munkát és pénzt keresni az út folytatása érdekében. Az aggresszióról beszámoló emberek 63 százaléka több mint egy év alatt érte el Európát.

 

Ki vándorol be Afrikából és miért?

 

Az IOM felmérése fényt vet arra is, hogy körülbelül ki és miért dönt az elvándorlás mellett. A bevándorlók majd fele munkanélküliségről beszél.

 

Azért, hogy Spanyolországba jussanak, körülbelül 900 eurót kellett fizessenek embercsempészeknek,

 

és 43 százalékuk ki is fizette ezt az összeget, 4 százalékuk 4500 eurót fizetett. Ezzel szemben 8 százalékuk arról számolt be, hogy semmit sem fizetett a Spanyolországba jutásért. Ez jellemző az Algériából vagy Marokkóból származókra, akiknek nem kell embercsempészekre támaszkodniuk az Európába jutás érdekében.

 

Az elvándorlás mögötti motivációkat tekintve a megkérdezettek 41 százaléka számolt be gazdasági okokról, 32 százalékuk az abúzus valamilyen formáját jelölte meg, amely jelenthet nemi erőszakot, családon belüli erőszakot, nemi szervek megcsonkítását, családi tiltást a valláson kívüli házasságra vonatkozóan, örökösödési konfliktusokat, vagy szexuális identitás vagy orientáció miatti erőszakot. A megkérdezettek 15 százaléka döntött a kivándorlás mellett katonai konfliktusok vagy háború miatt. A férfiak 44 százaléka vándorolt el gazdasági okokból, a nők 58 százaléka az abúzus valamilyen formája miatt.

 

Az út kezdetekor Spanyolország volt az elsődleges célország a férfiak 51 százléka, és a nők 53 százaléka számára, a második Franciaország vagy általában Európa volt. Ezek az arányok nőttek a Spanyolországba való megérkezést követően, a bevándorlók kétharmada választotta végül új otthonául a mediterrán országot. Döntésüket általában azért módosították, mivel Spanyolországba érve nehezebbnek tűnik Európa többi részébe bevándorolni - jelzi az IOM.

 

FOTÓ: The National

de

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

A várakozásoknak megfelelően alakultak a nevadai kaukuszok eredményei, Bernie Sanders már az elnyert delegáltak tekintetében is az élen.

Olyan embert választottak a jobbikosok pártalapítványuk kuratóriumának élére,
akinek a neve máltai offshore iratokban merült fel.

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás