+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. április 22. hétfő, 20:00
Nem az jelenti rájuk a veszélyt, hogy rozoga csónakokkal kelnek át a tengeren, hanem az útközben jellemző erőszak. Marokkó különösen veszélyes.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (International Organization for Migration - IOM) felmérése alapján Marokkó a legveszélyesebb ország az Afrikából jövő migránsokra nézve. A szervezet a Spanyolországba bevándorolt afrikaiaik között végzett felmérést, és ebből kiderült, hogy a fő veszélyeket nem a Gibraltári-szoros vagy a Földközi-tenger nyugati részének áthajózása jelenti (holott általában instabil csónakokkal vágnak neki az útnak). A bevándorlókra otthonuk elhagyása után kilométereken keresztül erőszak, kihasználás és különböző típusú visszaélések várnak.

 

Az IOM felmérése 1341 bevándorlókkal és menekültekkel készített interjún alapszik, akik közül 48 százalék szenvedett el egyet az öt, emberkereskedelemhez kapcsolt jelenség közül. A 2017 második felében és 2018-ban Spanyolországba érkezett bevándorlók majd fele számolt be emberrablásról, kényszermunkáról, szervezett házassági ajánlatokról, vagy olyan munkáról, amely után nem fizették ki a dolgozóknak járó összeget.

 

A válaszadók 46 százaléka Marokkót jelölte meg, mint azt az országot, ahol a legtöbbször használták ki őket. A visszaélések nagy gondot jelentenek a civil szervezetnek, akárhol is történjenek azok, ám jellemzőbbek azokra az országokra, amelyek utolsó állomásul szolgálnak a bevándorlók Európába érkezése előtt.

 

A fizikai abúzus a leggyakoribb, erről a megkérdezettek 41 százaléka számolt be. Ezt általában emberrablással is foglalkozó nomád csoportok viszik végbe, vagy a városokon belüli verésekben manifesztálódik, amelyeket a menekültek meglopása követ. Jellemző, hogy az algériai vagy marokkói embercsempészek is megtámadják a menekülteket a kijelölt szállásokon.

 

A válaszadók 8 százaléka számolt be szexuális abúzussal való fenyegetésről, és 2,7 százalékuk volt szemtanúja annak, hogy valakinek pénzért cserébe ajánlatot tettek valamely szervéért.

 

Bár a legtöbb erőszaknak az egyedül utazó férfiak vannak kitéve, a csoportban vagy családjukkal utazók is jelentősen veszélyeztetve vannak. Az IOM szerint a csoportban való utazás csak kis mértékben nyújt biztonságot, és főleg nőknek, mivel a velük utazó férfiak veszélyeztetebbek lesznek így, hogy meg kell védeniük a családot. Az átlagos áldozat Kamerunból, Gambiából vagy Guineából származó, 23 és fél éves.

 

Az Algériából vagy Marokkóból származó migránsok a legkevésbé kitettek, mivel ők vannak a legközelebb Európához. Minél hosszabb az út, annál valószínűbb, hogy a végére elfogynak az erőforrásaik, így kénytelenek munkát és pénzt keresni az út folytatása érdekében. Az aggresszióról beszámoló emberek 63 százaléka több mint egy év alatt érte el Európát.

 

Ki vándorol be Afrikából és miért?

 

Az IOM felmérése fényt vet arra is, hogy körülbelül ki és miért dönt az elvándorlás mellett. A bevándorlók majd fele munkanélküliségről beszél.

 

Azért, hogy Spanyolországba jussanak, körülbelül 900 eurót kellett fizessenek embercsempészeknek,

 

és 43 százalékuk ki is fizette ezt az összeget, 4 százalékuk 4500 eurót fizetett. Ezzel szemben 8 százalékuk arról számolt be, hogy semmit sem fizetett a Spanyolországba jutásért. Ez jellemző az Algériából vagy Marokkóból származókra, akiknek nem kell embercsempészekre támaszkodniuk az Európába jutás érdekében.

 

Az elvándorlás mögötti motivációkat tekintve a megkérdezettek 41 százaléka számolt be gazdasági okokról, 32 százalékuk az abúzus valamilyen formáját jelölte meg, amely jelenthet nemi erőszakot, családon belüli erőszakot, nemi szervek megcsonkítását, családi tiltást a valláson kívüli házasságra vonatkozóan, örökösödési konfliktusokat, vagy szexuális identitás vagy orientáció miatti erőszakot. A megkérdezettek 15 százaléka döntött a kivándorlás mellett katonai konfliktusok vagy háború miatt. A férfiak 44 százaléka vándorolt el gazdasági okokból, a nők 58 százaléka az abúzus valamilyen formája miatt.

 

Az út kezdetekor Spanyolország volt az elsődleges célország a férfiak 51 százléka, és a nők 53 százaléka számára, a második Franciaország vagy általában Európa volt. Ezek az arányok nőttek a Spanyolországba való megérkezést követően, a bevándorlók kétharmada választotta végül új otthonául a mediterrán országot. Döntésüket általában azért módosították, mivel Spanyolországba érve nehezebbnek tűnik Európa többi részébe bevándorolni - jelzi az IOM.

 

FOTÓ: The National

de

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt ígérik: minden Brüsszelbe kijutott ellenzéki párt rendszeresen fog egyeztetni a hazánkat érintő kérdésekről.

Nem generációs, inkább poltikai alapon osztja meg az új kis hableány Amerikát.

A Biebers énekeseM az X-Faktor zsűritagja és mellesleg színészként is dolgozó Puskás Peti valószínűleg messze a legnagyobb klímaharcos az összes klímacelebünk közül.

Ha a fideszesek ellene szavaznak, máris elbukott volna von der Leyen jelölése. A német politikus végül hozta a kötelezőt.

Cseh sejtetőleg támogat,
Dobrev az elnökségre bízza, Szájer kiáll mellette, Ujhelyi pedig elvi okokból Ursula von der Leyen ellen szavaz.

A hét kérdése

Föld alá vinnék a HÉV-et, de már idéntől 5-ös metrónak hívnák. Ilyen alapon bármi lehetne a hatos metró: mi legyen az?

Azért ide elnéznénk

Fesztivál, szabadegyetem, tábor a Felvidéken július 15-21. között.

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás